•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Popularni Lolek i Bolek su stvarno postojali

Najpoznatije poljske crtane likove, dvojicu braće, tvorac Nehrebecki osmislio je po karakterima svojih sinova. Ovaj crtani film prvi se put pojavio 1964. godine.

Jedan je crn i visok, drugi nizak, okruglast, retke razbarušene kose. Oni su Bolek i Lolek, dva oprečna brata, jedan spretan, drugi smotan. Ujedno su najslavniji poljski crtani junaci, uz koje su odrastale i generacije dece.

Bolek i Lolek su deminutivi imena Boleslav i Karol, a temelje se na stvarnim likovima, sinovima autora crtića Vladislava Nehrebeckog. Uz njega, na filmovima su radili i Alfred Ledvig te Lešek Meh.

Ovaj crtani film prvi se put pojavio 1964., nakon čega je u sledeće 22 godine napravljeno oko 150 kratkih epizoda te još dva dugometražna filma. Lolek i Bolek su progovorili u filmovima iz 1980-ih, pred svoj završetak 1986., dok su pre toga bili nemi. Ovaj najpopularniji poljski crtani film svih vremena s mnogo je uspeha prikazivan u zemljama istočne Europe, ali i u Francuskoj, gde se zvao “Bolesław et Karol” te u Engleskoj, kao “Jym & Jam” ili “Bennie and Lennie”.

U Poljskoj, njihovoj rodnoj zemlji, nekoliko gradskih ulica nosi njihova imena, dok je 2012. godine spomenik koji ih prikazuje podignut u Bjelsko Bjali, gde je studio animiranih filmova u kojem su stvarali filmove o ova dva legendarna mališana.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu