•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Najbolji film nastao na prostorima bivše Jugoslavije stiže u bioskope

Nakon uspešne premijere na 44. FEST-u film „Zvizdan“ napokon stiže u bioskope i to od četvrtka, 24. marta.

„Zvizdan“ obuhvata tri decenije, tri ljubavne priče, koje zajedno čine omnibus sa zajedničkom temom i glumcima. Priča je smeštena u 1991, 2001. i 2011. godinu, posredno se bavi ratom prikazujući tenzije u periodu pre i posle sukoba, ali u njegovom fokusu su ljudi i njihove emocije. Ovo je film o zabranjenoj ljubavi, o njenoj krhkosti, ali i o njenoj snazi.

Matanić je izjavo da je ovaj film filmsko ogledalo koje je hteo da postavi pred one koji traće svoje živote na negativna osećanja što čini ovaj film vrlo angažovanim.

Mladi hrvatski glumci Tihana Lazović i Goran Marković tumače glavne likove čija je ljubav u svakom segmentu filma osuđena na propast. U ostalim ulogama tu su Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić i Mira Banjac.

U prvoj priči, Jelena, devojka iz srpskog sela, i Ivan, mladić iz susednog hrvatskog sela, planiraju da se presele u Zagreb i pobegnu od rastućih tenzija u njihovom rodnom kraju, ali Jelenin brat je mobilisan i čvrsto odlučan da prekine sestrinu vezu.

Deset godina kasnije, Matanić se vraća istom predelu prikazujući ono što je od njega ostalo posle sukoba. Srpkinja Nataša vraća se u svoj dom sa majkom i angažuju majstora Antea da im pomogne oko renoviranja. Između Nataše i Antea rađa se privlačnost, ali ožiljci iz prošlosti im stoje na putu.

Poslednja priča prikazuje Luku, mladića koji sa prijateljima dolazi na žurku u svoje rodno mesto i suočava se sa Marijom, bivšom devojkom, Srpkinjom, koju je napustio kad je zatrudnela.

Višestruko nagrađivan film imao je veoma uspešan festivalski život koji je započeo premijerom u Kanu u prestižnoj selekciji Izvestan pogled, gde je osvojio nagradu žirija. Nagrađen je i za najbolji film na ženevskom festivalu – International Film Festival and Forum of Human Rights, osvajao je nagrade na festivalima u Kotbusu, Sarajevu, Kairu, Korzici, Gentu i Minsku i bio je hrvatski kandidat za prestižnu nagradu Oskar.


Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....