•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Povratak u budućnost: 30 godina kasnije

Great Scott! Dočekali smo i taj datum – 21. oktobar 2015., dan kada su Marty i uvrnuti naučnik Emmett u letećem DeLoreanu probili okvire prostorno-vremenskog kontinuuma i došli nam u posjetu, iz daleke 1985. Da li ste ga obilježili na bilo koji način? Možda nekim postom na društvenim mrežama? Ili ste promijenili ime kompletnog grada, kao stanovnici Restona u SAD-u koji se od srijede zove Hill Valley u čast gradiću iz filmova. Bilo je interesantno porediti stvarnu sa filmskom budućnošću i nasmiješeno posmatrati, kroz prizmu 80-ih, taj djetinjasti i šarenoliki 21. vijek. Iako nemamo hoverboard niti više od 4 nastavka filma Jaws, 2015. godina iz filma predstavljena je kao spoj napredne tehnologije i neonske mode 80-ih što, kad malo bolje razmisite, i nije toliko daleko od istine. Međutim, bilo bi neodgovorno od nas zaljubljenika u trilogiju da ne obilježimo još jedan jubilej. Danas je 26. oktobar 2015. – prošlo je tačno 30 godina otkako je Marty prvi put kročio u DeLorean i upustio se u vanvremensku (no pun intended) avanturu i jednu od najkultnijih filmskih adaptacija putovanja kroz vrijeme.

Ideja za „Povratak u budućnost“ nastala je kada je pisac i producent filma Bob Gale pronašao srednjoškolski godišnjak svoga oca. Štreber zalizane kose i debelih naočara (inspiracija koja će kasnije postati George McFly) smiješio mu se sa stare fotografije, a Bob se zapitao kako bi bilo kada bi mogao da se vrati u prošlost i upozna svog oca iz školskih dana? Da li bi postali prijatelji? Da li bi na neki način jedan drugom promijenili život? Sigurno se i mnogima od vas javila slična misao i želja da upoznate roditelje prije nego što su postali roditelji. Film se uspiješno pozabavio upravo tim motivom – sin se spletom okolnosti vraća u prošlost, i mora pronaći način da natjera svoje buduće roditelje da se zaljube jedno u drugo jer od toga zavisi njegovo kasnije postojanje. I da, otežavajuća okolnost je ta što se majka opasno naložila na svog sina iz budućnosti (?!) do te mjere da ga pohotno zaskače u parkiranom autu. Nemojte pogrešno da me shvatite, čitao sam grčku mitologiju i gledao Igru prijestola (između ostalog) tako da incest ne pali moj alarm za odbojnost. Međutim, ima nešto krajnje uznemirujuće u načinu na koji Lorraine (buduća) McFly usplahireno ponavlja frazu: „Isn't he a dream boat?“ (Ovaj odos je za dlaku pobijedio scenu u kojoj Michael J. Fox glumi sopstvenu kćerku iz budućnosti, plasirajući se tako na prvo mjesto moje Povratak-u-budućnost-WTF liste). Marty mora da pronađe način kako da otjera svoju majku od sebe i natjera svog budućeg oca da je osvoji, jer bez njih dvoje u šemi, pogađate, nema ni njega u budućnosti.

Film je postigao ogroman uspjeh te 1985. godine, donoseći preko 210 miliona dolara profita. Nastavak, uveliko predviđen i nagovješten završetkom prvog dijela trilogije, stigao je četiri godine kasnije i nastavio priču na istom mjestu gdje je stala sa prvim dijelom. Dr Emmett Brown dolazi iz budućnosti a Marty i Jennifer kreću sa njim u 2015. da pomognu svom sinu koji će završiti u zatvoru. Prema režiseru, najteži posao bio je predstavljanje vizije budućnosti. On nije želio da ona bude precizna, čak ni izvodljiva. „Učinimo je zabavnom!“, rekao je. I takva je i bila. Iako su znali da se leteći automobili neće pojaviti do 2015., oni su postali jedna od najupečatljivijih slika budućnosti. Retrofuturizam upakovan u celofan 80-ih postaje dominantna tema prve trećine filma, a iskarikiranost budućnosti postaje i više nego vidljiva, što ovom filmu daje duh dopadljivosti koji ga prati i danas.

