•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The First Beautiful Thing (La prima cosa bella) (2010)

Reč je o sigurno i sugestivno režiranom, emotivnom i nenametljivo duhovitom, ali i teskobnom ostvarenju u kojem donekle nalik remek-delu "400 udaraca" Françoisa Truffauta upoznajemo način na koji senzibilni dečak intuitivno shvata da je njegova majka žena lakog morala, što će ostaviti ozbiljne posledice na njegov razvoj i život u zrelom dobu.

Godine 1971. na popularnoj plaži nedaleko luke Livorno u Toscani atraktivna Anna Michelucci pristane da učestvuje na izboru za najlepšu ženu. Kad ubrzo i pobedi, to izazove ljubomorni ispad posesivnog muža Marija zbog toga što Annu saleću brojni udvarači. Dok čitav spektakl i roditeljska svađa užasavaju njihovog 8-godišnjeg sina Brunu, u svemu uživa jedino njegova mlađa sestra Valeria.

Gotovo četiri decenije kasnije Bruno je povučen čovek koji teško podnosi druge ljude, a jednog dana Valeria ga obavesti da im je majka Anna teško bolesna. U prvo vreme odluči da izbegne odlazak u Livorno i ponovni susret s majkom koju dugo nije video, ali na kraju se predomisli. Putovanje i ponovno druženje s majkom i sestrom u njemu će probuditi lepe, ali i ružne uspomene...

Izuzetno uspela humoristička egzistencijalna drama suscenarista i reditelja Paola Virzija 2010. je zasluženo ovenčana nacionalnim filmskim nagradama David di Donatello za najboljeg glumca, glumicu i scenario, i nominovana za Evropsku filmsku nagradu u kategoriji najboljeg reditelja.

Autor Paolo Virzi egzistencijalnu dramu sa psihološki slojevito profilisanim karakterima vrlo spretno nadograđuje humorom i melodramskim pasažima, složen odnos majke i sina obeležavajući i motivom Edipovog kompleksa. Pri tome se oslanja na dopadljivu fotografiju Nicole Pecorinija, efektnu muziku svog brata Carla i odlične interpretacije glumačke postave predvođene markantnim Valerio Mastandreom i poznatom Stefaniom Sandrelli, koja je za ovu ulogu nagrađena italijanskim Zlatnim globusom.

Žanr:komedija, drama
Godina:2010
Reziser:Paolo Virzì
Scenario:Paolo Virzì, Francesco Bruni
Uloge:Valerio Mastandrea, Micaela Ramazzotti, Stefania Sandrelli
Award:16 nagrada i 28 nominacija
Studio:Motorino Amaranto, Medusa Film, Indiana Production Company
Zemlja:Italija
Website:www.thefirstbeautifulthing.com
Jezik:Italijanski
Trajanje:122 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu