•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Alternative film/video 2015 - Festival novog filma i videa 8-12. decembar 2015.

Jedan od najstarijih festivala eksperimentalnog filma i videa u Evropi biće održan od 8. do 12. decembra u Domu kulture Studentski grad.

U konkurenciji za nagrade, od preko 500 prijavljenih filmova, biće prikazan 41 eksperimentalni film iz 22 zemlje. Žiri u sastavu Ana Hušman, autorka iz Hrvatske, Nil Jang (Neil Young), filmski kritičar iz Engleske i Stevan Vuković, kustos i teoretičar iz Beograda, odabraće 10 filmova za Listu značajnih kinematičkih ostvarenja Festivala. Dobitnici nagrada će biti gosti rezidencijalnog programa Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad u okviru koga će realizovati svoj novi film.

U vreme digitalnog filma i videa, glavni program će biti otvoren projekcijom sa 35 milimetarske filmske trake filma The Exquisite Corpus, svetski poznatog austrijskog avngardiste Petra Čerkaskog (Peter Tscherkassky) čiji su se filmovi redovno mogli videti, kao i ovaj, na Kanskom festivalu. Projekcija ovog softcore found footage filma će svakako biti događaj na Alternativama.

Otvaranje festivala, posvećeno je rano preminuloj Vukici Đilas i njenim HOME MOVIES filmovima koje je snimala 8mm filmskom kamerom gotovo celog života. Posle njene smrti 2003. prikazani su prvi i jedni put u dvorani Kinoteke. Pohranjeni u Arhivu alternativnog filma Akademskog filmskog centra, predmet su istraživanja kultnog reditelja Slobodana Šijana koji je napravio izbor, a daće i uvodnu reč. Kinematičke vrednosti ovih ličnih, intimnih ali i dnevničkih filmova biće podržane klavirskim improvizacijama piano dua LP (Sonja Lončar i Andrija Pavlović).

Pored okruglog stola sa temom Alternativni film i video u vreme interneta i Istraživačkog foruma sa temom Umetnost novih medija, intrigantan istraživački program će biti izložba, projekcije i razgovor na temu: Beograd – Zagreb – Split: hrvatsko-srpska avangardna filmska preplitanja. Izložba i projekcija posvećena nedavno preminulom Mihovilu Pansiniju, guruu jugoslovenskog avangardnog filma, osnivaču festivala GEFF u Zagrebu, premijera filma Martinac Zdravka Mustaća o čuvenom splitskom avangardisti koji je svoj filmski put započeo u Beogradu, biće povod za razgovor o uticajima i preplitanjima hrvatskih i i srpskih autora koja su jugoslovenski avangardni filmski pokret svrstala u sam vrh svetskog.

Fokus Festivala biće program A Different Paris u okviru koga će biti predstavljeni filmovi nezavisnih francuskih autora iz kino kluba Collectif Jeune Cinéma kao i Festival des Cinémas Différents et Expérimentaux de Paris i ovogodišnji nagrađeni filmovi koje će predstaviti Frédéric Tachou i Dunja Jelenković.

Ana Hušman, autorka iz Zagreba i član Žirija, predstaviće svoje najnovije filmove snimane 16mm filmskom kamerom, a BELA BALAŽ STUDIO Internet Archiv će u okviru teme festivala Film u vreme Interneta predstaviti Sebestyén Kodolányi iz Budimpeste.

Izložba video instalacija i projekcija video radova umetničkog para Doplgenger (Isidora ilić i Boško Prostran) Neimenovani fragmenti, istražuje kolektivno sećanje i medijsku interpretaciju događaja devedesetih godina prošlog veka u Jugoslaviji.

Radionica vizuelnog oblikovanja (#live cinema #expanded cinema #vjing #live visuals #realtime video) koju vodi Izvanredni Bob predstaviće rezultate svog rada završne večeri, vizuelno podržavši nastup DJ Hetem-a.

Gosti festivala će biti i autori iz regiona i inostranstva čiji filmovi su uvršteni u takmičarske i prateće programe festivala.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a prvog i poslednjeg dana su i kokteli. Ako budete dolazili svaki dan, možda organizujemo još neki koktel.

Info o programima na www.dksg.rs kao i na www.alternativefilmvideo.org

Festival ALTERNATIVE FILM, pokrenut je 1982. u Akademskom filmskom centru Doma kulture „Studentski grad“ kao jugoslovenski festival sa idejom da „zabeleži i teorijski definiše kretanja i, da ukaže na istinske vrednosti i nove stvaralačke mogućnosti u oblasti alternativnog filma“ (eksperimentalni, istraživački, avangardni, lični film ...). Prekinut ratom u Jugoslaviji početkom devedesetih godina prošlog veka, obnovljen je 2003. kao regionalni festival uspostavljajući pokidane veze i nastavljajući da bude spona među stvaraocima ex-jugoslovenskih prostora.

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...