•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Nova sezona u DKSG: program za septembar

POZIV ZA PORTRET STUDENjAKA!

Pozivamo bivše i sadašnje stanare Studentskog grada da učestvuju u kreiranju izložbe Portret Studenjaka, koja će biti otvorena u oktobru 2016. u Domu kulture Studentski grad. Javite nam se ukoliko u svojim albumima imate fotografije Studentskog grada i života u njemu, bez obzira na deceniju u kojoj su nastale. Vratićemo vam ih odmah nakon skeniranja! Možete nam i sami poslati skenirane ili fotografije u digitalnom formatu, na mejl adresu: portretstudenjaka@gmail.com. Dodatne informacije mogu se dobiti putem mejla ili na broj: 011/2691-442. Rok za slanje fotografija je 20. septembar. Javite se da se upoznamo!

Na izložbi ćemo imati priliku da kroz stare fotografije saznamo kako je nekada izgledao Studentski grad, njegovi stanari i društveni život, a kako danas izgleda ovaj studentski dom - iz vizure savremenika i polaznika radionice Izvan okvira. Izložbu će pratiti katalog i interaktivni veb-sajt, na kome će i studenti koji sada žive u Studentskom gradu moći da objavljuju zanimljive fotografije.

Četvrtak 1.9.

Četvrtak, 1. septembar

Novu školsku godinu počinjemo - RAZMENOM KNjIGA

VINTAGE VAŠAR - Plato ispred Magistrale, 17.00

RAZMENA KNjIGA - Knjižara Magistrala, 19.00

+ Dobrotvorna akcija za Svratište

Treću razmenu knjiga simbolično organizujemo prvog dana škole. Sve je više tihih knjigoljubaca u Magistrali i sve bolje knjige poklanjamo (prošli smo faze ostataka raznih uknjiženih priča o šivenju, seksu, nepoznatim guruima i ostalim fenomenima). Knjige koje preostanu prodajemo narednih dana u Magistrali. Svi dosadašnji učesnici dobili su zajedničku zahvalnicu od Svratišta, koju mogu videti na zidu Magistrale.

P.S. Najava dolaska na Razmenu knjiga nije potrebna, samo se pojavite…

Četvrtak 1. septembar, 21.00-24.00

Amfiteatar/Klub-knjižara Magistrala

MONDO BIZAR - NOĆ FILMSKIH TREJLERA

Višečasovna audio-vizuelna ekstravaganca će vas odvesti u vreme prljavih, zadimljenih ponoćnih bioskopa, u kojima su beskrajni maratoni jeftinih filmova sumnjivog kvaliteta i moralnih vrednosti zabavljali, zgražavali i šokirali publiku, pomerajući granice pristojnosti i ukusa. Neretko interesantniji od samih filmova koje su najavljivali, trejleri su postali autonomna forma, esencijalni za komercijalni uspeh filma na sve zasićenijem bioskopskom tržištu, gde su granice između pornografije i mejnstrima bivale sve poroznije. Gledaćemo najbolje, najbizarnije, najšokantnije i najsmešnije trejlere iz celog sveta. Samuraji, čudovišta, akcioni heroji, vanzemaljski osvajači, gangsteri, kung-fu majstori, prostitutke, bajkeri, veštice, demoni, prirodne i natprirodne katastrofe - iz filmova u kojima je sve dozvoljeno...

Četvrtak, 1. septembar, 19.00

Mala sala

CPN predstavlja časopis: ELEMENTI

Prvi domaći ilustrovani naučno-popularni časopis, koji izdaje Centar za promociju nauke, u letnjem broju obrađuje temat o poreklu čoveka i misteriji iščezavanja svih njegovih najbližih srodnika. Tu je i priča o planeti šećera, studija o verovatnoći u svakodnevnom životu, fenomen čitanja u sebi, astronomija Edgara Alana Poa...Učestvuju: Nikola Zdravković, filozof nauke sa London School of Economics i autor Elemenata, Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke i ilustrator, Slobodan Bubnjević, urednik Elemenata.

IZLOŽBA KNjIGA U HOLU BIBLIOTEKE

1-15. septembar

ČARLS DIKENS

Autor: Rastko Marković

Najpoznatiji pripovedač viktorijanskog doba i najznačajniji engleski romanopisac XIX veka. Njegov neprolazni realizam bio je uzor mnogim piscima, sve do današnjih dana. Od Olivera Tvista do Velikih očekivanja - njegovi upečatljivi likovi zaokupljaju našu pažnju.

Petak 2.9.

PANORAMA EVROPSKOG FILMA*

Amfiteatar/Velika sala, od 20.00

Petak 2.9.

DEMON POD REFLEKTORIMA

r: Nikolas Vindig Refn

ul: Džena Maloun, Kijanu Rivs

Francuska, SAD, Danska, 2016, 118’,

Kada se Dženi, model željan slave, doseli u Los Anđeles, njenu mladost i vitalnost počinju da proždiru žene opsednute lepotom. Ona postaje ugrožena u svetu u kome cilj opravdava sredstvo.

Subota 3.9.

SUBURA

r: Stefano Solima

ul: Pjerfrančesko Favino, Greta Skarano

Italija, Francuska, 2015, 130’

Italijanski neonoar film, nastao po noveli Karla Boninija i Đankarla de Katalda, režirao je Stefano Solima, reditelj poznate italijanske serije o mafiji Gomora. Mafijaš poznat po nadimku Samuraj želi da gradić u okolini Rima pretvori u novi Atlantik Siti. Na svoju stranu privukao je korumpiranog političara i veoma moćnog kardinala. Svi lokalni mafijaši rade zajedno na ispunjenju ovog cilja, ali mir ne traje dugo. Divlji rat između bandi preti da uništi Samurajev veliki san.

Nedelja 4.9.

KONVOJ

r: Frederik Šendorfer

ul: Benoa Mežimel, Renoa Kerići

Francuska, 2016, 102’

Organizovani na brzinu, trgovci pokušavaju da prevezu velike količine kokaina iz Španije u Francusku. Granična kontrola ih otkriva i panika uskoro preuzima konvoj. Opkoljena sa svih strana, izdana, ugrožena od rivalskog tima - grupa se rastura. Aleks, vođa bande, dolazi da spasi teret i svoje ljude.

*Cena ulaznice za projekcije u Velikoj Sali je 200 dinara

Utorak 6.9.

Utorak, 6. septembar, 19.00

Klub-knjižara Magistrala

Zdrav život

AJURVEDA - način života i sistem lečenja

(uz degustaciju hrane spremljene na indijski način)

Govori Žarko Trišić/Hranu priprema Ajurveda centar Zemun

Ajurvedu (u prevodu: nauka o životu), najstariji sistem zaštite zdravlja, Svetska zdravstvena organizacija je još 1977. zvanično priznala. Zasnovana na tekstovima starim 4-5 hiljada godina, bazira se na povoljnim i nepovoljnim stanjima života, s merama za dostizanje povoljnih. Ajurveda prati delovanje prirode na najsuptilnijem - kvantnom nivou i upućuje čoveka na prilagođavanje promenama u funkcionisanju prirode, naglašavajući lične osobine, posebno mentalne i emotivne faktore. Ajurveda se u poslednjoj deceniji XX veka brzo širila, pa ajurvedske klinike, univerziteti i koledži postoje u Nemačkoj, Britaniji, Holandiji, Švajcarskoj, Finskoj, SAD, Kanadi, Brazilu, Rusiji, Kini…

Ulaznice se mogu kupiti na portirnici DKSG, po ceni od 200 dinara.

Sreda 7.9.

Sreda, 7. septembar, 20.00

Mala sala

Animirana sreda

POLjSKI ANIMIRANI MUZIČKI SPOTOVI (2011-2015)

U proteklih 5 godina animirani muzički spotovi su postali najzanimljiviji i najraznovrsniji deo animirane scene u Poljskoj, koja je poznata kao zemlja sa bogatom i prepoznatljivom tradicijom ove relativno mlade umetnosti. Nesputana sloboda izraza, tipična za kratke video-muzičke forme, pokazala se kao idealna simbioza sa animiranim tehnikama u nastanku spotova. Od eksperimenta, preko klasične 2D, do lutka animacije, ovaj program je bogat neobičnim vizuelnim akrobacijama. Neki od autora čiji su spotovi uvršteni u ovaj program već su etablirani umetnici (Tomek Ducki, Monika Kuczyniecka, Łukasz Rusinek), a tu su i nova imena (Bogna Kowalczyk, Marcin Ożóg, Anna Pytlik), klasičari (Karolina Głusiec, Kamila & Mirek Sosnowscy), ali i majstori eksperimenta (Kijek/Adamski).

U ukupnom trajanju od 90 minuta, biće prikazana 22 animirana muzička spota poljskih i evropskih muzičara i bendova (We Cut Corners, Kapela Ze Wsi Warszawa, ZHU).

Dođite da uživate u slici i zvuku!

Četvrtak 8.9.

Galerija, 8-17. septembar

Otvaranje: četvrtak, 8. septembar, 19.00

IZLOŽBA GRAFIČKE KOLONIJE MLADIH

+ sito-štampa na vašim odevnim predmetima

Grafička kolonija mladih je umetnički rezidencijalni program pokrenut u Prolom Banji 2010. godine. Bavi se istraživanjem različitih grafičkih tehnika, formi i dizajna u savremenoj umetnosti i teoriji. Cilj programa je da predstavi kombinaciju starih i novih štamparskih tehnika i raznovrsnih medija, poput knjiga, postera, razglednica, fanzina, ukrasnih papira,...

Na otvaranju će biti organizovana besplatna sito-štampa najzanimljivijih motiva sa ovogodišnje kolonije. Donesite svoje majice, torbe, čarape i druge odevne predmete!

