•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Snažne žene u središtu programa 65. Berlinalea

Program 65. Međunarodnoga filmskog festivala u Berlinu, koji će se održati od 5. do 15. februara, ove će godine proteći u znaku žena, s obzirom na to da će svoje nove filmove predstaviti velike glumačke zvezde poput Juliette Binoche, Nicole Kidman, Cate Blanchett, Helen Mirren i Lee Seydoux.

"Snažne žene u ekstremnim situacijama", kako je rekao direktor Berlinala Dieter Kosslick, biće u središtu mnogih od ukupno 400 filmova koji će se prikazati na festivalu.

Jedanaestodnevni Berlinale otvoriće Juliette Binoche filmom "Nobody Wants the Night" u režiji Španjolke Isabel Coixet, u kojem se francuska glumica pojavljuje u ulozi Josephine, žene istraživača Roberta Pearyja koja odlazi na Grenland u potragu za njim.

U službenoj konkurenciji biće prikazano ukupno 19 filmova, među kojima je i film Nicole Kidman "Queen of the Desert" u režiji nemačkoga veterana Wernera Herzoga. Kidman glumi britansku špijunku i avanturistkinju Gertrude Bell, a uz nju se, u ulozi Lawrencea od Arabije, u filmu pojavljuje zvezda vrlo popularne sage "Sumrak" Robert Pattinson.

Cate Blanchett predstaviće film "Knight of Cups", priču o scenaristi koji pokušava otkriti uzroke niza neobičnih događaja, u kojemu uz nju glume Natalie Portman i Christian Bale. Film je režirao američki reditelj Terrence Malick za kojega se Kosslick nada da će ove godine prošetati crvenim tepihom.

Buduća Bondova devojka Lea Seydoux vraća se u Berlin s filmom "Dnevnik jedne sobarice" u režiji Benoit Jacqot po romanu Octavea Mirabeaua. Reč je o trećoj filmskoj adaptaciji toga romana, nakon onih Jeana Renoira iz 1946. i Luisa Bunuela iz 1964.

Tu je, na kraju, i Helen Mirren čiji će film "Woman in Gold" biti prikazan izvan konkurencije. Film je režirao Simon Curtis, a Mirren se u njemu pojavljuje u ulozi Marije Altmann, Austrijanke koja je preživela holokaust i deset se godina borila za povrat Klimtovih platna koje su nacisti oteli njenoj porodici.

Berlinale, festival nastao usred Hladnog rata, svojim posetiocima nudi glamur velikih holivudskih produkcija, ali i filmove okrenute stvarnim problemima današnjice.

Ovogodišnja konkurencija, rekao je Kosslick, gledaocima nudi uobičajenu dozu anoreksije, verskog fanatizma, zlostavljanja dece i mučenja. "Pogledate li vesti, videćete da se naš program bavi glavnim današnjim društvenim i političkim pitanjima", dodao je.

Tako će se u konkurenciji naći filmovi čileanskog reditelja Pabla Larraina "El Club" o četvorici sveštenika upletenih u priču punu tajni i nasilja te poljske rediteljice Malgorzate Szumowske "Body", priča o policijskom istražitelju i samohranom ocu koji balansira između zahtevnog posla i odgoja anoreksične kćeri.

Kao jedan od glavnih događaja na ovogodišnjem festivalu najavljen je i novi film iranskog disidenta Jafara Panahija "Taksi" u kojemu reditelj kroz prozor taksija prikazuje svoju viziju današnjeg Teherana, a za Zlatnog medveda, koji će biti dodeljen 14. februara, takmičiće se i dokumentarac "El Boton de nacar" Čileanca Patricia Guzmana koji snimajući krajolik svoje zemlje istražuje i njenu istoriju.

U službenoj selekciji biće prikazani i filmovi "Chasukeovo putovanje" Japanca Sabua, "Veliki otac, mali otac i druge priče" Vijetnamca Phan Dang Dija, "Eisenstein in Guanajuato" Britanca Petera Greenwaya, "45 Years" Andrewa Haigha, "Aferim" Rumunja Radua Judea, "Als wir traumen" Nemca Andreasa Dresena, "Pod elektricheskimi oblakami" Rusa Alekseja Germana, "Victoria" Nemca Sebastiana Schippera i "Yi Bu Zhi Yao" Kineza Jianga Wena. Na festivalu će biti prikazani i prvi dugometražni filmovi Jayra Bustamantea "Ixcanul" i Laure Bispuri "Vergine giurata".

Na 65. Berlinalu premijerno će biti prikazana i dva filma koja bi mogla ostvariti veliku gledanost u bioskopima, ali ni adaptacija romana E.L. James "50 nijansi sive" prodatog širom sveta u 100 miliona primeraka ni "Pepeljuga" Kennetha Branagha s Cate Blanchett, Stellanom Skarsgardom i Helenom Bonham Carter neće set takmičiti za Zlatnog medveda.

Uz njih izvan konkurencije biće prikazani i "Elser" nemačkog reditelja Olivera Hirschbiegela, "Mr. Holmes" Billa Condona s Ianom McKellenom i Laurom Linney, "Die abhandene Welt" Margarethe von Trotta, "Love and Mercy" Billa Pohlada i "Selma" Ave Du Vernay.

Nagrada za životno delo biće uručena Wimu Wendersu, a nemački će reditelj na festivalu izvan konkurencije predstaviti svoj novi film "Everything Will Be Fine", s Jamesom Francom, Charlotte Gainsbourg i Rachel McAdams, koji označava njegov povratak fikciji.

Žiri će predvoditi američki reditelj i scenarista Darren Aronofsky, poznat po filmovima "Crni labud" i "Noa", a uz njega filmove će ocenjivati i autor serije "Momci s Madisona" Matthew Weiner, francuska glumica Audrey Tatou, peruanska rediteljica Claudia Llosa, američka producentica Martha De Laurentiis, južnokorejski scenarista Bong Joon-ho i nemački glumac Daniel Bruehl.

U takmičarskom programu "Generation 14plus" biće prikazan kratkometražni igrani film "Piknik" hrvatskog reditelja Jure Pavlovića o petnaestogodišnjem Emiru, koji u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posetu ocu u zatvor na Igmanu. S tim je filmom Pavlović prošle godine učestvovao na radionici Short Film Station Berlinale Talents platforme.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...