•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Veliki aplauz i srce za Đuzu

Publika ogromnim aplauzom, a glumci iz filma „Bez stepenika“ izašavši na binu sa balonima u obliku srca – odali su sinoć na Letnjoj pozornici počast velikom glumcu Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću. Posebno emotivno i veoma dirljivo bilo je kada je reditelj filma Marko Novaković pustio put neba veliki balon u obliku srca.

Pored Vlastimira Đuze Stojiljkovića, u njegovom poslednjem ostvarenju bili su i Renata Ulmanski, Ivan Đorđević, Marko Janketić, Miodrag Miki Krstović, Aleksandar Đurica i Nataša Ninković, koja je utiske o filmu podelila sa ekipom i slušaocima City radija.

„Dopalo mi se što smo dočarali sudbinu tih ljudi, to je jedna egzistencijalna drama pre svega, i njihovu borbu sa životom, sa postojanjem, njihovu zbunjenost u današnjem vremenu“, rekla je za City radio Nataša Ninković.

Niška publika premijerno je četvrte festivalske večeri gledala poslednji film velikog glumca Vlastimira Đuze Stojiljkovića „Bez stepenika“, u režiji Marka Novakovića.

Đuza u filmu glumi penzionisanog profesora psihologije, Slavišu Petronijevića, koji živi u svom stanu zajedno sa ćerkom Milicom, zetom Stojanom i unukom Draganom. Oboleo je od Alchajmerove bolesti i život u zajednici postaje sve komplikovaniji, i za njega i za njegove ukućane. Milica i Stojan žele da ga smeste u starački dom, ali Slaviša se trudi da im pokaže da je sa njim i dalje sve u redu. Vremenom, to mu postaje sve teže.

Kuriozitet je da je glumcu koji je ostvario bogat opus u pozorištu, na filmu, radiju i televiziji, ovo bila prva glavna uloga na velikom platnu. Nažalost, nije dočekao premijeru. Pred kamerom uz Đuzu je bio i Miodrag Krstović, koji igra njegovog nekadašnjeg asistenta.

„To je dobri Bog napravio da Đuza ovakvu ulogu dobije i prihvati, jer nerado je poslednjih godina prihvatao uloge, i da je prihvati i da sa ovakvom ulogom završi i profesionalnu karijeru i životni put. Poslednjih 20 godina ja sam neprestano radio sa Đuzom u pozorištu, neke smo predstave zajedno radili i usuđujem se da kažem da sam sa njim bio ne samo kolega već i prijatelj. Bilo je veliko zadovoljstvo družiti se i raditi sa njim“, rekao je za City radio Miki Krstović.

Aleksandar Đurica imao je uloge u oba filma koja su prikazana sinoć. U filmu „Bez stepenika“ igra zeta, a u „Za kralja i otadžbinu“, istorijsku ličnost Acu Mišića. Bila mu je čast da igra jednu značajnu, a nedovoljno rasvtljenu istorijsku ličnost, a sa druge strane bilo je veliko zadovoljstvo igrati u filmu „Bez Stepenika“ uz Đuzu Stojiljkovića.

„Mi to nismo mogli znati, da će ovo biti poslednji film Đuze Stojiljkovića, divno smo snimali, sve je bilo tako lepo, a sada kada sa ove distance gledam, jako sam posle projekcije, emotivno doživeo film. Prosto je tako slučaj namestio, da je testamentaran, da je igrao ono što mu se kasnije i dogodilo. Tako se prepliću život i umetnost, što je čudno i zadivljujuće na neki način“, rekao je u studiju City radija na Letnjoj pozornici, Aleksandar Đurica.

Reditelj Marko Novaković takođe ističe da mu je čast što je Vlastimir Đuza Stojiljković prihvatio ulogu, jer poslednjih 15 godina je uglavnom odbijao da igra na filmu. Novaković veruje da će publika prepoznati da je sa ovom ulogom veliki umetnik i glumac stvarno zaokružio uspešnu karijeru.

A publika je to prepoznala i veliki aplauz poklonila Đuzi Stojiljkoviću, koji je posle duge bolesti preminuo u junu ove godine, baš na dan kada je završena montaža njegovog poslednjeg filma.

Kao drugi sinoć je prikazan film „Za kralja i otadžbinu“ Radoša Bajića. Film prati sudbinu starog srpskog ratnika Milisava, bivšeg kaplara koji se za vreme Drugog svetskog rata borio protiv nemačkog okupatora kao pripadnik Ravnogorskog pokreta i posilni pukovnika Dragoljuba Draže Mihajlovića. Posle 70 godina izgnanstva vraća se u otadžbinu.

U filmu je brojna ekipa odigrala sjajne uloge, a među njima su i Neda Arnerić, koja tumači lik Jevrejke Milene Štajner, koju je, kad je bila mala, spasao mladi četnik tako što ju je tokom celog rata krio u svojoj porodici. Žena koju Neda igra u filmu nema neki specijalan odnos prema tom periodu, jer je tada bila dete.

U filmu je ulogu devojčice Milene odigrala mala Maša Lazarević. Ona kaže da je presrećna što su je izabrali da igra u filmu pored poznatih i velikih glumaca, koji su je čuvali i mnogo joj pomogli da iznese svoju ulogu kako treba.

Neda Arnerić kaže da je lik Milene Štajner pokušala da donese kao jednu gospođu spokojnu, mirnu i razumnu, jer smatra da starost donosi mir i da služi da se ljudi konačno odmore od svega što su u životu proživeli.

„Pokušala sam donesem taj lik kao jednu tihu gospođu, širokih pogleda i shvatanja, koja je kroz svašta prošla, ali se na njoj to ne primećuje. Ona ima nešto anđeosko u sebi, neku toplinu i neki mir. E tako bih i ja volela da starim, kao što je starila Milena“, rekla je Neda Arnerić.

U bioskopu Kupina bio je prikazan film „Talog“. Film je porodična drama u kojoj se kroz vihor rata prelama sudbina jedne porodice. Drama zapravo prati porodicu iz Valjeva tokom Velikog rata kroz čiju kuću prolaze razne vojske, što kvari odnos između supružnika Srbina i Mađarice. Andrija Milošev je kompleksan lik, a tumači ga Predrag Ejdus i priznao nam je da je to bio izuzetan glumački zadatak.

„Moram priznati da dugo ne pamtim tako jedan prijatan rad i nadahnutu atmosferu koja je vladala tokom snimanja ovog TV filma, a čini mi se da mi je ovo možda i jedna od najboljih televizijskih uloga koju sam napravio. Imao sam ozbiljnu inspiraciju da napravim nešto malo drugačije, nego što sam do tada radio, tako da sam dosta radio i na spoljašnjem imidžu, a onda i na svemu ostalom što čini suštinu lika“, rekao nam je Predrag Ejdus.

Večeras nas na pozornici očekuju filmovi „Ničije dete“ i „Amanet“, dok će u Kupini biti prikazan film „Travelator“.

Razgovore sa glumcima svake večeri uživo iz studija City radija na Letnjoj prozornici u Tvrđavi omogućili su Emax Fashion i DM drogerije.

Website:radiocity.rs
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...