Četvrtak, 8. septembar, 19.00

Klub-knjižara Magistrala

Predstavljamo:

JEDAN POGREŠAN KORAK

Naš gost: Marko Popović

Debitantski roman Marka Popovića donosi napetu i uzbudljivu priču, otkrivajući da autor sjajno barata postulatima žanra. Samo dve nedelje po objavljivanju (Laguna, 2016), uvršten je među najprodavanija izdanja.

Marko Popović (‘78, Beograd) je završio dramaturgiju na FDU i školu filmske režije u Njujorku. Snimao je kratke filmove, radio kao TV scenarista i kopirajter u marketinškim agencijama. Objavljivao je u časopisu Vreme i na sajtu b92.net.

Petak 9.9.

MLADI DUH EVROPE

Amfiteatar/Velika sala, od 20.00

Gosti: Petar Mitrić, selektor

Braća Buharov i Nenad Milošević, autori

Petak 9.9.

DRUGA LINIJA

Dokumentarni film

r: Nenad Milošević

Srbija, 2016, 108’

Druga linija je rezultat dugogodišnjeg istraživanja neoavangardne kulturne i umetničke scene s kraja 60-ih i tokom 70-ih godina u Novom Sadu, koja je do danas ostala marginalizovana. Tokom svog kratkog i produktivnog delovanja, pod okriljem Tribine mladih, kuće novosadske avangarde, ovaj umetnički pokret je bio u direktnoj sprezi ne samo sa važnim umetničkim centrima tadašnje Jugoslavije, nego i deo svetskih umetničkih tokova. Državni aparat je surovo intervenisao, zabranjeni su časopisi, smenjeno rukovodstvo... Kako to da je retrogradni mehanizam gušenja i uklanjanja najkreativnijih i najreprezentativnijih progresivnih impulsa u našoj sredini tako aktuelan i danas?

+Kratki filmovi

Subota 10.9.

VEĆINA DUŠA KOJE OVDE ŽIVE

r: Igor i Ivan Buharov

ul: Bagdine Kovač Marija, Durst Peter

Mađarska, 2016, 92’

Čuveni učitelj anarhizma grof Ervin Bathianj pojavljuje se ponovo, 100 godina nakon smrti. Pokušava da oživi svoje teorije i shvata da svet nije ispao onakav kakvim ga je zamišljao. Ne postoji Utopija, društvo bez vladara. Uz pomoć nekolicine istomišljenika pronalazi novu slobodnu školu i počinje da obrazuje novu generaciju koja veruje u solidarnost i saradnju, a ne u represivni sistem. Ali, ideali slobode i jednakosti u koreografima moći bude iste strahove kao i pre 100 godina.

+Kratki filmovi

Ponedeljak 12.9.

Ponedeljak, 12. septembar, 19.00

Mala sala

Evropa i islamski svet

BALKAN, TURSKA I BLISKI ISTOK

Sudar ili saradnja kultura u eri globalizacije

Govori: Miroljub Jevtić

Sticaj okolnosti je stvorio situaciju u kojoj se Turska ispoljila kao ključna zemlja privremenog sabiranja i prijema velikih izbegličkih masa sa zaraćenog okupiranog Bliskog istoka. Savremena Turska se očitovala kao demopolitički akter, sposoban da iz vlastitih strateških interesa i interesa privremenih i trajnih saveznika deluje po velikoj dubini prema evropskom kopnu. Tu dubinu uticaja i interesa je doskorašnji turski premijer Ahmet Davatoglu okarakterisao kao stratešku. Turska je sve važnija za Evropu. Evropa je, takođe, veoma važna za Tursku. Činjenica da je Turska jedina evroazijska i bliskoistočna zemlja sa granicom prema Siriji i ratom opožarenim područjima, ukazuje koliko na stare toliko i na savremene životne interese Ankare u spoljnopolitičkom problematizovanju migrantske krize. Moćno oružje Turske, koja je pre više decenija proklamovala želju da bude deo Evropske unije, upravo su izbeglice koje otuda pritiču u Evropu. Bliskoistočni migranti su izrasli u posebnu manipulativnu pretnju, kojom Turska diplomatija širi manevarski prostor u politici prema EU.

Utorak 13.9.

Velika galerija, 13-20. septembar

Otvaranje: utorak, 13. septembar, 18.00

GODIŠNjA IZLOŽBA LIKOVNOG STUDIJA ZA MLAĐI UZRAST DKSG

Mila Rastovac, Sara Gardijan, Strahinja Zekanović, Luka Spasović, Sava Radošević, Julija Matić, Mihajilo Papić, Lena Caranović, Jana Ćorović, Eva Anna Hopmo Dabić, Aleksandar Svilar, Dejana Delić, Viktor Milojević, Tamara Delić, Uroš Milojević, Neva Savković, Sofija Paković, Teodora Arsić, Andrija Sekeruš, Lea Tanasijević, Anđelina Vlajković, Anka Barać, Andrej Gajić, Jana Jaćimović, Milica Tadić, Doroteja Kojić, Sofija Kojić, Anastasija Kojić

Podstičemo i poboljšavamo talenat i maštu dece, razvijamo osećaj za vizuelnu kulturu, umetnost i estetiku. Uz našu pomoć deca otkrivaju, razvijaju i izražavaju svoje kreativne sposobnosti.

Program radionice vodi: Natalija Dabić, diplomirani primenjeni umetnik.

Utorak, 13. septembar, 19.00

Klub-knjižara Magistrala

Naš gost iz Buenos Ajresa:

Branko Anđić

Učestvuju: Bojana Kovačević Petrović, Nenad Šaponja i autor

Boravak u Beogradu Branka Anđića, jednog od naših najznačajnijih prevodilaca, upornog radnika na prenošenju hispanoameričke književnosti u srpski jezik, koristimo da ga dovedemo u Magistralu, jer je Branko neko ko zna šta radi, ko ima šta da kaže, ko voli to da kaže, od koga može nešto da se nauči, a i oseti - da lepi daleki južnoamerički svet može biti i ovde negde.

Branko Anđić (’52, Beograd), prevodilac i pisac, urednik Pisma, Književnih novina, novinar i dopisnik agencija, saradnik medija u Jugoslaviji, Španiji, Argentini, Urugvaju, Čileu i SAD, od ’90. živi u Buenos Ajresu. Piše priče i romane, autor je nekoliko antologija hispanoameričke i argentinske savremene pripovetke i neumorni prevodilac - Borhes, Markes, Fuentes, Ljosa, Donoso, Šua, Her, Gutjeres, Kapoti, Sedaris, Bezmozgis...

Sreda 14.9.

14. septembar, 20.00

Letnja scena/Velika sala

SALSA Y PUNTO

Više puta najavljivani SALSA Y PUNTO stižu u DKSG! SALSA Y PUNTO je internacionalni latino bend, sastavljen od vrhunskih izvođača sa Kube i iz Srbije. Salsa vuče korene iz afričke rumbe, koju su na tlo Amerike doneli crni robovi. Mnogi popularni muzički ritmovi koje danas poznajemo imaju isti koren: samba, rumba, ča-ča-ča, merenge, džez... Salsa koju danas slušamo i uz koju plešemo nastala je u Njujorku, u četvrti zvanoj Bario, gde su latino emigranti, većinom Kubanci i Portorikanci, kroz muziku i ples pokušavali da ublaže nostalgiju za rodnim krajem. Takva salsa kasnije se vratila na Kubu, u Portoriko, Dominikansku Republiku, ali se i proširila po svetu, a ove večeri stiže i do vas, u vaš DKSG!

Sreda, 14. septembar, 19.00

Klub-knjižara Magistrala

Mladi i zapošljavanje

START-AP POSLOVI I MOGUĆNOSTI INVESTIRANjA

Privredni ciklusi i iskušenja sveta rada

Govori: Ljiljana Trajković

Četvrtak 15.9.

Četvrtak, 15. septembar u 20.00

Letnja pozornica/Velika sala

Otvoreno pozorište

Novi studio

TRAGANjE ZA POKRETOM

Prezentacija radionice savremenog plesa

Igraju: Anđela Popović, Marija Radoman, Vanja Ristić, Sanja Đuričić, Vojkan Protić

Autorka: Sanja Cvrkotić

Prezentacija radionice savremenog plesa i fizičkog teatra, u okviru koje su učesnici bili u prilici da osveste i osnaže svoje telo, da se upoznaju sa različitim plesnim tehnikama i iskažu svoju kreativnost i stvaralačku individualnost. Kroz proces improvizacije bavili su se pitanjem šta je savremeni ples i rečnikom pokreta iskazali svoj odnos prema njemu.

Četvrtak, 15. septembar, 19.00

Klub-knjižara Magistrala

Na današnji dan pre 126 godina rođena je Agata Kristi

JEDANAEST DANA - MISTERIOZNI NESTANAK AGATE KRISTI, Džared Kejd

(Prevod Aleksandre Solujić, Admiral books, 2016)

Učestvuju: Vladislava Gordić Petković i Srećko Milovanović

Najveća misterija kraljice zločina, jedne od najpopularnijih književnica svih vremena, Agate Kristi, bio je njen nestanak u decembru 1926. Posle velike medijske buke, pronađena je trista kilometara daleko od svoje kuće i tvrdila je da ima amneziju. Autor objašnjava kako je pobegla od svog supruga, a otkriva i odjeke ovog nestanka u njenim delima.

Agata Kristi (Torki, 15.9.1890 - Volingford, 12.1.1976), britanska autorka je tokom karijere, koja je trajala više od pola veka, napisala 79 knjiga, prodatih u više od dve milijarde primeraka. Njena drama Mišolovka je komad koji je najduže igran bez prekida u istoriji pozorišta. Proglašena je 2013. godine najboljim piscem detektivskih priča, a Ubistvo Rodžera Akrojda najboljim krimi romanom svih vremena.

