•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Solnechnyy udar (2014)

Dve vojske – Belogardejci i Crvena armija. Dve žene – Verenica i strankinja. Dva broda – nekadašnji parobrod u svom sjaju i sadašnja barža u svom sivilu. Između njih „Sunčanica“. Poručnik u bunilu od ljubavi i rata.

Poraz jedne vojske u Građanskom ratu i njen poraz nakon rata. Odricanje od epoleta, odricanje od priznanja za hrabrost. Dozvola da oni koji ne prihvataju novu vlast napuste Rusiju. Nova vlast koja se plaši reči nedelja (vaskrsenje) i zapažanja da komunizam kao i hrišćanstvo propoveda jednakost.

Mladi vojnik koji silno želi zajedničku fotografiju i koji isto tako silno želi da živi. Pukovnik Tumanov koji zbog svojih želja i principa umire od srčanog udara. Baron Levicki sa svojim psom i koferom punim duvana. I među njima nekada zaljubljeni poručnik koji se neprestano pita „Kako se sve to dogodilo?“.

Čemu sve ovo? Sazrevanje uz književnost i učenje jezika. Poklanjanje znanja vojsci. Čitanje Dostojevskog i Gogolja. Čemu? U novom državnom uređenju pravopis nije važan.

Nekoliko godina ranije isti onaj poručnik putuje parobrodom. Zaljubljen u lepu nepoznatu devojku. Plava marama. Gospođa Tatjana, njena deca i muž stranac. Devojčice koje se prepiru da li su videle Čehova. Mađioničar i sat.

Iskrcavanje u nepoznatom mestu i potraga za lepom strankinjom. Telegraf bez adrese. Fotografski izlog i škola gde se uči pevanje. Prijateljstvo sa dečakom koji voli da posmatra brodove.

Između ova dve stvarnosti kreće se film „Sunčanica“, baš kao i poručnik. Prošlost okupana svetlošću i ljubavlju prema nepoznatoj devojci. Sadašnjost sumornih boja u kojoj više ništa nije važno. I sat kao tačka susreta.

Nikita Mihalkov u svom filmu, nastalom po motivima dela Ivana Bunjina prikazuje paralelno prošlost i sadašnjost. U ulozi poručnika je mladi glumac Martinš Kalita, a u ulozi neznanke Viktorija Solovjova, prvi put na filmu. Miloš Biković u ulozi barona Levickog na kraju filma vodi značajn dijalog sa glavnim junakom. „Sunčanica“, baš kao i njeni likovi neprestano postavlja pitanje: „Zašto?“ i „Kako se sve to dogodilo?“.

Preuzeto sa: Portal Mladi (Jovana Nikolić)

Žanr:drama
Godina:2014
Reziser:Nikita Mikhalkov
Scenario:Aleksandr Adabashyan, Nikita Mikhalkov
Uloge:Martinsh Kalita, Viktoriya Solovyova, Anastasiya Imamova
Award:1 nagrada i 1 nominacija
Studio:Studio Trite
Zemlja:Rusija
Jezik:ruski
Trajanje:175 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu