•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

U Beogradu počeo 43. Međunarodni filmski festival – FEST

U velikoj dvorani Sava centra večeras je svečano otvoren 43. najveći internacionalni filmski festival u Srbiji - FEST. Prva održana projekcija bio je novi film Bertrana Boneloa „Sen Loran“, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom ceremonije svečanog otvaranja glumici Mileni Dravić i ruskom reditelju Aleksandru Sokurovu uručene su nagrade „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

„Ovo veče je za mene zaista veliki događaj. U ovome trenutku uspostavlja se jedna velika nova nagrada „Beogradski pobednik“ za filmsko stvaralaštvo. Što se mene tiče, ja sam još kao dete, sa roditeljima odlazila i gledala taj divni, prelepi spomenik, simbol našega grada i želela sam da ga dotaknem. I evo, želja mi se ispunila, on je dotakao mene“, rekla je Milena Dravić.

Reditelj Aleksandar Sokurov zahvaljujući se na nagradi svima koji su učestvovali u odluci da se njemu dodeli, rekao je:
„Svakoga dana vidimo da je jako teško razumeti drugoga čoveka, svakoga dana to postaje sve teže i teže. Hvala Beogradu, hvala Festivalu za razumevanje.“

Međunarodni filmski festival svečano je otvorio gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je istakao da već 43 godine FEST u glavni grad Srbije unosi posebnu i magičnu atmosferu.

„Tokom proteklih decenija ugostili smo mnoga velika imena, reditelje, glumce, scenariste, producente i druge važne ličnosti ove umetničke grane koja je obeležila 20. vek i koja nastavlja da nas raduje i na početku novog stoleća“, naglasio je Mali.

Proglašavajući otvorenim festival, Mali je kazao:
„FEST nas je razmazio i navikao na najbolje, učinio je da ponekad i sebi i drugima delujemo bolji nego što jesmo. Ali, ako se nekoj iluziji treba prepustiti, onda neka to bude stvar od koje se prave snovi, što FEST upravo jeste.“

Ove godine u glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz Turske, Rusije, Jordana, Čilea, Nemačke, Hrvatske, Francuske, Italije, Gruzije, Velike Britanije i Mađarske. Žirijem koji će ocenjivati filmove u glavnom takmičarskom programu predsedavaće glumica Neda Arnerić.

Osim glavnog takmičarskog programa, novina za ovu godinu jeste Nacionalni takmičarski program, „Srpski film“ u kojem će se predstaviti i za nagradu Festivala boriti 12 filmova snimljenih u toku prošle godine u Srbiji. Žirijem ovog takmičarskog programa predsedava novinar i književnik Miljenko Jergović.

U deset dana Festivala biće prikazano 90 premijernih filmova i 43 reprizna. Da je FEST omiljena manifestacija Beograđana govori činjenica da je par dana pred početak Festivala prodato preko 52 hiljade karata.

Prvi FEST, pod podnaslovom „Hrabri novi svet", otvoren je 9. januara 1971. godine u Domu Sindikata, projekcijom filma „Meš" Roberta Altmana. Zamišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone, beogradski Međunarodni filmski festival FEST izrastao je u jednu od najznačajnijih filmskih smotri i postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda.

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...