Četvrtak, 15. septembar, 19.00

Mala sala

ISTORIJA DžEZA 1

Predavač Mićun Ristić

Predavanje sa video-projekcijama je i priča o dva grada, jer se njuorleanski stil u punoj meri razvio u Čikagu

Iz bar pet gradova sa juga SAD dopiru glasovi koji uporno dokazuju da je baš u njima nastao džez. Ipak, kao mesto rođenja opšteprihvaćen je Nju Orleans. Smatra se da su džez uglavnom stvorili crni muzičari, a najraniji heroji su i bili ili Afroamerikanci ili Kreoli. Mnogi od njih su se bavili i drugim poslovima. Po jednom mišljenju, to su bili obični ljudi koji bi se kroz muziku u trenutku nadahnuća spojili sa večnošću. Oni o kojima će biti reči - King Oliver, Luj Armstrong, Dželi Rol Morton, Sidni Beše - teško da su bili obični. Improvizujući uživo pred publikom, rasli su iz izvođača u autore. Opet, džez je postao nacionalna, a zatim i svetska muzika tek od časa kada je snimljena ploča. Prvu je izdao Original Dixieland Jass Band. Izraz diksilend su upotrebljavali beli džezeri koji su svoju varijantu njuorleanskog stila preneli na sever. Biks Bajderbek je bio prvi belac sa originalnom džez koncepcijom zasnovanom na formi diksilenda.

Petak 16.9.

OMAŽ MAJKLU ĆIMINU

Amfiteatar/Velika sala, u 20.00

Uvodna reč: Goran Terzić, filmski kritičar,

redovni profesor FDU

Petak 16.9.

KALIBAR 20 ZA SPECIJALISTU

r: Majkl Ćimino

ul: Klint Istvud, Džef Bridžis

SAD, 1974, 115’

Rediteljski debi Majkla Ćimina je roud-muvi koji povezuje iskusnog kriminalca i varalicu Džona sa mladim kradljivcem automobila Lakonogim. Zajedno se upuštaju u niz avantura, tokom bekstva sa neizvesnim krajem... Oskar za najbolju sporednu mušku ulogu 1974.

Subota17.9.

LOVAC NA JELENE

r: Majkl Ćimino

ul: Robert de Niro, Kristofer Voken

SAD, 1978, 183’

Majkl, Stiven i Nik su prijatelji iz detinjstva, druga generacija ruskih emigranata. Žive u malom industrijskom mestu u Pensilvaniji. Još kao srednjoškolci slobodno vreme su provodili u lovu, za koji ih vezuju divne uspomene. Dobitnik 5 nagrada Oskar.

Nedelja18.9.

GODINA ZMAJA

r: Majkl Ćimino; ul: Miki Rurke, Džon Loun

SAD, 1985, 134’

Policijski triler u kome se ambiciozni detektiv upetlja u niz ubistava u Kineskoj četvrti i neraščišćene račune između Trijada i Mafije...

Petak 16.9.

IZLOŽBA KNJIGA U BIBLIOTECI

16-30. septembar

SAVREMENI RUSKI ROMAN

Autor: Rastko Marković

Volimo i dobro poznajemo ruske klasike, ali i savremena ruska književnost ima predstavnike koji sa velikim uspehom pariraju čuvenim piscima.

Ponedeljak 19.9.

19. i 20. septembar, 20.00

Letnja scena/Velika sala

Bunt rok festival i DKSG predstavljaju:

FESTIVAL NEAFIRMISANIH BENDOVA

Prvi put na Letnjoj sceni Doma kulture Studentski grad - jedinstvena muzička manifestacija na kojoj će se tokom dva dana predstaviti najuspešniji srpski demo-bendovi.

Neafirmisani bendovi teško i retko nalaze prostor za izvođenje svoje muzike, te je ovaj festival još jedan pokušaj da se situacija promeni. Zvuk mladih bendova često odlikuje potraga za sopstvenim muzičkim diskursom, ali i jedna posebna iskrenost i otvorenost prema različitom zvuku. U pitanju su autorski sastavi, bez izdatog albuma. Bićete u prilici da čujete bendove: Degeneza (pobednici Bunt rok festivala 2016), Empathy Soul Project, Irvas, Dingospo Dali (pobednici Bunt rok festivala 2015), Kora i Vrane kamene.

Festival se organizuje uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Ponedeljak, 19. septembar, 19.00

Mala sala

Promene u savremenom kapitalizmu

UNIVERZALNI KARTEL I KRAJ KAPITALIZMA

Evolucija kapital odnosa u korporativnom dobu

Govori: Ljubomir Kljakić

Savremeni kapitalizam je ušao u korporacijsku fazu sa neizvesnim izgledima u budućnosti. Neoliberalna formula globalizacije u slabije razvijenim zemljama je pokazala katastrofalne rezultate. Serija kriza koje su potresle svetsku ekonomiju u poslednjih desetak godina ukazala je na snažnu transformaciju svetske ekonomije, u kojoj se menja konstelacija geoekonomske moći. Za zemlje svetske periferije nije svejedno u kom će pravcu da se pokrene globalna ekonomija, tim više što se dužnička omča sve jače steže oko nacionalnih ekonomija koje su zašle duboko u zonu neotplativosti nagomilanih zaduženja.

Utorak 20.9.

Galerija, 20-30. septembar

Otvaranje: utorak, 20. septembar, 19.00

NUSPOJAVE - Nikola Marković

Crteži, kolaži i slike predstavljeni na ovoj izložbi nastali su u periodu između 2014. i 2016. godine, kao rezultat procesa umetničkog stvaranja, niza međusobno nadovezujućih postupaka rekombiniranja i ponovnog promišljanja onoga što je postignuto. Svesni čin rekontekstualizacije dosadašnjih umetničkih otkrića na taj način funkcioniše kao autorefleksivni pokušaj određenja autorske pozicije, kroz konstantno istraživanje nestabilnosti procesualnih karakteristika dela.

Nikola Marković je magistrirao slikarstvo 2008. godine na FLU u Beogradu.

Sreda 21.9.

Festival dokumentarnih filmova

EVROPSKA SARADNjA: FILMSKA PRIČA

21-23.9. Mala sala, od 20.00

Trodnevni festival organizuje se na inicijativu Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, povodom 21. septembra, Dana evropske teritorijalne saradnje, koji se obeležava u 40 zemalja Evrope. Ovaj instrument EU povezuje ljude susednih država sa ciljem da se prevaziđu zajedničke prepreke u različitim oblastima i unapredi život sa obe strane granice. Kroz projekciju tri dugometražna dokumentarca ukazaćemo na značaj regionalne saradnje i povezivanja ljudi u svim životnim segmentima, od privrede do stvaralaštva.

Sreda 21.9.

POTOP

r: Jelena Jovčić

Srbija, 2016, 62’

Duše. Snovi. Prošlost. Sećanja. Šta ostane kada ono što volimo ne može više da se dodirne, niti vidi? Kada prošlost postane življa od sadašnjosti? U ime progresa Jugoslavija je 1971. potopila grad na Dunavu. Izgradnja hidroelektrane je bila cilj, a stari Donji Milanovac i njegovi meštani su mu se našli na putu...

Nakon projekcije sa autorkom razgovara Svetlana Paroški.

Sreda, 21. septembar, 19.00

Klub-knjižara Magistrala

Međunarodne teme

MIGRANTSKE TRASE, SRBIJA I BLISKOISTOČNA KRIZA

Evropa i Balkan u demografskim promenama

Govori: Slobodan Janković

Migrantsku ili azilantsku krizu, kako se najčešće naziva, nije moguće posmatrati izolovano od drugih, takođe žestokih kriza, koje su se dogodile i još uvek se događaju na evropskom tlu - u Ukrajini, Grčkoj, Turskoj - i izvan njega - u Siriji, Iraku, Avganistanu. Ako se ima u vidu duboka finansijska i ekonomska kriza koja je pogodila svet i Evropu 2008. i 2011. godine, izazvavši produženo recesiono dejstvo u ekonomskoj strukturi Evrope, očigledno je da su se podjednako konfliktni geopolitički i geoekonomski poremećaji sustekli i u demografskom supstratu. Evropljani su dodatno uznemireni razvojem migrantskih dešavanja, koja još uvek nisu sagledana u celini.

Četvrtak 22.9.

Velika galerija, 22-30. septembar

Otvaranje: četvrtak, 22. septembar, 20.00

MISTER MORGEN - Igor Hofbauer

- Program festivala Novo Doba -

Igor Hofbauer, neprikosnovena zvezda Fijuk mreže, jedan od najuzbudljivijih autora u regionu, čiji su plakati za koncerte rok bendova odavno postali traženi i prepoznatljivi, u okviru ovogodišnjeg festivala Novo Doba predstavlja najnoviju knjigu stripova Mister Morgen. Ovom prilikom biće izložene originalne strip-table iz knjige, na kojima su vidljivi principi konstrukcije i nenarativnih narativnih zahvata. Vrlo postapokaliptično i vrlo uzbudljivo! Tumači dela Igora Hofbauera tvrde da su kao inspiracija za strip poslužile crtice iz njegovog života u Novom Zagrebu, Novom Beogradu i ljubljanskoj Šiški. Knjiga Mister Morgen se u toku 2016. pojavila u izdanju renomirane francuske izdavačke kuće L’Association, a zatim i u Zagrebu, u izdanju Udruženja za razvoj kulture URK, kluba Močvara i izdavačke kuće UPI2M BOOKS.

Ceo festivalski dan 22. septembar obuhvatiće, pored izložbe, i otvorene strip radionice sa autorom (od 16.00 praćene DJ setom), filmski i prehrambeni program.

