•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Jubilej filmske fantastike u Srbiji

Omiljeno godišnje doba za većinu ljubitelja horora, mistike i fantastike, oduvek je bila jesen. Pored očigledne vizuelne magije, na jesen se, širom sveta, organizuje i najveći broj filmskih festivala posvećenih žanru horora i fantastike. Od pre 10 godina i Srbija se pridružila ovoj filmskoj porodici, dobivši svoj prvi Festival srpskog filma fantastike. Zahvaljujući tome, do tada marginalizovan i zaobilažen, žanr filmske fantastike je polako ali sigurno počeo da oživljava. Pojavom nekih novih imena, uz nezaobilaznu pomoć iskusnih autora koji su se već uspešno oprobali u ovom žanru, polako je počela da se stvara i uspostavlja scena. Tvorci festivala, danas, deset godina kasnije, sa ponosom mogu da kažu da su dobrim delom uticali na stvaranje filmske istorije kod nas i inicirali neku vrstu institucionalizacije žanra filmske fantastike.

Jubilarni 10. Festival Srpskog filma fantastike, biće održan od 24 – 27. novembra, u prostojijama beogradskog Studentskog kulturnog Centra. Sadržaj festivala činiće bogat filmski i prateći program u vidu izložbi, tribina i gostovanja. Gosti jubilarnog FSFF. biće italijanski reditelj Lamberto Bava, autor čuvenog filmskog serijala ‘’Demoni”, Serđo Stivaleti, majstor filmske maske i najpoznatiji turski reditelj horor filmova - Hasan Karacadag. Najbolji filmovi će, i ove godine, biti nagrađeni zvaničnom festivalskom nagradom “Koskar”, dok će najbolji film na zadatu temu, ove godine su to bile urbane legende, biti nagrađen “Piramidom”. O najboljim filmovima odlučivaće žiri u sastavu: Nikola Đuričko – domaći, Hasan Karacadag - međunarodni i Predrag Ličina regionalni program. Neki od sponzora i partnera, koji su podržali jubilarno izdanje festivala, biće: Štamparija.rs, Akademija za estetiku i kozmetiku, Rules2Times, Arctic Relief krema, Pekam trade bedževi, Kovačić&Spaić, Kancelarija za kulturu i turizam ambasade Turske, Kryolan, Darkwood, Veseli četvrtak, Omaja, Filmske novine, Jugoslovenska kinoteka, Filmski centar Srbije i drugi.

Od pratećeg festivalskog programa izdvajamo dve tribine, posvećene urbanim legendama i domaćem filmu fantastike, kao i retrospektivu posvećenu desetogodišnjici festivala. Takođe, posetioci će biti u prilici da vide interesantnu i neobičnu izložbu kostima, autorke jedinstvenog stvaralačkog senzibiliteta - Ljubice Dolašević, kao i izložbu skulptura autora Arpada Slancika. Budući da ove godine neće biti “zombie šetnje”, posetioci festivala će moći da se podsete ranijih godina, na izložbi pod nazivom “Zombie Walk by Zec”. Ova izložba će predstavljati retrospektivu “zombie šetnje” iz ranijih godina, viđene objektivom našeg renomiranog fotografa Aleksandra Zeca. Takođe, za one koji vole spoj novih tehnologija i fantastike, biće priređena interesantna izložba “3D Art Vojislava Vukadina”. Posetioci ove postavke će imati prilike da vide rezultate novih dostignuća u svetu 3D modelovanja, za ovu priliku prilagođene žanru i senzibilitetu festivala.

Sve u svemu, svim posetiocima jubilarnog 10. Festivala srpskog filma fantastike, zagarantovan je sjajan provod u vidu dobrih filmova, odličnog pratećeg programa i prijatnog ambijenta filmske fantastike za koji se, kao i svake godine, pobrinuo tim sastavljen od najvećih domaćih stručnjaka i zaljubljenika u ovaj fantastični žanr.

Dođite da se zajedno plašimo!

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...