•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dragoslav Savić Safa: Najveće dostignuće ne postoji!

Dragoslav Savić, poznatiji kao Safa, jedan je od najistaknutijih i najtalentovanijih niških glumaca. Publika ga zna po sjajnim ulogama u predstavama „Azilanti", „Mačoizam", „Stane Piroćanac", „Veliki manevri u tijasnim ulicama". U decembru i januaru ćemo imati priliku da ga vidimo u sjajnoj komediji „Uvoz – izvoz", koju je sam režirao.

Kada ste počeli da se bavite glumom i šta Vas je navelo na taj put?

O tome ne mogu ništa da kažem, jer se ničeg ne sećam! Već 30 godina igram u pozorištu i za to vreme sam imao mnogo uloga, mnogo predstava... Sve se to skupilo da sad prosto ne znam ništa! Ja se sad osećam kao da je svaka predstava, koju radim, prva! Kao da ništa pre toga nisam radio. Sav taj rad od 30 godina pomešao se i skupio u meni i zbog toga osećam strašnu snagu i kad radim neku novu predstavu, ja je radim na osnovu tih velikih kredita koje imam u sebi.

Ja sam u startu radio klasične predstave, poput Milijera, Aristofan, Lope de Vega i druge autore gde sam imao sreće da radim sa nekim sjajnim rediteljima, koji su mi postavili temelj. Na osnovu toga sad mogu da radim „De si be, bate?" i nazovi lagane komedije. Klasična, jaka dela su mi pomogla da budem ovo što sam sada.

Koju komediju biste izdvojili i zbog čega?

Mogu da izdvojim jednu komediju, koja je baš po mom ukusu! To je predstava „Žorž Danden", koju je napisao Žan-Batist Poklen Molijer. Tu sam imamo mnogo veliki zadatak: stih. Ta komedija je pisana u stihu. Igrao sam upravo Žorža Dandena i to je u meni postavilo temelje da mogu da krenem dalje. Najveće dostignuće ne postoji! To je sve relativna stvar. Ovo je bio jedan ozbiljan i težak zadatak, ali ne mogu da kažem da je to nešto najveće što sam odglumio.

Imate iskustva u radu na televiziji. Recite nam nešto više o tome.

Na televiziji sam radio neke emisije, šou programe, koji su igranog karaktera. To se snima, pa se montira i režira, kostimira i još mnogo toga da bi to izašlo kao proizvod. Pozorište pomaže da možeš na televiziji dobro da radiš. Na osnovu iskustva iz pozorišta sam mogao da imam kompoziciju i dramu na televiziji i da ne bude dosadno.

Moj rad je vezan za scensku delatnost, tako da mi je rad na televiziji bio značajan jer sam ispitivao nešto novo. Televizija je za mene bila izazov! Ja volim izazove i kad je svaka sledeća predstava nova i specifična.

U kojim predstavama trenutno glumite?

Trenutno je aktuelna predstava koju sam režirao ja. To je četvrta predstava koju režiram i zove se „Uvoz – izvoz". U pitanju je komedija za koju je tekst napisao Gordan Mihić još pre 30 godina. Tema je apsolutno aktuelna, jer ono što je bilo pre 30 godina, isto je i danas, a biće isto i za 130 godina! Zato je i komično! To je ono što trenutno radim u Narodnom pozorištu, a igraćemo je i u januaru 2015. godine. Tu glume moje kolege iz Narodnog pozorišta, ali je na sceni prisutan i pravi kafanski bend, sa pevačicom koja nastupa na ispraćajima i svadbama. Imamo jednu sjajnu atmosferu na sceni i to publika oseća.

Koja je tema predstave „Uvoz – izvoz"? Zbog čega je ona specifična?

Tema predstave su dva uspešna direktora velikih kompanija, koji su potrošili stotine miliona i sada govore o tome u kafani, gde se vesele, jedu i piju. Kako su potrošili sav taj novac i u kojim su dugovima, a javno kad nastupaju govore sve najbolje i najlepšte. Ta situacija jeste klasika za naše podneblje, ali sam to predstavio na jedan tragi-komičan način.

Sa svojim predstavama ste dosta putovali i predstavljali ih u raznim inostranim gradovima. Gde ćete putovati u narednom periodu?

Posle Nove godine treba da nastupim u Frankfurtu. Igraću svoju monodramu „Stane Piroćanac". Imam poziv da nastupim u našem srpskom kulturnom centru. Prošle godine smo nastupili u Parizu - tamo smo bili dva puta po nedelju dana, ali sa našom prethodnom predstavom „Azilanti", kolege Miroljuba Nedovića. Sada idemo u Frankfurt, gde nas pozivaju već četvrti put. To su sve srpski kulturni centri gde se ne izvode samo predstave, već priređuju i književne večeri, koncerte, izložbe, sajmove i druge kulturne delatnosti.

Autor: Ana Stanojević (Niške Vesti)

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...