Festival dokumentarnih filmova

EVROPSKA SARADNjA: FILMSKA PRIČA

21-23.9. Mala sala, od 20.00

Trodnevni festival organizuje se na inicijativu Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, povodom 21. septembra, Dana evropske teritorijalne saradnje, koji se obeležava u 40 zemalja Evrope. Ovaj instrument EU povezuje ljude susednih država sa ciljem da se prevaziđu zajedničke prepreke u različitim oblastima i unapredi život sa obe strane granice. Kroz projekciju tri dugometražna dokumentarca ukazaćemo na značaj regionalne saradnje i povezivanja ljudi u svim životnim segmentima, od privrede do stvaralaštva.

Četvrtak 22.9.

U POTRAZI ZA SNOM

r: Mladen Mitrović

Srbija, BIH, Hrvatska, 2015, 127’

Jugoslavija se raspala po etničkim šavovima. Najveće posledice je osetilo samo srce zemlje, Bosna i Hercegovina. Konflikt Bošnjaka, Srba i Hrvata rezultirao je stotinama hiljada žrtava i promenio sudbine mnogih ljudi, raznoseći ih kao izbeglice po celom svetu. Mnogo godina kasnije, udar cunamija, jedna tek završena pesma i poziv za proslavu godišnjice mature, pokrenuće tok događaja koji će reditelja nakon višegodišnje samoizolacije vratiti filmu. U želji da krene ispočetka, odlučuje da pronađe glumce iz svog prvog filma, tada desetogodišnjake, koje je vihor rata odneo iz rodnog grada.

Četvrtak, 22. septembar, 19.00

Klub knjižara Magistrala

SWING

Gitara je potisnula bendžo, kontrabas tubu, saksofon je skinuo trubu sa trona...

Godine 1935. orkestar Benija Gudmena je nastupio u plesnoj sali Palomar u Holivudu. Publika je iz čista mira poludela. Narednih desetak godina obeležilo je ludilo za svingom: stvoreni su novi plesovi, poseban način oblačenja i sleng kojim su publika i muzičari zbunjivali sve koji bi ostali izvan tog kruga. Big bendovi su formirani bezmalo svake sedmice, a iza najboljih - onih koje su predvodili Čik Veb, Džimi Lansford, braća Dorsi, Glen Miler - ostalo je i nešto dobre muzike. Deo njihovog uspeha se zasnivao na repertoaru koji je kombinovao hot svirku i sweet, tj. romantične pesme koje su iznosili pevačice i pevači (Ela Ficdžerald, Pegi Li, Sinatra...). Bejsijev orkestar je održao vezu sa korenom, bluzom. Elingtonov je bio omiljen, iako su i zvuk i kompozicije bili zahtevni. Scenu za eru svinga pripremili su ekonomska depresija i rat, a ispada da je baš u ovom periodu džez bio popularna muzika u punom smislu reči. U eri svinga aranžer je postao bitan igrač, blistali su izuzetni solisti...

Petak 23.9.

Festival dokumentarnih filmova

EVROPSKA SARADNjA: FILMSKA PRIČA

21-23.9. Mala sala, od 20.00

Trodnevni festival organizuje se na inicijativu Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, povodom 21. septembra, Dana evropske teritorijalne saradnje, koji se obeležava u 40 zemalja Evrope. Ovaj instrument EU povezuje ljude susednih država sa ciljem da se prevaziđu zajedničke prepreke u različitim oblastima i unapredi život sa obe strane granice. Kroz projekciju tri dugometražna dokumentarca ukazaćemo na značaj regionalne saradnje i povezivanja ljudi u svim životnim segmentima, od privrede do stvaralaštva.

Petak 23.9.

KEMBRIDž

r: Eleonora Trajkova

Bugarska, 2015, 64’

Donji Cibar je veliko selo u severozapadnoj Bugarskoj, najsiromašniji deo Evropske unije, a 99% stanovnika su Romi. Zbog njihove želje da se obrazuju u medijima je ovo selo ironično nazvano Romski Kembridž. Film prati svakodnevni život ovog mesta tokom godine.

Petak, 23. septembar, 19.00

Klub-knjižara Magistrala

Predstavljanje knjige Radine Vučetić

MONOPOL NA ISTINU

Knjiga Radine Vučetić predstavlja teorijsko i empirijsko istraživanje koje osvetljava fenomen cenzure bez cenzure i donosi novo razumevanje kulturno-političkog konteksta Srbije i Jugoslavije. Monopol na istinu je celovito i zaokruženo delo o institucionalnoj i vaninstitucionalnoj cenzuri u Srbiji u socijalističkoj Jugoslaviji. Polazeći od proučavanja fenomena cenzure u zemljama realnog socijalizma (iza Gvozdene zavese), autorka se fokusira na Jugoslaviju/ Srbiju, kao zemlju u kojoj samoupravni sistem donosi drugačije perspektive, ali u kojoj partijski aparat nalazi sopstvene mehanizme cenzorskog delovanja.

Ponedeljak 26.9.

26. i 27. septembar, 20.00, Letnja scena/Velika sala

FESTIVAL BLUZ BENDOVA

Imate retku priliku da na jednom mestu čujete vodeća imena bluz muzike iz Srbije i okruženja.

Bluz opušta - i onoga ko svira i onoga ko sluša. Izvodi se srcem. Zvuk bluza je zvuk iskrenosti, jednostavnosti. Zbog svoje neposrednosti ima veliki broj poklonika širom sveta. Na prvom festivalu, 2013. godine, nastupila su renomirana imena naše bluz scene: Dragan Marković Mare, Zona B, Sale Ranđelović Ranđa, ali i mladi sastavi: Don Giovanni Blues Group i Texas Flood. Na trećoj inkarnaciji ovog festivala bićete u prilici da čujete sastave: Bluz Mašina, Blue Family, Raw Hide, kao i pionira naše bluz scene Dragoljuba Crnčevića Bakija i njegov Dr. Project Point Blank.

Festival se organizuje uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Ponedeljak, 26. septembar, 20.00

Velika sala

Dokumentarni film

GLEDAJUĆI SMRT: VOJSKA U NOĆI IGUALE

Režija: Coitza Crecko, 90 minuta, Meksiko, 2016.

U toku noći 26. septembra 2014. godine, 43 studenta Učiteljskog fakulteta iz Ajocinapa, koji su pošli na komemoraciju povodom masakra studenata i civila iz 1968. godine, kidnapovani su i verovatno ubijeni u Iguali, država Gerero u Meksiku. Pronađeno je nekoliko tela sa znacima mučenja. Tačne okolnosti ovog užasnog zločina ostaju nejasne, kao i sudbine žrtava, ali dokazi ukazuju na direktnu umešanost korumpirane meksičke policije, vojske i države, koji su predali studente lokalnom narko kartelu...

U znak sećanja na žrtve, ovaj film će biti prikazan u isto vreme u preko deset svetskih gradova. Za projekciju su obezbeđeni titlovi na srpskom.

Ponedeljak, 26. septembar, 19.00

Mala sala

Međunarodne teme

ISTORIJA DIPLOMATIJE

Evolucija diplomatskih metoda u političkoj istoriji

Predstavljanje knjige Davida Dašića

Učestvuju: Đorđe Lopičić, Milisav Pajić i autor

Veoma koristan prilog proučavanju mesta i uloge diplomatije u prošlosti i sadašnjosti. Na zanimljiv način, koristeći se utvrđenim činjenicama, prikazan je put diplomatije od njenih najranijih dana, s ciljem da današnjem čitaocu pomogne da bolje razume ulogu mirnih sredstava u rešavanju kompleksnih odnosa među državama. Najviše prostora daje se ulozi savremene diplomatije, u kojoj je autor i sam učestvovao kao diplomata i istovremeno bio u prilici da ima na raspolaganju značajnu dokumentaciju.

Dragoljub Živojinović

Utorak 27.9.

DANI SLOVAČKOG FILMA

U saradnji sa Ambasadom Slovačke

Utorak 27. septembar, Velika sala, 20.00

PTIČICE, SIROČIĆI I LUDACI

r: Juraj Jakubisko; ul: Jirži Sikora, Filip Avron

Čehoslovačka, 1969, 78’

Adolescenti ratna siročad uživaju u anarhiji svakodnevnog života neobuzdane mladosti. Pomalo bizarno, nadrealno remek-delo Juraja Jakubiska, klasika čehoslovačke kinematografije, često nazivanog Felini istočnoevropskog filma.

26. i 27. septembar, 20.00, Letnja scena/Velika sala

FESTIVAL BLUZ BENDOVA

Sreda 28.9.

Sreda, 28. septembar, 19.00

Klub-knjižara Magistrala

Filozofske teme

SMISAO EGZISTENCIJE, KRIZA HUMANIZMA I RELIGIJA

Savremeni čovek na raspućima civilizacije

Govori: Zoran Vidojević

Smisao života u savremenoj civilizaciji mnogo češće se pretpostavlja nego što se propituje. Ljudski odnos prema drugima zahteva i ljudskost prema sebi i vrednostima na horizontu sopstvenog života. Otuđenost i postvarenost u hipertehnologizovanom okruženju dovode individuu do nehumanih rubova smisla. Premise poverenja se pretvaraju u veru koja može da dosegne religiozne dimenzije izbavljenja. Obećanje spasa je, dakle, jedan od nagoveštaja prevazilaženja individualne drame egzistencije.

Četvrtak 29.9.

Četvrtak, 29. septembar u 20.00

Amfiteatar/Velika sala

IVAN TOMIĆ & MARIANA ARANĐELOVIĆ & SRĐAN OLMAN

Stand-up

Stand-up komedija je atraktivna scenska forma, koja doživljava brz razvoj kod nas i u regionu. Potpuno zasluženo. Između lake zabave i lucidnih uvida u život, svet, stanje u državi, stand-up komedija predstavlja idealnu kulturnu aktivnost za širok spektar publike. Začeta od glasa obespravljenih koji su tražili način da se podsmehnu bahatosti i moći, danas je stand-up komedija slavlje zdravog razuma i bezazlenog smeha.

