•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dodela Oskara 2016: Borba najboljih za filmski tron

Čak osam filmova nominovano je za titulu najboljeg u prethodnoj godini. Konkurencija nikad ozbiljnija, a samo jedan može biti pobednik!

Uprkos brojnim kontroverzama, čini se da će ovogodišnja dodela biti veoma zanimljiva!

Februar je mesec kada Američka filmska akademija dodeljuje najprestižniju filmsku nagradu,Oskar, za dostignuća u prethodnoj godini. Glumci, režiseri, kostimografi i drugi filmski stvaraoci željno očekuju nominaciju, ali i nagradu, koju mnogi smatraju krunom nečije karijere. Ove godine, čak osam filmova nominovano je u kategoriji “Najbolji film” i svaki je dobio odlične kritike, a i gledanost u bioskopima je bila impozantna. Ovogodišnju dodelu uzburkala je i vest da nijedan glumac afroameričkog porekla nije nominovan, što su mnogi prokomentarisali kao rasnu diskriminaciju. Uprkros najavljenom bojkotu pojedinih glumaca, nominacije se nisu promenile, a dodelu će i dalje voditi komičar upravo afroameričkog porekla – Kris Rok. “Portal Mladi” vam predstavlja osam filmova koji se bore za titulu najboljeg, a koji će to biti, saznaćemo 28. februara.

POVRATNIK (“The Revenant”) – Mnogi kritičari predviđaju da će upravo ovaj film osvojiti najviše nagrada, jer je i nominovan za 12 njih. Radnja se odvija u 17. veku, kada članovi lovačke družine ostavljaju svog vođu Hjua Glasa da umre posle surovog napada medveda. Njegova družina nastavlja dalje, dok se on u najsurovijim uslovima bori za život. Mnogi su uvereni da će upravo ova uloga Leonardu Di Kapriju doneti dugo priželjkivanog Oskara za najboljeg glumca, za kog je nominovan po peti put u svojoj karijeri.

MARSOVAC (“The Martian”) – Grupa astronauta uspešno je izblega oluju tokom ekspedicije na Marsu. Svi su je izbegli, osim jednog člana posade. Mark Vatni, koga igra Met Dejmon, ostavljeni član posade na sve moguće načine pokušava da preživi u uslovima u kojima je ostavljen i da pošalje poruku ostalim članovima posade da je živ. Dejmon je već pokupio par nagrada za najboljeg glumca u ovom filmu, tako da će biti prilično zanimljivo ukoliko osvoji i najbitniju nagradu.

OPKLADA VEKA (“The Big Short”) – Film, zasnovan na istinitoj priči, prati četiri autsajdera koja predviđaju ono što ni najveće banke nisu u to vreme, a to je svetska ekonomska kriza. Njihove investicije dovele su ih do podzemlja bankarstva gde moraju da sumnjaju u sve i svakoga. “Njujork Tajms” je napisao da je film “najbolje objašnjenje svetske ekonomske krize”. Glavne zvezde filma su Bred Pit, Rajan Gosling, Stiv Karel i Kristijan Bejl.

SOBA (“The Room”) – Sin i majka zatočeni su u jednoj sobi već pet godina. Majka zna za život izvan sobe, ali dete ne, zato što je odraslo tu. Majka na sve načine pokušava da mu pruži normalan život. Igrom slučaja, majka i dete beže iz zatočeništva na koje su bili primorani i sada sledi privikavanje na svakodnevni život, što za njih nije nimalo lako. Glavna glumica Bri Larson pobrala je sve pozitivne kritike i nagrade za koje je bila nominovana, a čini se da će i Oskar otići u njene ruke.

BRUKLIN (“Brooklyn”) – Film “Brooklyn”, čija se radnja dešava u pedesetim godinama prošlog veka, prati život irske imigrantkinje Elis Lejsi. Ona odlazi u Ameriku za boljim životom. Tamo pokušava da se prilagodi njihovom načinu života, ostavljajući majku i sestru u Irskoj. Posle vremena privikavanja, Elis vodi lep život u Americi: ima uspešan posao i vezu koja je pred brakom. Međutim, kada joj jave da joj je sestra umrla, moraće da izabere: život u Americi ili povratak u Irsku.

POD LUPOM (“Spotlight”) – Prošla je decenija od kada je otkrivena priča da su pripadnici Rimokatoličke crkve seksualno zlostavljali dečake. Grupa novinara lista “The Boston Globe” je rešila da zajedničkim snagama otkrije šta se stvarno dešavalo i da napokon predoči javnosti pravu istinu. Pred njima je težak novinarski zadatak. Film se više puta našao na prvom mestu lista najboljih u prethodnoj godini.

MOST ŠPIJUNA (“Bridge Of Spies”) – Kada ruske vlasti obore avion američkog vojnog pilota, advokat Džejms Donovan, koga igra legendarni Tom Henks, dobiće zadatak da pregovara sa Rusima o deportaciji njihovog pilota. U međuvremenu, američke vlasti privele su ruskog špijuna. Pregovori nisu nimalo laki i mogu uticati na karijeru uglednog advokata. Film je zasnovan na istinitim događajima, a na ovogodišnjoj dodeli nominovan je za šest nagrada.

POBESNELI MAKS: AUTOPUT BESA (“Mad Max: The Fury Road”) – Ovaj film mnogi nazivaju najboljom akcijom prikazanom u bioskopima tokom prošle godine. Radnja filma je sledeća: tiranin Džo kontroliše svoj grad na najgori mogući način. Njegova podanica Furioza je uspela da pobegne zajedno sa svojom grupom. Na tom putu, ona susreće Maksa Roktanskog, sa kim udružuje snage protiv zlog vladara koji im je za petama. Iako su dijalozi svedeni na minimum, ova akcija sa puno dobrih vizuelnih efekata, bila je jedna od najgledanijih u bioskopima prošle godine. Interesantno je da je ovo prvi film iz serijala “Pobesneli Maks” koji je dobio nominaciju za Oskara. Ove godine dobio ih je čak deset!

Nagrade za životno delo biće uručene velikanima glumišta, Spajku Liju i Đini Roulands, a najavljeni su i muzički gosti poput Lejdi Gage i The Weeknd-a. Svoje pojavljivanje na dodeli potvrdili su i Riz Viterspun, Vupi Goldberg, Džared Leto, Benisio Del Toro i mnogi drugi. Velikog pobednika znaćemo 28. februara, kada će se održati svečana ceremonija u “Dolbi teatru” u Beverli Hilsu, u Kaliforniji.

Koji je Vaš favorit?

Autor teksta: Dušan Miletić (Portal Mladi)

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....