•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Aliće Rorvaher i Danis Tanović gosti jubilarnog izdanja Festivala autorskog filma

Počela prodaja ulaznica za 20. Festival autorskog filma na 4 lokacije

Mlada italijanska rediteljka Aliće Rorvaher, dobitnica Gran prija žirija u Kanu za film „Čuda“, i reditelj iz Sarajeva i dobitnik Oskara, Danis Tanović, biće gosti ovogodišnjeg Festivala autorskog filma, koji se održava od 26. novembra do 3. decembra.

Aliće Rorvaher u svom drugom dugometražnom filmu prikazuje neobično leto tokom kojeg stroga pravila koja su držala porodicu – glavnu junakinju, njene roditelje i sestre – na okupu, počinju da se krše. To je prouzrokovano delom dolaskom nemačkog dečaka na programu rehabilitacije za mlade, a delom učešćem lokalne zajednice u neobičnom televizijskom takmičenju. Aliće Rorvaher je ove godine, koja joj je donela prestižnu nagradu u Kanu, bila i predsednica žirija na 71. Venecijanskom festivalu u kompeticiji za nagradu Lav budućnosti za najbolji debitanski film. Rediteljka i njena sestra Alba, koja igra u filmu, odrasle su nedaleko od mesta na kojem se odvija porodična drama iz „Čuda“.

Renomirani reditelj Danis Tanović, čije je prošlogodišnje ostvarenje „Epizoda u životu berača željeza“ takođe prikazano u okviru FAF-a, publici će ove godine predstaviti svoj novi film „Tigrovi“, koji je sniman kao indijsko-francuska koprodukcija. „Tigrovi“, priča o Davidu i Golijatu, zasnovana na istinitom događaju čiji protagonista danas živi u Torontu, prikazuju ulice Pakistana i beskrupulozan svet farmaceutskih kompanija. Danis Tanović nagrađen je sa oko 30 raznih priznanja u dosadašnjoj karijeri, među kojima su Oskar za najbolji film van engleskog govornog područja za „Ničiju zemlju“, i Srebrni medved u Berlinu za film „Epizoda u životu berača željeza“.

20. Festivalu autorskog filma prisustvovaće i indijski reditelj Čaitanija Tamahane, čiji je debitantski film „Sud“ je nagrađen u Veneciji nagradom Lav budućnosti, kao i glumac Vivek Gomber koji igra glavnu ulogu u spomenutom filmu. Pozivu organizatora Festivala autorskog filma odazvali su se i Kater Hodjern, autor filma „Ribari bez mreža“ nagrađenog u Sandensu za najbolju režiju, i Zvonimir Jurić koji će publici predstaviti svoj novi film „Kosac“. Beograd će posetiti i reditelj Samjuel Tei, koji čini deo autorskog trojca debitantskog filma ,,Party girl” nagrađenog Zlatnom kamerom u Kanu.

Ove godine dvanaest ostvarenja je u selekciji za priznanje „Aleksandar Saša Petrović“, a među njima se nalaze i „Čuda“ Aliće Rorvaher, „Ribari bez mreža“ Katera Hjoderna, „Sud“ Čaitanije Tamahane i „Kosac“ Zvonimira Jurića.

U skladu sa jubilejom, okosnicu Glavnog programa čine nova dela reditelja koji su obeležili njegovu dvadesetogodišnju istoriju: filmovi Andreja Zvjaginceva, Roja Andersona, Nurija Bilge Džejlana, kao i Žan-Lik Godara.

Ulaznice za projekcije na festivalu već mogu da se kupe na blagajnama Doma omladine Beograda, Dvorane Kulturnog centra Beograda, Doma kulture Studentski grad i u bioskopu „Fontana“. Ulaznice za projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci (u Muzeju i Zgradi kinoteke) i „Parobrodu“ moći će da se kupe na dan projekcije tokom trajanja festivala.

U programu festivala i cenama ulaznica ima malih izmena, te se najtačnije informacije mogu naći na sajtu festivala, na adresi www.faf.rs.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...