Četvrtak, 29. septembar, 19.00

Klub-knjižara Magistrala

DRŽAVNI NEPRIJATELjI

Mišel Uelbek i Bernar-Anri Levi

(Prevod Vladimira D. Jankovića, Booka, 2016)

Učestvuju: Teofil Pančić, Vladimir D. Janković i Ivan Bevc

Hvaljeni i kuđeni, obožavani i omrznuti, Mišel Uelbek i Bernar-Anri Levi spadaju u intelektualce oko kojih se javnost uvek deli u dva zaraćena tabora.

...Levi ne može da parira Uelbekovoj jetkoj duhovitosti. Levi piše ozbiljnije, ali je manje zabavan, iznosi Lukrecijevu atomističku teoriju, Lajbnicovu monadologiju, Levinasovu konceptualizaciju Drugog. Uelbek mu umorno otpisuje da te knjige nije čitao i da jedva čeka da se vrati u Rusiju, zemlju noćnih klubova punih bujnih plavuša...

Stjuart Džefriz (Guardian)

Mišel Uelbek (’58, Reunion), najprevođeniji savremeni francuski pisac, po struci je agronom. Zbog hroničnih depresija lečen je u psihijatrijskim bolnicama. Shvativši principe trgovine, napustio je državnu službu i posvetio se književnosti. Pored cinizma i provokacije, neguje neobičan izgled. Romani: Proširenje područja borbe, Elementarne čestice, Platforma, Mogućnost ostrva, Karta i teritorija, Pokoravanje…

Bernar-Anri Levi (’48, Alžir), francuski filozof, romansijer, esejista, dramaturg, poslovni čovek, intelektualac i hroničar društvenog i političkog života. Važi za uticajnu figuru na političkoj i medijskoj sceni Francuske. Knjige: Božji testament, Francuska ideologija, Đavo u glavi, Poslednji dani Šarla Bodlera, Sartrov vek, Duh judaizma...

29. septembar, 18.00

Čitaonica E

INFORMACIONA PISMENOST 1 - OSNOVE PRETRAŽIVANjA LITERATURE

Predavač: Obrad Vučkovac, bibliotekar

Radionice su namenjene studentima koji uče da pišu seminarske, diplomske i master radove. Pretraživanje literature je prvi korak - radionica će vam pomoći da na najbrži, najlakši i najefikasniji način dođete do relevantne literature za pisanje svog rada.

Četvrtak, 29. septembar, 19.00

Klub-knjižara Magistrala

Kulturološke teme

KULT PREDAKA

Šintoizam i budizam u japanskoj duhovnoj i svetovnoj tradiciji

Govori: Dušan Pajin

U Japanu je kult predaka starija tradicija i od šintoizma i od budizma. Može se reći da šintoizam (prvi vekovi naše ere) i budizam (od 6. veka) uključuju u svoj sistem verovanja i obreda aspekte kulta predaka. Drugo tumačenje kaže da je kult predaka bio prvobitni oblik šintoizma, koji se bitnije menja sa dolaskom budizma, kada se jasnije uobličuju likovi bogova. Budizam je u Japan prenet u 6. veku, ali se učvršćuje i dobija podršku cara u 8. veku. Sa budizmom su uvedeni i likovi nebeskih buda, koji su bili jednaki bogovima u drugim religijama, kao i bodhisatvi (slični polubožanstvima). Japan je imao koegzistenciju tradicija, pri čemu su, u zavisnosti od istorijskih prilika, šintoizam i budizam naizmenično odnosili prevagu. Istorija religioznosti u Japanu je zanimljiva i za razumevanje religija u Evropi, posebno Srbiji, gde se kult predaka zadržao i do danas (zadušnice - odavanje pošte precima). I hrišćanstvo, kao u Japanu budizam, delom je potisnulo, a delom preoblikovalo kult koji mu je prethodio.

POZIV ZA PORTRET STUDENjAKA!

Pozivamo bivše i sadašnje stanare Studentskog grada da učestvuju u kreiranju izložbe Portret Studenjaka, koja će biti otvorena u oktobru 2016. u Domu kulture Studentski grad. Javite nam se ukoliko u svojim albumima imate fotografije Studentskog grada i života u njemu, bez obzira na deceniju u kojoj su nastale. Vratićemo vam ih odmah nakon skeniranja! Možete nam i sami poslati skenirane ili fotografije u digitalnom formatu, na mejl adresu: portretstudenjaka@gmail.com. Dodatne informacije mogu se dobiti putem mejla ili na broj: 011/2691-442. Rok za slanje fotografija je 20. septembar. Javite se da se upoznamo!

Na izložbi ćemo imati priliku da kroz stare fotografije saznamo kako je nekada izgledao Studentski grad, njegovi stanari i društveni život, a kako danas izgleda ovaj studentski dom - iz vizure savremenika i polaznika radionice Izvan okvira. Izložbu će pratiti katalog i interaktivni veb-sajt, na kome će i studenti koji sada žive u Studentskom gradu moći da objavljuju zanimljive fotografije.

Četvrtak 1.9.

Četvrtak, 1. septembar

Novu školsku godinu počinjemo - RAZMENOM KNjIGA

VINTAGE VAŠAR - Plato ispred Magistrale, 17.00

RAZMENA KNjIGA - Knjižara Magistrala, 19.00

+ Dobrotvorna akcija za Svratište

Treću razmenu knjiga simbolično organizujemo prvog dana škole. Sve je više tihih knjigoljubaca u Magistrali i sve bolje knjige poklanjamo (prošli smo faze ostataka raznih uknjiženih priča o šivenju, seksu, nepoznatim guruima i ostalim fenomenima). Knjige koje preostanu prodajemo narednih dana u Magistrali. Svi dosadašnji učesnici dobili su zajedničku zahvalnicu od Svratišta, koju mogu videti na zidu Magistrale.

P.S. Najava dolaska na Razmenu knjiga nije potrebna, samo se pojavite…

Četvrtak 1. septembar, 21.00-24.00

Amfiteatar/Klub-knjižara Magistrala

MONDO BIZAR - NOĆ FILMSKIH TREJLERA

Višečasovna audio-vizuelna ekstravaganca će vas odvesti u vreme prljavih, zadimljenih ponoćnih bioskopa, u kojima su beskrajni maratoni jeftinih filmova sumnjivog kvaliteta i moralnih vrednosti zabavljali, zgražavali i šokirali publiku, pomerajući granice pristojnosti i ukusa. Neretko interesantniji od samih filmova koje su najavljivali, trejleri su postali autonomna forma, esencijalni za komercijalni uspeh filma na sve zasićenijem bioskopskom tržištu, gde su granice između pornografije i mejnstrima bivale sve poroznije. Gledaćemo najbolje, najbizarnije, najšokantnije i najsmešnije trejlere iz celog sveta. Samuraji, čudovišta, akcioni heroji, vanzemaljski osvajači, gangsteri, kung-fu majstori, prostitutke, bajkeri, veštice, demoni, prirodne i natprirodne katastrofe - iz filmova u kojima je sve dozvoljeno...

Četvrtak, 1. septembar, 19.00

Mala sala

CPN predstavlja časopis: ELEMENTI

Prvi domaći ilustrovani naučno-popularni časopis, koji izdaje Centar za promociju nauke, u letnjem broju obrađuje temat o poreklu čoveka i misteriji iščezavanja svih njegovih najbližih srodnika. Tu je i priča o planeti šećera, studija o verovatnoći u svakodnevnom životu, fenomen čitanja u sebi, astronomija Edgara Alana Poa...Učestvuju: Nikola Zdravković, filozof nauke sa London School of Economics i autor Elemenata, Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke i ilustrator, Slobodan Bubnjević, urednik Elemenata.

IZLOŽBA KNjIGA U HOLU BIBLIOTEKE

1-15. septembar

ČARLS DIKENS

Autor: Rastko Marković

Najpoznatiji pripovedač viktorijanskog doba i najznačajniji engleski romanopisac XIX veka. Njegov neprolazni realizam bio je uzor mnogim piscima, sve do današnjih dana. Od Olivera Tvista do Velikih očekivanja - njegovi upečatljivi likovi zaokupljaju našu pažnju.

Petak 2.9.

PANORAMA EVROPSKOG FILMA*

Amfiteatar/Velika sala, od 20.00

Petak 2.9.

DEMON POD REFLEKTORIMA

r: Nikolas Vindig Refn

ul: Džena Maloun, Kijanu Rivs

Francuska, SAD, Danska, 2016, 118’,

Kada se Dženi, model željan slave, doseli u Los Anđeles, njenu mladost i vitalnost počinju da proždiru žene opsednute lepotom. Ona postaje ugrožena u svetu u kome cilj opravdava sredstvo.

Subota 3.9.

SUBURA

r: Stefano Solima

ul: Pjerfrančesko Favino, Greta Skarano

Italija, Francuska, 2015, 130’

Italijanski neonoar film, nastao po noveli Karla Boninija i Đankarla de Katalda, režirao je Stefano Solima, reditelj poznate italijanske serije o mafiji Gomora. Mafijaš poznat po nadimku Samuraj želi da gradić u okolini Rima pretvori u novi Atlantik Siti. Na svoju stranu privukao je korumpiranog političara i veoma moćnog kardinala. Svi lokalni mafijaši rade zajedno na ispunjenju ovog cilja, ali mir ne traje dugo. Divlji rat između bandi preti da uništi Samurajev veliki san.

Nedelja 4.9.

KONVOJ

r: Frederik Šendorfer

ul: Benoa Mežimel, Renoa Kerići

Francuska, 2016, 102’

Organizovani na brzinu, trgovci pokušavaju da prevezu velike količine kokaina iz Španije u Francusku. Granična kontrola ih otkriva i panika uskoro preuzima konvoj. Opkoljena sa svih strana, izdana, ugrožena od rivalskog tima - grupa se rastura. Aleks, vođa bande, dolazi da spasi teret i svoje ljude.

