•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Squirm (1976)

U malom gradiću na američkom Jugu besni oluja. Grom sruši dalekovod i struja poteče kroz zemlju, izazivajući kišne gliste da se pretvore u krvožedne manijakalne ljudožderske kišne gliste.

Mladić iz New Yorka dolazi u gradić u potrazi za antikvitetima, a i da poseti svoju devojku (nije bitno gde su se i kako upoznali), koja živi s majkom i mlađom sestrom u kući malo peške od grada, i to odmah pored lokalne farme kišnih glista. Naravno :)

Obožavam ove filmove s raznim životinjama koje zbog ovog ili onog razloga polude i počnu jesti ljude (Rats, The Swarm, Slugs, Swarmed...), ali već vidim da će mi ovaj biti posebno drag. Sve mi je bilo jasno na početku kad je taj dalekovod pao i struja počela da prži gliste, a ove stale vrištati iz petnih (hm?) žila :)

Sreća da su dijalozi uglavnom na granici debilizma jer sam imao gadnih problema s razumevanjem izgovorenog teksta. Svi likovi (osim kretenka iz New Yorka) govore s takvim južnjačkim naglaskom da ih je gotovo nemoguće razumeti. Pretpostavljam da bi se slično osećao student kroatistike iz Osla koji je hrvatski čuo samo na predavanjima kad bi se našao u kupeu s razgovorljivim 72-godišnjim starčićem iz Zmijavaca :). Ali ponavljam, sreća da nerazumevanje dijaloga nema gotovo nikakvog uticaja na praćenje radnje, što u biti dosta govori o kvalitetu filma.

Gliste su dobro napravljene (dobro, osim činjenice da vrište), i ima ih nekoliko milijardi. Čak bi se moglo reći da gliste glume bolje od velike većine glumaca... Ma koga zavaravam, od _svih_ glumaca. Od prvog trenutka kad sam ugledao kretenskog cvikeraša iz NY, poželeo sam da ga gliste proždru, ali nažalost samo su ga malo gricnule. Isto stoji i za ostale likove u filmu, svi zaslužuju bolnu smrt i celo vreme sam navijao za glistone.

Kraj je posebno sulud (ako neko želi izbjeći spoilere neka prestane da čita... sad!), nakon što crvi pojedu majku kretenove cure, kreten i kretenova kretenska cura pobegnu pred glistama na stablo, gliste se nagomilaju ispod stabla, i baš kad se situacija čini bezizlazna... oni zaspu. Probudi ih sunce, cvrkutanje ptičica i radnik elektre koji je (nakon tri dana) došao i popravio dalekovod koji je (tri dana!) slao struju u zemlju. Deus et machina.

Odličan film, i sigurno ću ga opet pogledati, i opet navijati da gliste pojedu sve te idiote, i opet se razočarati kad ne pojedu najveće idiote među ostalim idiotima, i opet umirati od smeha.

Autor: Oleg Berić (Helly Cherry)

Žanr:horor
Godina:1976
Reziser:Jeff Lieberman
Scenario:Jeff Lieberman
Uloge:Don Scardino, Patricia Pearcy, R.A. Dow
Studio:American International Pictures (AIP), Squirm Company
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:92 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...