•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Preminuo reditelj Zgodne žene Geri Maršal

Scenarista i reditelj Geri Maršal koji je režirao filmske hitove „Zgodna žena“ i „Odbegla mlada“ umro je u 82. godini.

Maršal je umro u utorak u bolnici u Berbanku u Kaliforniji od komplikacija upale pluća koju je dobio posle moždanog udara, navela je u saopštenju njegov publicista Mišel Bega.

Bio je spretan u komediji i romansama i imao niz hit televizijskih serija medju kojima su „Hepi Dejs“ (Happy Days) i veoma uspešnih filmova u boks ofisu.

Film „Zgodna žena“ iz 1990. godine postao je jedan od komercijalno najuspešnijih filmova 1990-ih godina sa zaradom od 4,6 miliona dolara, a danas se smatra jednim od najuspešnijih filmova tog žanra.

Maršal se pojavljivao kao upečatljiv sporedan glumac u brojnim ulogama, gde je posebno privlačio njegov njujorški naglasak i grub nastup.

Ričard Gir koji je sa Džulijom Roberts igrao glavnu ulogu u „Zgodnoj ženi“, u saopštenju je napisao da su „svi voleli Gerija“, jer je on „bio mentor i navijač i jedan od najsmešnijih ljudi na svetu. Imao je dobro srce i vragolastu dušu. On je bio Geri“.

Maršal, brat glumice rediteljke Peni Maršal, diplomirao je novinarstvo na univerzitetu Nortvestern i radio u listu Njujork dejli njuz (New York Daily News) ali je otkrio da je bolji u pisanju smešnih replika.

„U kvartu gde smo mi odrasli u Bronksu čovek je imao samo nekoliko izbora, ili si bio sportista ili gangster ili si bio smešan“, rekao je Maršal u intervjuu iz 1980-ih.

Počeo je svoju karijeru u svetu zabave 1960-ih prodajući viceve komičarima, zatim je počeo da piše skečeve za emisiju „The Tonight Show“. Tada ga je zapazio komičar Džoi Bišop koji ga je odveo u Los Andjeles da piše za njegov šou.

Pokazalo se da je uspešan u pisanju za smešne TV serije i sa partnerom Džerijem Belsonom pisao je scenarije za najpopularnije komedije tokom 1960-ih medju kojima su „The Lucy Show“, i „The Dick Van Dyke Show“.

U januaru 1979. Maršal je imao tri od pet najpopulanijih komedija na televiziji uključujući „Hepi dejs“ (Happy Days), koja je emitovana od 1974-do 1984.

Posle oko 1.000 epizoda komičnih serija, po njegovoj proceni, Maršal se okrenuo velikom platnu, sa filmom „The Flamingo Kid“ iz 1984. godine, priči o odrastanju u kojoj je glavnu ulogu imao Met Dilon. Maršal je napisao scenario za taj film i režirao ga.

Kasnije se koncentrisao samo na režiranje. Spajanjem Ričarda Gira i Džulije Roberts u „Zgodnoj ženi“ napravilo je ogroman hit, a isto je bio i film „Odbegla mlada“ iz 1999. gde su njih dvoje ponovo igrali zajedno.

Medju njegovim hitovima su film „Overboard“ iz 1987. sa Goldi Hon i Kurtom Raselom, „Dear God“ sa Džonom Denverom i Džordžom Bernsom, „The Princess Diaries“ iz 2001.

Geri Maršal biće sahranjen u krugu porodice ali se planira komemoracija za njegov rodjendan 13. novembra.

(Beta)
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...