*Cena ulaznice za projekcije u Velikoj Sali je 200 dinara

Utorak 6.9.

Utorak, 6. septembar, 19.00

Klub-knjižara Magistrala

Zdrav život

AJURVEDA - način života i sistem lečenja

(uz degustaciju hrane spremljene na indijski način)

Govori Žarko Trišić/Hranu priprema Ajurveda centar Zemun

Ajurvedu (u prevodu: nauka o životu), najstariji sistem zaštite zdravlja, Svetska zdravstvena organizacija je još 1977. zvanično priznala. Zasnovana na tekstovima starim 4-5 hiljada godina, bazira se na povoljnim i nepovoljnim stanjima života, s merama za dostizanje povoljnih. Ajurveda prati delovanje prirode na najsuptilnijem - kvantnom nivou i upućuje čoveka na prilagođavanje promenama u funkcionisanju prirode, naglašavajući lične osobine, posebno mentalne i emotivne faktore. Ajurveda se u poslednjoj deceniji XX veka brzo širila, pa ajurvedske klinike, univerziteti i koledži postoje u Nemačkoj, Britaniji, Holandiji, Švajcarskoj, Finskoj, SAD, Kanadi, Brazilu, Rusiji, Kini…

Ulaznice se mogu kupiti na portirnici DKSG, po ceni od 200 dinara.

Sreda 7.9.

Sreda, 7. septembar, 20.00

Mala sala

Animirana sreda

POLjSKI ANIMIRANI MUZIČKI SPOTOVI (2011-2015)

U proteklih 5 godina animirani muzički spotovi su postali najzanimljiviji i najraznovrsniji deo animirane scene u Poljskoj, koja je poznata kao zemlja sa bogatom i prepoznatljivom tradicijom ove relativno mlade umetnosti. Nesputana sloboda izraza, tipična za kratke video-muzičke forme, pokazala se kao idealna simbioza sa animiranim tehnikama u nastanku spotova. Od eksperimenta, preko klasične 2D, do lutka animacije, ovaj program je bogat neobičnim vizuelnim akrobacijama. Neki od autora čiji su spotovi uvršteni u ovaj program već su etablirani umetnici (Tomek Ducki, Monika Kuczyniecka, Łukasz Rusinek), a tu su i nova imena (Bogna Kowalczyk, Marcin Ożóg, Anna Pytlik), klasičari (Karolina Głusiec, Kamila & Mirek Sosnowscy), ali i majstori eksperimenta (Kijek/Adamski).

U ukupnom trajanju od 90 minuta, biće prikazana 22 animirana muzička spota poljskih i evropskih muzičara i bendova (We Cut Corners, Kapela Ze Wsi Warszawa, ZHU).

Dođite da uživate u slici i zvuku!

Četvrtak 8.9.

Galerija, 8-17. septembar

Otvaranje: četvrtak, 8. septembar, 19.00

IZLOŽBA GRAFIČKE KOLONIJE MLADIH

+ sito-štampa na vašim odevnim predmetima

Grafička kolonija mladih je umetnički rezidencijalni program pokrenut u Prolom Banji 2010. godine. Bavi se istraživanjem različitih grafičkih tehnika, formi i dizajna u savremenoj umetnosti i teoriji. Cilj programa je da predstavi kombinaciju starih i novih štamparskih tehnika i raznovrsnih medija, poput knjiga, postera, razglednica, fanzina, ukrasnih papira,...

Na otvaranju će biti organizovana besplatna sito-štampa najzanimljivijih motiva sa ovogodišnje kolonije. Donesite svoje majice, torbe, čarape i druge odevne predmete!

Četvrtak, 8. septembar, 19.00

Klub-knjižara Magistrala

Predstavljamo:

JEDAN POGREŠAN KORAK

Naš gost: Marko Popović

Debitantski roman Marka Popovića donosi napetu i uzbudljivu priču, otkrivajući da autor sjajno barata postulatima žanra. Samo dve nedelje po objavljivanju (Laguna, 2016), uvršten je među najprodavanija izdanja.

Marko Popović (‘78, Beograd) je završio dramaturgiju na FDU i školu filmske režije u Njujorku. Snimao je kratke filmove, radio kao TV scenarista i kopirajter u marketinškim agencijama. Objavljivao je u časopisu Vreme i na sajtu b92.net.

Petak 9.9.

MLADI DUH EVROPE

Amfiteatar/Velika sala, od 20.00

Gosti: Petar Mitrić, selektor

Braća Buharov i Nenad Milošević, autori

Petak 9.9.

DRUGA LINIJA

Dokumentarni film

r: Nenad Milošević

Srbija, 2016, 108’

Druga linija je rezultat dugogodišnjeg istraživanja neoavangardne kulturne i umetničke scene s kraja 60-ih i tokom 70-ih godina u Novom Sadu, koja je do danas ostala marginalizovana. Tokom svog kratkog i produktivnog delovanja, pod okriljem Tribine mladih, kuće novosadske avangarde, ovaj umetnički pokret je bio u direktnoj sprezi ne samo sa važnim umetničkim centrima tadašnje Jugoslavije, nego i deo svetskih umetničkih tokova. Državni aparat je surovo intervenisao, zabranjeni su časopisi, smenjeno rukovodstvo... Kako to da je retrogradni mehanizam gušenja i uklanjanja najkreativnijih i najreprezentativnijih progresivnih impulsa u našoj sredini tako aktuelan i danas?

+Kratki filmovi

Subota 10.9.

VEĆINA DUŠA KOJE OVDE ŽIVE

r: Igor i Ivan Buharov

ul: Bagdine Kovač Marija, Durst Peter

Mađarska, 2016, 92’

Čuveni učitelj anarhizma grof Ervin Bathianj pojavljuje se ponovo, 100 godina nakon smrti. Pokušava da oživi svoje teorije i shvata da svet nije ispao onakav kakvim ga je zamišljao. Ne postoji Utopija, društvo bez vladara. Uz pomoć nekolicine istomišljenika pronalazi novu slobodnu školu i počinje da obrazuje novu generaciju koja veruje u solidarnost i saradnju, a ne u represivni sistem. Ali, ideali slobode i jednakosti u koreografima moći bude iste strahove kao i pre 100 godina.

+Kratki filmovi

Ponedeljak 12.9.

Ponedeljak, 12. septembar, 19.00

Mala sala

Evropa i islamski svet

BALKAN, TURSKA I BLISKI ISTOK

Sudar ili saradnja kultura u eri globalizacije

Govori: Miroljub Jevtić

Sticaj okolnosti je stvorio situaciju u kojoj se Turska ispoljila kao ključna zemlja privremenog sabiranja i prijema velikih izbegličkih masa sa zaraćenog okupiranog Bliskog istoka. Savremena Turska se očitovala kao demopolitički akter, sposoban da iz vlastitih strateških interesa i interesa privremenih i trajnih saveznika deluje po velikoj dubini prema evropskom kopnu. Tu dubinu uticaja i interesa je doskorašnji turski premijer Ahmet Davatoglu okarakterisao kao stratešku. Turska je sve važnija za Evropu. Evropa je, takođe, veoma važna za Tursku. Činjenica da je Turska jedina evroazijska i bliskoistočna zemlja sa granicom prema Siriji i ratom opožarenim područjima, ukazuje koliko na stare toliko i na savremene životne interese Ankare u spoljnopolitičkom problematizovanju migrantske krize. Moćno oružje Turske, koja je pre više decenija proklamovala želju da bude deo Evropske unije, upravo su izbeglice koje otuda pritiču u Evropu. Bliskoistočni migranti su izrasli u posebnu manipulativnu pretnju, kojom Turska diplomatija širi manevarski prostor u politici prema EU.

Utorak 13.9.

Velika galerija, 13-20. septembar

Otvaranje: utorak, 13. septembar, 18.00

GODIŠNjA IZLOŽBA LIKOVNOG STUDIJA ZA MLAĐI UZRAST DKSG

Mila Rastovac, Sara Gardijan, Strahinja Zekanović, Luka Spasović, Sava Radošević, Julija Matić, Mihajilo Papić, Lena Caranović, Jana Ćorović, Eva Anna Hopmo Dabić, Aleksandar Svilar, Dejana Delić, Viktor Milojević, Tamara Delić, Uroš Milojević, Neva Savković, Sofija Paković, Teodora Arsić, Andrija Sekeruš, Lea Tanasijević, Anđelina Vlajković, Anka Barać, Andrej Gajić, Jana Jaćimović, Milica Tadić, Doroteja Kojić, Sofija Kojić, Anastasija Kojić

Podstičemo i poboljšavamo talenat i maštu dece, razvijamo osećaj za vizuelnu kulturu, umetnost i estetiku. Uz našu pomoć deca otkrivaju, razvijaju i izražavaju svoje kreativne sposobnosti.

Program radionice vodi: Natalija Dabić, diplomirani primenjeni umetnik.

Utorak, 13. septembar, 19.00

Klub-knjižara Magistrala

Naš gost iz Buenos Ajresa:

Branko Anđić

Učestvuju: Bojana Kovačević Petrović, Nenad Šaponja i autor

Boravak u Beogradu Branka Anđića, jednog od naših najznačajnijih prevodilaca, upornog radnika na prenošenju hispanoameričke književnosti u srpski jezik, koristimo da ga dovedemo u Magistralu, jer je Branko neko ko zna šta radi, ko ima šta da kaže, ko voli to da kaže, od koga može nešto da se nauči, a i oseti - da lepi daleki južnoamerički svet može biti i ovde negde.

Branko Anđić (’52, Beograd), prevodilac i pisac, urednik Pisma, Književnih novina, novinar i dopisnik agencija, saradnik medija u Jugoslaviji, Španiji, Argentini, Urugvaju, Čileu i SAD, od ’90. živi u Buenos Ajresu. Piše priče i romane, autor je nekoliko antologija hispanoameričke i argentinske savremene pripovetke i neumorni prevodilac - Borhes, Markes, Fuentes, Ljosa, Donoso, Šua, Her, Gutjeres, Kapoti, Sedaris, Bezmozgis...

