•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kako Tarantino koristi hranu u svojim filmovima?

On je ljubitelj oštroumnih razgovora, nasilja epskih razmera, ženskih stopala, ali i … hrane! Pogađate, u pitanju je Kventin Tarantino, jedan od najtalentovanijih reditelja savremene kinematografije. Ukoliko ste pažljivo pratili njegova ostvarenja, sigurno ste zapazili i brojne scene u kojima se pojavljuje hrana. Teško ih je zaboraviti, zar ne?

Tarantino, gotovo po navici, koristi hranu kako bi produžio pojedine scene, kako bi u teške razgovore uneo dozu komičnosti ili crtu realnosti kod pojedinih neobuzdanih situacija. Na kraju, u njegovim filmovima hrana je često metofora za moć.

Online servis za naručivanje hrane Donesi.com je zapazio Tarantinovu ljubav prema burgerima, ukusnom doručku koji uključuje jaja i slaninu, ljubav prema kafi i uopšteno, prema svoj toj ukusnoj hrani koja nas čini srećnima. U nastavku pogledajte sedam najboljih scena iz filmova Kventina Tarantina u kojima se pojavljuje hrana.

#1 Kahuna burger, Petparačke priče

Scena: Tarantino je osmislio “The Kahuna Burger”, mesto za pripremu brze hrane, još u filmu “Ulični psi”, gde se čaša sa natpisom pomenutog lanca brze hrane pojavljuje u pozadini. U filmu “Petparačke priče”, Kahuna burger postaje sredstvo za mučenje i zastrašivanje, kao i simbol moći. Džuls (Semjuel L Džekson) je u dominantnom položaju, a prvi pokazatelj toga je scena, koja se odigrava neposredno pre prve velike scene nasilja, kada on uzima zalogaj Bretovog burgera i time čini nešto što se inače nikada ne radi. Zaista, burger je hrana koja se nikome ne nudi. Bilo kome možeš ponuditi pomfrit, picu, i ostala jela, ali burger nikako.

Citat:

Džuls: Mmmm…..Ovo je jedan ukusan burger. Vinsent, da li si ikada probao Kahuna burger? (Mmm-mmmm… That is a tasty burger! Vincent, ever have a Big Kahuna Burger?”)

#2 Štrudla, Prokletnici (Inglourious Basterds)

Scena:

Šošana ( Melani Lorent) se ponovo susreće sa kolonelom Hansom ( Kristof Valc), koji naručuje štrudlu sa jabukama za oboje, espreso za sebe i za Šošanu čašu mleka, čime pokazuje da on možda i zna ko je ona. Koliko god da štrudla u ovoj sceni izgleda ukusno, Šošanin strah i gađenje preovlađuju, pretvarajući ovu ukusnu štrudlu u simbol zastrašivanja i moći. U ovom napetom trenutku osetno je i instistiranje Colonela, kao i samog Tarantina da mi zapravo uživamo u ovom divnom desertu.

Citat:

Hans: “Sačekaj da stigne šlag.” (Attendez de la crème”)

#3 Kabum Žitarice, Kil Bil I deo

Scena :

Čak i u filmu Kil Bil, Tarantinovoj epskoj priči o osveti nailazimo na scene u kojima se pojavljuje hrana, a sve počinje rečima - “Osveta je najbolja kada se servira hladna”. Upravo želja za osvetom dovodi Beatriks, koju tumači Uma Turman, do jedne od svojih takozvanih ubica, Vernute Grin (Vivica A. foks), koja u tom trenutku čeka da se njena ćerka vrati iz škole. Vernita pokušava da završi ovu napetu situaciju i dokopa se pištolja sakrivenog u kutiji Kaboom pahuljica. Ipak, na kraju, Betriksin nož završava u Vernitom grudom košu. Izgleda da dobra snalažljivost u kuhinji ima svojih prednosti.

Citat:

Betriks Kido: “Tvoja majka je to zaslužila” (“Your mother had it coming”

#4 Sendvič, Kill Bill II deo

Scena:

Beatriks (Uma Thurman) konačno pronalazi Bila (David Carradine), koji pred njihovu finalnu borbu priča o Bibinoj zlatnoj ribici, Emiliju, dok priprema sendviče koristeći izuzetno veliki kuhinjski nož. U Tarantinovim filmovima, kao i u ovom, sam čin seckanja i slaganja sendviča, dodaje određenu dozu tenzije u naizgled nevinoj situaciji. Scena pripremanjanja sendviča odlaže krajnji neizbežan ishod, trenutak kada će Bil i Beatriks krenuti jedno na drugo.

Citat:

Bil: Naša mala devojčica je pre nekoliko dana naučila šta je to život i smrti. (“Our little girl learned about life and death the other day”)

#5 Bela Torta, Đango Unchained

Scena:

Lik koga tumači Leonardo Di Kaprio, Kalvin Kandi, tokom čitavog filma jede nešto slatko, poput Di Kapria u pravom životu. Ključna scena filma je večera koja traje čitavih 23 minuta a završava se belom tortom. U pitanju je Kalvinov poslednji obrok, pre nego što biva upucan od strane Šulca ( Kristofer Valc). Torta unosi određenu komičnu crtu, karakterističnu za Tarantina, gde Kalvin insistira da pojedu belu tortu i kada ga Šulc upuca izgovara reči: “Jednostavno joj nisam mogao odoleti”

Citat:

Kalvin: “Gospodo, pridružite mi se. U salonu ćemo poslužiti belu tortu.” („Now gentlemen, if you care to join me in the parlor, we will be serving white cake“.)

#6 Večera, Ulični psi

Scena:

Tarantonov prvi film “Ulični psi”, počinje u restoranu, gde vidimo grupu lopova u odelima sa tankim kravatama kako uz večeru raspravljaju o značenju Madonine pesme “Like a virgin”. Tarantino i ovaj put koristi dugačku scenu sa hranom, gde učesnici upadaju u reč jedni drugima prilikom razgovora, koji naizgled nebitan, ali i u isto vreme važan sa aspekta upoznavanja karaktera glavnih glumaca.

Citat:

Dobar lik Edi: Ne ostavljaš bakšiš? ( You don’t tip?)

Gospodin Pink: Ne, ne verujem u to. (Nah, I don’t believe in it.)

#7 Naćos, Otporan na smrt

Scena:

Kroz scenu koja se odvija u baru u Ostinu, upoznajemo se sa likom koga tumači Kurt Rasel, kaskader Majk. U pitanju je duga scena ispunjenja različitim zvucima, lizanjem prstiju i pomalo groznim načinom na koji kaskader Majk jede svoj naćo “grande”. U ovom trenutku on upoznaje svoju prve žrtve, čekajući strpljivo na susret koji se naizgled dešava potpuno slučajno.

Citat:

Kaskader Majk: “Žene, naćo grande, društvo fasninatnih ljudi kao što je Voren. Alkohol sliuži samo da podmaže sve indivdualne susrete koje bar može da ponudi” ( “Women, nacho grande platters, the fellowships of fascinating individuals like Warren here. Alcohol is just a lubricant for all the individual encounters that a bar offers.”)

Autor: Donesi.com

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...