•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kada hrana zaigra glavnu ulogu

Da li bi pojedine scene iz naših omiljenih filmova postale kultne da u njima nije bilo hrane? Bez ukusnih đakonija sa stola, neke od replika koje smo toliko puta izgovarali, poput “Leave the gun, take the cannoli” ili “Keep the change you filthy animal”, možda nikada ne bi ni nastale.

Bilo da je reč o porodičnoj ili romantičnoj večeri, nekom gala prijemu, obroku pred odlazak u boj ili kupovini hot doga od uličnog prodavača, scene u kojima se pojavljuje hrana u filmovima su gotovo neizbežne.

U nastavku pogledajte neke od najpoznatijih scena iz filmova, koje je izdvojio Donesi.com, najveći regionalni servis za naručivanje hrane putem Interneta.

Maza i Lunja (Lady and the Tramp) – 1955. godina

Hrana: Špageti sa ćuftama

Glavni likovi: Maza, kućni pas, koker španijel, iliti dama i Lunja, ulični pas sa velikim iskustvom iliti zavodnik.

Scena: Svi pamtimo tu legendarnu scenu ljubavne idile u kojoj ovaj najslađi par uživa u romantičnoj večeri uz italijanske kancone i špagete servirane na crvenom kariranom stoljnjaku, koju je organizovao Lunja za svoju voljenu Mazu

Citat: Pored svoje voljene osobe naći ćeš čaroliju. Noć plete magične niti, kada je tvoja draga blizu.

Sam u kući (Home Alone) – 1990. godina

Hrana: Pica

Glavni lik: Kevin MekKalister (Makali Kalkin)

Scena: Jedno je sigurno, nakon ovog filma svi smo poželeli da uradimo nešto slično kao Kevin, u sceni, u kojoj koristi snimak filma “Angels with filthy souls” kako bi, na originalan način “preuzeo” picu od dostavljača.

Citat: Zadrži kusur, ti prljava životinjo!

Roki (Rocky) – 1976. godina

Hrana: Sirova jaja

Glavni lik: On lično, Roki Balboa (Silvester Stalone).

Scena: Progutati pet sirovih jaja u četiri ujutru, pre trčanja kroz Filadelfiju, deluje tako lagano, gledajući Rokija kako to čini na jedan potpuno opušten način.

Citat: Reči pesme “Eye of the tiger”

Pretparačke priče (Pulp Fiction) – 1994. godina

Hrana: Milkšejk od pet dolara

Glavni likovi: Mija Valas (Uma Turman) i Vinsent Vega (Džon Travolta)

Scena: Scena smeštena u fiktivni restoran uređen u stilu pedesetih i kabrioletom umesto stolova i stolica, budi u nama želju da probamo taj neverovatni šejk od pet dolara. Drugi Vinsentov gutljaj uverio nas je u to da je izvanredan, a prvi taktovi numere “Rumble” LIka Vrejsa, dočarali osećaj istinskog uživanja u skupocenom piću.

Citat: Dođavola, ovo je je… dobar milkšejk.

Eni Hol (Annie Hall) – 1977. godina

Hrana: Kuvani jastog

Glavni likovi: Alvi Singer (Vudi Alen) i Eni Hol (Dajan Kiton)

Scena: Nespretan pokušaj Vudi Alena i Dajan Kiton da skuvaju živog jastoga savršeno oslikava osećaj nelagodnosti sa kojim se suočavamo svaki put kada pokušamo da ljuskare, ta lepljiva, ali i sočna stvorenja, uronimo u vrelu vodu.

Citat: Mislim da bismo trebali pozvati policiju, traži tim za zaštitu od jastoga!

Dobri momci (Goodfellas) – 1990. godina

Hrana: Večera u zatvoru

Scena: Odlazak u zatvor za naše Dobre momke, svakako se ne može okarakterisati kao “teška robija”, već pre kao odlazak u luksuzni restoran u kome jela priprema renomirani kuvar. Večera ima posebnu važnost, kada kuvar, odnosno gazda Pol započne seckanje belog luka na poseban način uz pratnju numere Bobija Darena “Beyond the sea”.

Citat: U zatvoru, večera se uvek pripremala sa posebnom pažnjom. Imali smo kurs pripremanja paste, potom mesa, a zatim i ribe. Pol je bio na odsluženju kazne u trajanju od godinu dana i imao je savršen sistem za seckanje belog luka. Koristio je oštricu brijača i luk je sekao tako tanko da se na tiganju, sa malo ulja, gotovo pretvarao u tečnost. Vini je bio zadužen za sos od paradajza.

Kum – (The Godfather) – 1972. godina

Hrana: Recept za paradajz sos.

Glavni lik: Kapo Piter Klemenca (Ričard S. Kastelano)

Scena: Ukoliko ste pomislili na scenu u kojoj Klemenca objašnjava savršen recept za nedeljni preliv ili sos, u pravu ste. “Prvo, potrebno ti je malo ulja, zatim dodaješ beli luk, nakon toga ubacuješ paradajz i paradajz sos, i potom sve to propržiš. Ostavljaš da provri ali, pobrini se da se smesa ne zalepi za tiganj. Nakon toga stavljaš kobasice i ćufte, malo vina i šećera - to je moj tajni sastojak!”

Citat: Ostavi pištolj, ponesi kanole.

Kuka (Hook) – 1991. godina

Hrana: Imaginarna

Glavni likovi: Petar Pan i družina izgubljenih dečaka

Scena: Verujete li u moć mašte? Petar Pan nije, sve do trenutka dok mu družina izgubljenih dečaka nije otkrila tajnu kako da prizove osećaj prave gozbe i to samo snagom svoje imaginacije.

Citat: Upotrebi svoju maštu.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...