Sreda 14.9.

14. septembar, 20.00

Letnja scena/Velika sala

SALSA Y PUNTO

Više puta najavljivani SALSA Y PUNTO stižu u DKSG! SALSA Y PUNTO je internacionalni latino bend, sastavljen od vrhunskih izvođača sa Kube i iz Srbije. Salsa vuče korene iz afričke rumbe, koju su na tlo Amerike doneli crni robovi. Mnogi popularni muzički ritmovi koje danas poznajemo imaju isti koren: samba, rumba, ča-ča-ča, merenge, džez... Salsa koju danas slušamo i uz koju plešemo nastala je u Njujorku, u četvrti zvanoj Bario, gde su latino emigranti, većinom Kubanci i Portorikanci, kroz muziku i ples pokušavali da ublaže nostalgiju za rodnim krajem. Takva salsa kasnije se vratila na Kubu, u Portoriko, Dominikansku Republiku, ali se i proširila po svetu, a ove večeri stiže i do vas, u vaš DKSG!

Sreda, 14. septembar, 19.00

Klub-knjižara Magistrala

Mladi i zapošljavanje

START-AP POSLOVI I MOGUĆNOSTI INVESTIRANjA

Privredni ciklusi i iskušenja sveta rada

Govori: Ljiljana Trajković

Četvrtak 15.9.

Četvrtak, 15. septembar u 20.00

Letnja pozornica/Velika sala

Otvoreno pozorište

Novi studio

TRAGANjE ZA POKRETOM

Prezentacija radionice savremenog plesa

Igraju: Anđela Popović, Marija Radoman, Vanja Ristić, Sanja Đuričić, Vojkan Protić

Autorka: Sanja Cvrkotić

Prezentacija radionice savremenog plesa i fizičkog teatra, u okviru koje su učesnici bili u prilici da osveste i osnaže svoje telo, da se upoznaju sa različitim plesnim tehnikama i iskažu svoju kreativnost i stvaralačku individualnost. Kroz proces improvizacije bavili su se pitanjem šta je savremeni ples i rečnikom pokreta iskazali svoj odnos prema njemu.

Četvrtak, 15. septembar, 19.00

Klub-knjižara Magistrala

Na današnji dan pre 126 godina rođena je Agata Kristi

JEDANAEST DANA - MISTERIOZNI NESTANAK AGATE KRISTI, Džared Kejd

(Prevod Aleksandre Solujić, Admiral books, 2016)

Učestvuju: Vladislava Gordić Petković i Srećko Milovanović

Najveća misterija kraljice zločina, jedne od najpopularnijih književnica svih vremena, Agate Kristi, bio je njen nestanak u decembru 1926. Posle velike medijske buke, pronađena je trista kilometara daleko od svoje kuće i tvrdila je da ima amneziju. Autor objašnjava kako je pobegla od svog supruga, a otkriva i odjeke ovog nestanka u njenim delima.

Agata Kristi (Torki, 15.9.1890 - Volingford, 12.1.1976), britanska autorka je tokom karijere, koja je trajala više od pola veka, napisala 79 knjiga, prodatih u više od dve milijarde primeraka. Njena drama Mišolovka je komad koji je najduže igran bez prekida u istoriji pozorišta. Proglašena je 2013. godine najboljim piscem detektivskih priča, a Ubistvo Rodžera Akrojda najboljim krimi romanom svih vremena.

Četvrtak, 15. septembar, 19.00

Mala sala

ISTORIJA DžEZA 1

Predavač Mićun Ristić

Predavanje sa video-projekcijama je i priča o dva grada, jer se njuorleanski stil u punoj meri razvio u Čikagu

Iz bar pet gradova sa juga SAD dopiru glasovi koji uporno dokazuju da je baš u njima nastao džez. Ipak, kao mesto rođenja opšteprihvaćen je Nju Orleans. Smatra se da su džez uglavnom stvorili crni muzičari, a najraniji heroji su i bili ili Afroamerikanci ili Kreoli. Mnogi od njih su se bavili i drugim poslovima. Po jednom mišljenju, to su bili obični ljudi koji bi se kroz muziku u trenutku nadahnuća spojili sa večnošću. Oni o kojima će biti reči - King Oliver, Luj Armstrong, Dželi Rol Morton, Sidni Beše - teško da su bili obični. Improvizujući uživo pred publikom, rasli su iz izvođača u autore. Opet, džez je postao nacionalna, a zatim i svetska muzika tek od časa kada je snimljena ploča. Prvu je izdao Original Dixieland Jass Band. Izraz diksilend su upotrebljavali beli džezeri koji su svoju varijantu njuorleanskog stila preneli na sever. Biks Bajderbek je bio prvi belac sa originalnom džez koncepcijom zasnovanom na formi diksilenda.

Petak 16.9.

OMAŽ MAJKLU ĆIMINU

Amfiteatar/Velika sala, u 20.00

Uvodna reč: Goran Terzić, filmski kritičar,

redovni profesor FDU

Petak 16.9.

KALIBAR 20 ZA SPECIJALISTU

r: Majkl Ćimino

ul: Klint Istvud, Džef Bridžis

SAD, 1974, 115’

Rediteljski debi Majkla Ćimina je roud-muvi koji povezuje iskusnog kriminalca i varalicu Džona sa mladim kradljivcem automobila Lakonogim. Zajedno se upuštaju u niz avantura, tokom bekstva sa neizvesnim krajem... Oskar za najbolju sporednu mušku ulogu 1974.

Subota17.9.

LOVAC NA JELENE

r: Majkl Ćimino

ul: Robert de Niro, Kristofer Voken

SAD, 1978, 183’

Majkl, Stiven i Nik su prijatelji iz detinjstva, druga generacija ruskih emigranata. Žive u malom industrijskom mestu u Pensilvaniji. Još kao srednjoškolci slobodno vreme su provodili u lovu, za koji ih vezuju divne uspomene. Dobitnik 5 nagrada Oskar.

Nedelja18.9.

GODINA ZMAJA

r: Majkl Ćimino; ul: Miki Rurke, Džon Loun

SAD, 1985, 134’

Policijski triler u kome se ambiciozni detektiv upetlja u niz ubistava u Kineskoj četvrti i neraščišćene račune između Trijada i Mafije...

Petak 16.9.

IZLOŽBA KNJIGA U BIBLIOTECI

16-30. septembar

SAVREMENI RUSKI ROMAN

Autor: Rastko Marković

Volimo i dobro poznajemo ruske klasike, ali i savremena ruska književnost ima predstavnike koji sa velikim uspehom pariraju čuvenim piscima.

Ponedeljak 19.9.

19. i 20. septembar, 20.00

Letnja scena/Velika sala

Bunt rok festival i DKSG predstavljaju:

FESTIVAL NEAFIRMISANIH BENDOVA

Prvi put na Letnjoj sceni Doma kulture Studentski grad - jedinstvena muzička manifestacija na kojoj će se tokom dva dana predstaviti najuspešniji srpski demo-bendovi.

Neafirmisani bendovi teško i retko nalaze prostor za izvođenje svoje muzike, te je ovaj festival još jedan pokušaj da se situacija promeni. Zvuk mladih bendova često odlikuje potraga za sopstvenim muzičkim diskursom, ali i jedna posebna iskrenost i otvorenost prema različitom zvuku. U pitanju su autorski sastavi, bez izdatog albuma. Bićete u prilici da čujete bendove: Degeneza (pobednici Bunt rok festivala 2016), Empathy Soul Project, Irvas, Dingospo Dali (pobednici Bunt rok festivala 2015), Kora i Vrane kamene.

Festival se organizuje uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Ponedeljak, 19. septembar, 19.00

Mala sala

Promene u savremenom kapitalizmu

UNIVERZALNI KARTEL I KRAJ KAPITALIZMA

Evolucija kapital odnosa u korporativnom dobu

Govori: Ljubomir Kljakić

Savremeni kapitalizam je ušao u korporacijsku fazu sa neizvesnim izgledima u budućnosti. Neoliberalna formula globalizacije u slabije razvijenim zemljama je pokazala katastrofalne rezultate. Serija kriza koje su potresle svetsku ekonomiju u poslednjih desetak godina ukazala je na snažnu transformaciju svetske ekonomije, u kojoj se menja konstelacija geoekonomske moći. Za zemlje svetske periferije nije svejedno u kom će pravcu da se pokrene globalna ekonomija, tim više što se dužnička omča sve jače steže oko nacionalnih ekonomija koje su zašle duboko u zonu neotplativosti nagomilanih zaduženja.

Utorak 20.9.

Galerija, 20-30. septembar

Otvaranje: utorak, 20. septembar, 19.00

NUSPOJAVE - Nikola Marković

Crteži, kolaži i slike predstavljeni na ovoj izložbi nastali su u periodu između 2014. i 2016. godine, kao rezultat procesa umetničkog stvaranja, niza međusobno nadovezujućih postupaka rekombiniranja i ponovnog promišljanja onoga što je postignuto. Svesni čin rekontekstualizacije dosadašnjih umetničkih otkrića na taj način funkcioniše kao autorefleksivni pokušaj određenja autorske pozicije, kroz konstantno istraživanje nestabilnosti procesualnih karakteristika dela.

Nikola Marković je magistrirao slikarstvo 2008. godine na FLU u Beogradu.

Sreda 21.9.

