•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Britanski glumci afričkog porekla 'beže' u Hollywood

Britanski glumci afričkog porekla sve više odlaze u SAD i postaju holivudske zvezde pošto u svojoj zemlji nemaju dovoljno ponuda, ocenjuje agencija Frans pres.

"To je potpuno smešno. Kod nas ne dobijamo uloge, ali smo ovde kandidati za Oskara. Sve koje znam u oblasti filma, u inostranstvu su. To se dešava i glumcima belcima, ali ne u ovolikoj meri", izjavio je Kvame Kvei-Armah, britanski pozorišni glumac koji živi i radi u SAD.

Dejvid Harvud, poznat po ulozi u američkom filmu "Zavičaj" (Homeland), izjavio je da u Britaniji ima sve manje ponuda za tamnopute glumce.

Velika Britanija ima "getoizirani pristup crncima", ocenio je Femi Oguns, koji je u Londonu otvorio školu dramske umetnosti namenjenu promovisanju mladih talenata afričkog porekla.

Prema nedavnom istraživanju, oko 2.000 glumaca afričkog i azijskog porekla je napustilo Britaniju od 2009. do 2012. godine.

Takva situacija je zabrinula britanskog ministra kulture Eda Vejzija, koji je krajem januara održao okrugli sto o tom pitanju.

"Treba da učinimo više kako bi osobe iz različitih etničkih zajednica bile više zastupljene na filmu", rekao je Vejzi. On je predložio više "slepih" kastinga, na kojima se ne navodi boja kože glumca koji konkuriše za ulogu u filmu.

Agencija Frans pres navodi da situacija, ipak, nije toliko dramatična u Velikoj Britaniji.

Na nedavnoj dodeli britanskih filmskih nagrada Bafta, nekoliko britanskih umetnika afričkog porekla je dobilo nagradu. To su reditelj Stiv Mekvin za film "12 godina rob" i Čivetel Edžiofor za najboljeg glumac u istom filmu. Njih dvojica su, takođe, nominovani za nagradu Oskara, čija će dodela biti u nedelju uveče.

Website:avaz.ba
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...