•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

L'ennemi intime (2007)

Temeljen na istorijskim činjenicama, ovaj film predstavlja vrlo savremen pogled na rat, otkrivajući proces koji vojnike pretvara u zarobljenike, a saveznike u neprijatelje.

Prilikom jedne operacije iz alžirskog rata 1959. godine, francuski vod poslat je duboko u neprijateljsku teritoriju, planinski lanac Kabil, da stanu na put Slimaneu, vođi alžirskih pobunjenika. Poručnik Terrien (B. Magimel), koji je novak i veruje da se bori za pravu stvar, na čelu je voda nakon što je prethodni narednik slučajno ubijen. Kada dođu u selo Teida, Terrien odbije da muči jednoga pobunjenika i uhapsi dete, što su uobičajene metode. Prilikom drugoga dolaska u mesto zateknu izmasakrirane stanovnike zbog sumnje da su sarađivali sa Francuzima...

Potresan i izvrsno režiran ratni film koji se kroz nekoliko zanimljivih vidova osvrće na rat u Alžiru s kraja pedesetih godina. Stavljajući težište na strahote nezavisno čine li ih Francuzi kao neprijatelji ili pak Alžirci, film pokazuje svu besmislenost čina koji su sastavni deo ratnog vihora, od mučenja do ubijanja civila. Takvom težištu filma suprotstavljen je mladi poručnik, čiji se lik sjajno psihološki menja kad postaje svesniji situacije u kojoj se nalazi njegov vod. U toj se zahtevnoj ulozi snašao poznati francuski glumac B. Magimel, uz kojega nastupaju takođe odlični A. Dupontel, E. Savin i ostali. Film je režirao francuski reditelj Florent Emilio Siri.

Žanr:drama, istorijski, ratni
Godina:2007
Reziser:Florent-Emilio Siri
Scenario:Patrick Rotman, Florent-Emilio Siri
Uloge:Benoît Magimel, Albert Dupontel, Aurélien Recoing
Award:dve nagrade i 4 nominacija
Studio:Les Films du Kiosque, SND, France 2 Cinéma
Zemlja:France
Jezik:francuski
Trajanje:111 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...