•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

WHO upozorava da trećina mladih počinje da puši podstaknuta filmovima

Vlade bi trebale doneti odluku o povećanju dobnog ograničenja za filmove sa scenama u kojima se konzumiraju duvanski proizvodi, smatra Svetska zdravstvena organizacija (WHO), uz objašnjenje da duvanska industrija takva filmska ostvarenja koristi u marketinške svrhe zbog čega više od trećine mladih počinje da puši.

U izveštaju objavljenom pod nazivom "Smoke-Free Movies", WHO navodi da je 44 posto holivudske produkcije i 36 posto filmova s oznakom dobnog ograničenja za mlađe od 18 godina u 2014. sadržalo scene u kojima su neki likovi pušači, prenose mediji.

Po istraživanju sprovedenom u Sjedinjenim Državama, gotovo 40 posto adolescenata počinje da puši jer su ih na to podstaknule scene uživanja u duvanskim proizvodima koje su videli u filmovima, a u tome prednjače evropski filmovi, upozorava WHO.

Procenjuje se da bi upozorenje Udruženja za klasifikaciju filmova samo u Americi moglo sprečiti milion smrtnih ishoda uzrokovanih bolestima koje uzrokuje pušenje kod današnje dece i adolescenata, procenjuje WHO.

Slično upozorenje UN-ova svetska organizacija izdala je još 2009., ali svetske vlade su ga zanemarile, stoji u izveštaju.

"Zbog brojnih upozorenja u jednom je periodu evidentirano manje filmskih scena u kojima likovi puše, ali duvanska industrija čitavo vreme je nastajala da pronađe alternativne načine promocije svojih proizvoda. U nekim je filmovima postotak scena u kojima se uživa u duvanskim proizvodima puno veći nego u realnim životnim situacijama", tvrdi dr. Armando Peruga iz WHO-a.

Organizacija smatra da duvanske kompanije ne bi smele sponzorisati scene u kojima likovi puše i da se na velikim ekranima ne bi smeli prikazivati brendovi cigareta. Smatraju i da bi se pre početka prikazivanja filmova u kojima likovi puše trebali emitovati spotovi kojima će se mladima uputiti snažna poruka o štetnosti pušenja.

Website:avaz.ba
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu