•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Hladni rat na šahovskoj tabli

Prikazivanje američkog šahovskog prvaka Bobija Fišera na velikom platnu predstavljalo je pravi izazov za reditelja Edvarda Zvika. Kako napravaiti film o šahu koji je vizuelno primaljiv i dinamičan? Zvik je odlučio da film ne govori o samo o šahu, već je želeo da prikaže dominaciju volje jednog čoveka nad voljom drugog. Žrtvovanje piona stiže od 19. novembra u bioskope širom Srbije.

Žrtvovanje piona se bavi Fišerovim usponom u svetu šaha 1960-ih, koji ga je doveo do čuvenog meča sa Borisom Spaskim 1972. godine. Američkog velemajstora igra Tobi Megvajer, a Spaskog Liv Šrajber.

Partija između dva majstora je nazvana partijom veka i privukla je više pažnje od bilo kog šahovskog takmičenja do tada i od tada. Bio je to dvoboj ne samo dve škole šaha, dva shvatanja života i šahovske teorije, pa i filozofije, već i politički rat između hladnoratovskih blokova koji je baš u to vreme bio na vrhuncu. Borba za prestiž između istoka i zapada (Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država) dosegla je vrhunac upravo na šahovskoj tabli u Rejkjaviku na Islandu, ispred koje su sedeli Spaski i Fišer.

Mentalna žilavost karakteriše velike sportiste, više nego veština i sposobnost i upravo to sam želeo da prikažem u filmu, izjavio je Zvik.

Bobi Fišer je živeo za šah, ali njegovu genijalnost zasenila je ekscentrična ličnost i kontroverzni ispadi. Film prikazuje pogoršanje Fišerovog mentalnog stanja tokom leta 1972. godine, dok njegova paranoja i manija da održi koncentraciju prelaze granicu normale toliko da zahteva da se sve kamere uklone jer mu buka odvraća pažnju.

Fišer, koji je umro 2008. godine u 64 godini, zadužio je šahovski svet – promenio je sve kada je reč o šahu i borbi za primat u ovom sportu. Film se ne bavi njegovim kasnijim životom, kada je on proteran iz SAD-a zbog javnih antisemitskih i anti-američkih izjava. Poslednje godine života je proveo na Islandu.

Režiju filma potpisuje reditelj Edvard Zvik, domaćoj publici poznat po filmovima Legenda o jeseni, Zaljubljeni Šekspir i Putevi droge.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila