•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Odlazak u legendu slavnog snimatelja

Uticajni holivudski snimatelj Gordon Vilis, zaslužan za uzbudljivu fotografiju u filmskim klasicima kao što je trilogija "Kum", te nekoliko radova Vudija Alena, među kojima su "Eni Hol" i "Menhetn", preminuo je u 82. godini.

Vilis je svojim fantastičnim radom značajno uticao na definisanju izgleda filma sedamdesetih godina prošlog veka.

"Ovo je veliki gubitak, on je bio jedan od giganata koji su apsolutno promenili način na koji filmovi izgledaju", istakao je Ričard Krudo, predsednik Udruženja snimatelja Amerike.

Vilis je dobio počasnog "Oscara" za životno delo 2010. godine, a takođe je bio nominovan za nagradu Akademije za najbolju kameru u kinematografskom ostvarenju Alena "Zelig", te "Kum 3" Frensisa Forda Kopole.

Zbog svog izuzetnog rada, zaslužan je za kreiranje jedinstvenih, neretko zapanjujućih snimaka, u rasponu od romantičnog "Menhetna", preko raskošnog mjuzikla "Pennies from Heaven", pa sve do trilera o "Votergejtu" "Svi predsednikovi ljudi".

U trilerima poput onih Alana Pakule, "Parallax View" i "Klute", za koji je Džejn Fonda dobila prvog "Oscara", Vilisova kamera je kreirala sanjivu atmosferu koja je bila zaslužna za podizanje navedenih ostvarenja do statusa klasika.

Rođen u njujorškog Kvinsu, Vilis je često sarađivao sa Kopolom, Pakulom i posebno sa Alenom, sa kojim je snimio čak osam filmova.

Njegovi poslednji radovi su oni iz devedestih godina, a uključuju "Presumed Innocent," "Malice" i "The Devil's Own", poslednji film tridesetogodišnje karijere, koji je takođe bio poslednji Pakulin film.

Website:nezavisne.com
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...