•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Pet stvari koje niste znali o egzorcizmu

'Tajne Vatikana' u bioskopima od 30. jula!!!
Egzorcizam potiče iz grčke reči exorkismos što znači „obećanje zakletvom“ i podrazumeva religijski ili spiritualni obred isteravanja demona iz ličnosti. Postoji gotovo u svim religijma sveta, a najviše je izraženo u katolicizmu prvenstveno zbog brojnih knjiga i filmova snimljenih na ovu tematiku. Novi film „Tajne Vatikana“ donosi drugačiji pogled na ovaj obred, a mi vam predstavljamo pet zanimljivosti koje niste znali o egzorcizmu.
1. Sveštenik koji je obavio 100.000 obreda
Otac Gabrijel Amort je specijalista za isterivanje demona i ovaj ritual izveo je preko 100.000 puta. Ponekad je izvodio po 20 egzorcizama dnevno, a nekada je vršio i grupne seanse sa celim naseljem. Objavio je nekoliko knjiga na ovu temu.

2. Naučna objašnjenja

Iz hrišćanske perspektive najčešći znakovi opsednutosti su nadljudska snaga, iščašenja zglobova, govor nepoznatih jezika i predviđanje budućnosti. Za prva dva znaka naučnici su ponudili objašnjenje povećanog lučenja adrenalina u slučaju straha. Na taj način se povećava i mogućnost povrede, odnosno krivljenja zglobova. Za nepoznate jezike, naučnici objašnjavaju to putem toga kako ljudi uče jezik i kako ga pamte. Određene reči mogu biti zapamćene u “nesvesnom” delu i da u slučaju velikog stresa imaju “pristup” tim sećanjima. Objašnjenje za predviđanje budućnosti u slučaju opsednutosti demonima se još uvek traže.

3. Isus je izveo najpoznatiji egzorcizam

Iako postoje beleške da su Egipćani i Vavilonci obavljali egzorcizme, najpoznatiji obred u istoriji obavio je Isus Hrist. To je spomenuto u jednom od mnogobrojnih spisa i dogodilo se u sinagogi. Čovek kojeg je spasio bio je napadnut od više demona, a Isus je svakog pojedinačnog demona poslao u svinje. Na kraju je 200 opsednutih svinja otrčalo u more i udavilo se.

4. Smrtni slučajevi

Neki egzorcizmi su se završili tragično. Poslednji od njih je bio u Rumuniji 2005. godine kada su mladu devojku razapeli na krst u pokušaju da isteraju demona iz nje. Nakon tri dana bez hrane i vode devojka je preminula, a lokalni sveštenik je optužen za ubistvo.

5. Škola za egzorcizam

Pre deset godina Papa Jovan Pavle Drugi objavio je da svaki katolički objekat mora da ima osobu koja ume da izvede egzorcizam. Nakon toga je pokrenuta i posebna škola u kojoj se sveštenici obučavaju da pravilno izvode ovaj obred.

U filmu ”Tajne Vatikana” koji u bioskope stiže 30.jula postoji nekoliko dodatnih teorija o egzorcimu kao i veran prikaz jedne od izvedbi.

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...