Uprkos činjenici da su kreatori željeli pobjeći od predviđanja i nagovještavanja budućnosti, „Povratak u budućnost II“ precizno pogađa brojne aspekte modernog života. Iza paravana šarenolike karikature, budućnost iz filma prikazuje generaciju koja se u velikoj mjeri oslanja na tehnologiju. Ona se uvukla u svaku poru savremenog postojanja u toj mjeri da su i najbanalnije svakodnevne aktivnosti uokvirene tehnološkim ramom. Spravice su se toliko srodile sa stanovnicima budućnosti da ih koriste u svakom momentu, čak i za vrijeme porodičnog ručka stavljajući razgovor u drugi plan. Zvuči poznato? I mislio sam.

Drugi film ima daleko najkomplikovaniji koncept prostorno-vremenskog kontinuuma i remećenja istog. Dok se u 1. i 3. dijelu vraćamo isključivo u prošlost (1955 za prvi a 1885 za treći film), u drugom filmu sagledavamo u dublje posljedice putovanja kroz vrijeme i rušenje krhke vremenske ravnoteže. Budućnost i prošlost ne treba da se miješaju, naučio je Marty na teži način kada se njegov i očev rival iz 1955. domogne almanaha sportskih događaja koji prognozira rezultate do 2000. godine. Biff ga koristi da se obogati (što je prvobitno bio Martyjev plan) i tako mijenja kompletan tok istorije od 1955 pa nadalje. Naši junaci sada moraju da spriječe Biffa i unište almanah kako bi poništili efekte petljanja budućnosti u prošlost. Događaji iz prvog se stapaju sa drugim dijelom tilogije, radnja jednog filma teče paralelno sa radnjom drugog, a oni su odlično usklađeni i koordinirani u cjelokupni zabavni doživljaj zbog kojeg prestajete da se pitate zbog čega su ljudi i danas ludi za ovim filmom. Poslije svih događaja Marty ostaje zarobljen u 1955-oj, a Doc spletom nesrećnih okolnosti odlazi u 1885., postavljajući temelje za treći i posljednji film.

Pušten u bioskope nepunih godinu dana nakon prethodnog, „Povratak u budućnost III“ zaokružuje priču o našim junacima (i anti-junacima) prebacujući nas u daleku prošlost kao krajnost i antitezu premisi iz drugog dijela. Još jednom, poslije gomile avantura u stilu špageti vestern parodije, Marty uspijeva da se (sada za stalno) vrati u svoju 1985., a vrijeme će za njega i Jennifer nastaviti da teče po neizmjenjenom rasporedu. Čak je i Dr Emmett na divljem zapadu pronašao ženu svog života i dobio dvoje djece – Jules i Verne, čime jedan od najpoznatijih fiktivnih naučnika 20-og vijeka odaje počast još jednom ludom naučniku koji je sanjao o budućnosti. Ovim filmom uspijevamo da sagledamo širok vremenski period višegeneracijskog sukoba između predaka, sukobe koji sežu ne samo u daleku budućnost već i u podjednako udaljenu prošlost, prikazujući možda tako lice i naličje ljudske naravi koja jedina može da učini i samo vrijeme besmislenim, pobjeđujući ga i bez vremeplova. Možda? Ako se krije makar i jedna pouka iza ove naizgled šašave trilogije prepune zabavnih i djetinjastih momenata, to je da je jedino ljudska priroda sposobna da prevaziđe i pobijedi samu dimanziju vremena.

Ok, prestaću sa filozofiranjem. Samo ću vam još poželjeti da vas danas na ulici sretne profesor sa raščupanom kosom i ludačkim sjajem u očima. Udobno se smjestite u njegov DeLorean, spremite se za polijetanje i rečenicu: „Where we're going, we don't need roads.“ Otputujte unaprijed za novih 30 godina i javite nam da li klinci jure ulicama gradova na hoverboardima, ili da li je napokon snimljen Jaws 19. U jedno sam siguran – „Povratak u budućnost“ će biti tu, među novim generacijama čiji automobili napokon lete a patike se same zapertlavaju.
Zato zapamtite – budućnost počinje danas.
Autor: Ingvar L (Helly Cherry)
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....