Festival dokumentarnih filmova

EVROPSKA SARADNjA: FILMSKA PRIČA

21-23.9. Mala sala, od 20.00

Trodnevni festival organizuje se na inicijativu Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, povodom 21. septembra, Dana evropske teritorijalne saradnje, koji se obeležava u 40 zemalja Evrope. Ovaj instrument EU povezuje ljude susednih država sa ciljem da se prevaziđu zajedničke prepreke u različitim oblastima i unapredi život sa obe strane granice. Kroz projekciju tri dugometražna dokumentarca ukazaćemo na značaj regionalne saradnje i povezivanja ljudi u svim životnim segmentima, od privrede do stvaralaštva.

Sreda 21.9.

POTOP

r: Jelena Jovčić

Srbija, 2016, 62’

Duše. Snovi. Prošlost. Sećanja. Šta ostane kada ono što volimo ne može više da se dodirne, niti vidi? Kada prošlost postane življa od sadašnjosti? U ime progresa Jugoslavija je 1971. potopila grad na Dunavu. Izgradnja hidroelektrane je bila cilj, a stari Donji Milanovac i njegovi meštani su mu se našli na putu...

Nakon projekcije sa autorkom razgovara Svetlana Paroški.

Sreda, 21. septembar, 19.00

Klub-knjižara Magistrala

Međunarodne teme

MIGRANTSKE TRASE, SRBIJA I BLISKOISTOČNA KRIZA

Evropa i Balkan u demografskim promenama

Govori: Slobodan Janković

Migrantsku ili azilantsku krizu, kako se najčešće naziva, nije moguće posmatrati izolovano od drugih, takođe žestokih kriza, koje su se dogodile i još uvek se događaju na evropskom tlu - u Ukrajini, Grčkoj, Turskoj - i izvan njega - u Siriji, Iraku, Avganistanu. Ako se ima u vidu duboka finansijska i ekonomska kriza koja je pogodila svet i Evropu 2008. i 2011. godine, izazvavši produženo recesiono dejstvo u ekonomskoj strukturi Evrope, očigledno je da su se podjednako konfliktni geopolitički i geoekonomski poremećaji sustekli i u demografskom supstratu. Evropljani su dodatno uznemireni razvojem migrantskih dešavanja, koja još uvek nisu sagledana u celini.

Četvrtak 22.9.

Velika galerija, 22-30. septembar

Otvaranje: četvrtak, 22. septembar, 20.00

MISTER MORGEN - Igor Hofbauer

- Program festivala Novo Doba -

Igor Hofbauer, neprikosnovena zvezda Fijuk mreže, jedan od najuzbudljivijih autora u regionu, čiji su plakati za koncerte rok bendova odavno postali traženi i prepoznatljivi, u okviru ovogodišnjeg festivala Novo Doba predstavlja najnoviju knjigu stripova Mister Morgen. Ovom prilikom biće izložene originalne strip-table iz knjige, na kojima su vidljivi principi konstrukcije i nenarativnih narativnih zahvata. Vrlo postapokaliptično i vrlo uzbudljivo! Tumači dela Igora Hofbauera tvrde da su kao inspiracija za strip poslužile crtice iz njegovog života u Novom Zagrebu, Novom Beogradu i ljubljanskoj Šiški. Knjiga Mister Morgen se u toku 2016. pojavila u izdanju renomirane francuske izdavačke kuće L’Association, a zatim i u Zagrebu, u izdanju Udruženja za razvoj kulture URK, kluba Močvara i izdavačke kuće UPI2M BOOKS.

Ceo festivalski dan 22. septembar obuhvatiće, pored izložbe, i otvorene strip radionice sa autorom (od 16.00 praćene DJ setom), filmski i prehrambeni program.

Festival dokumentarnih filmova

EVROPSKA SARADNjA: FILMSKA PRIČA

21-23.9. Mala sala, od 20.00

Trodnevni festival organizuje se na inicijativu Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, povodom 21. septembra, Dana evropske teritorijalne saradnje, koji se obeležava u 40 zemalja Evrope. Ovaj instrument EU povezuje ljude susednih država sa ciljem da se prevaziđu zajedničke prepreke u različitim oblastima i unapredi život sa obe strane granice. Kroz projekciju tri dugometražna dokumentarca ukazaćemo na značaj regionalne saradnje i povezivanja ljudi u svim životnim segmentima, od privrede do stvaralaštva.

Četvrtak 22.9.

U POTRAZI ZA SNOM

r: Mladen Mitrović

Srbija, BIH, Hrvatska, 2015, 127’

Jugoslavija se raspala po etničkim šavovima. Najveće posledice je osetilo samo srce zemlje, Bosna i Hercegovina. Konflikt Bošnjaka, Srba i Hrvata rezultirao je stotinama hiljada žrtava i promenio sudbine mnogih ljudi, raznoseći ih kao izbeglice po celom svetu. Mnogo godina kasnije, udar cunamija, jedna tek završena pesma i poziv za proslavu godišnjice mature, pokrenuće tok događaja koji će reditelja nakon višegodišnje samoizolacije vratiti filmu. U želji da krene ispočetka, odlučuje da pronađe glumce iz svog prvog filma, tada desetogodišnjake, koje je vihor rata odneo iz rodnog grada.

Četvrtak, 22. septembar, 19.00

Klub knjižara Magistrala

SWING

Gitara je potisnula bendžo, kontrabas tubu, saksofon je skinuo trubu sa trona...

Godine 1935. orkestar Benija Gudmena je nastupio u plesnoj sali Palomar u Holivudu. Publika je iz čista mira poludela. Narednih desetak godina obeležilo je ludilo za svingom: stvoreni su novi plesovi, poseban način oblačenja i sleng kojim su publika i muzičari zbunjivali sve koji bi ostali izvan tog kruga. Big bendovi su formirani bezmalo svake sedmice, a iza najboljih - onih koje su predvodili Čik Veb, Džimi Lansford, braća Dorsi, Glen Miler - ostalo je i nešto dobre muzike. Deo njihovog uspeha se zasnivao na repertoaru koji je kombinovao hot svirku i sweet, tj. romantične pesme koje su iznosili pevačice i pevači (Ela Ficdžerald, Pegi Li, Sinatra...). Bejsijev orkestar je održao vezu sa korenom, bluzom. Elingtonov je bio omiljen, iako su i zvuk i kompozicije bili zahtevni. Scenu za eru svinga pripremili su ekonomska depresija i rat, a ispada da je baš u ovom periodu džez bio popularna muzika u punom smislu reči. U eri svinga aranžer je postao bitan igrač, blistali su izuzetni solisti...

Petak 23.9.

Festival dokumentarnih filmova

EVROPSKA SARADNjA: FILMSKA PRIČA

21-23.9. Mala sala, od 20.00

Trodnevni festival organizuje se na inicijativu Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, povodom 21. septembra, Dana evropske teritorijalne saradnje, koji se obeležava u 40 zemalja Evrope. Ovaj instrument EU povezuje ljude susednih država sa ciljem da se prevaziđu zajedničke prepreke u različitim oblastima i unapredi život sa obe strane granice. Kroz projekciju tri dugometražna dokumentarca ukazaćemo na značaj regionalne saradnje i povezivanja ljudi u svim životnim segmentima, od privrede do stvaralaštva.

Petak 23.9.

KEMBRIDž

r: Eleonora Trajkova

Bugarska, 2015, 64’

Donji Cibar je veliko selo u severozapadnoj Bugarskoj, najsiromašniji deo Evropske unije, a 99% stanovnika su Romi. Zbog njihove želje da se obrazuju u medijima je ovo selo ironično nazvano Romski Kembridž. Film prati svakodnevni život ovog mesta tokom godine.

Petak, 23. septembar, 19.00

Klub-knjižara Magistrala

Predstavljanje knjige Radine Vučetić

MONOPOL NA ISTINU

Knjiga Radine Vučetić predstavlja teorijsko i empirijsko istraživanje koje osvetljava fenomen cenzure bez cenzure i donosi novo razumevanje kulturno-političkog konteksta Srbije i Jugoslavije. Monopol na istinu je celovito i zaokruženo delo o institucionalnoj i vaninstitucionalnoj cenzuri u Srbiji u socijalističkoj Jugoslaviji. Polazeći od proučavanja fenomena cenzure u zemljama realnog socijalizma (iza Gvozdene zavese), autorka se fokusira na Jugoslaviju/ Srbiju, kao zemlju u kojoj samoupravni sistem donosi drugačije perspektive, ali u kojoj partijski aparat nalazi sopstvene mehanizme cenzorskog delovanja.

Ponedeljak 26.9.

26. i 27. septembar, 20.00, Letnja scena/Velika sala

FESTIVAL BLUZ BENDOVA

Imate retku priliku da na jednom mestu čujete vodeća imena bluz muzike iz Srbije i okruženja.

Bluz opušta - i onoga ko svira i onoga ko sluša. Izvodi se srcem. Zvuk bluza je zvuk iskrenosti, jednostavnosti. Zbog svoje neposrednosti ima veliki broj poklonika širom sveta. Na prvom festivalu, 2013. godine, nastupila su renomirana imena naše bluz scene: Dragan Marković Mare, Zona B, Sale Ranđelović Ranđa, ali i mladi sastavi: Don Giovanni Blues Group i Texas Flood. Na trećoj inkarnaciji ovog festivala bićete u prilici da čujete sastave: Bluz Mašina, Blue Family, Raw Hide, kao i pionira naše bluz scene Dragoljuba Crnčevića Bakija i njegov Dr. Project Point Blank.

Festival se organizuje uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Ponedeljak, 26. septembar, 20.00

Velika sala

Dokumentarni film

GLEDAJUĆI SMRT: VOJSKA U NOĆI IGUALE

Režija: Coitza Crecko, 90 minuta, Meksiko, 2016.

U toku noći 26. septembra 2014. godine, 43 studenta Učiteljskog fakulteta iz Ajocinapa, koji su pošli na komemoraciju povodom masakra studenata i civila iz 1968. godine, kidnapovani su i verovatno ubijeni u Iguali, država Gerero u Meksiku. Pronađeno je nekoliko tela sa znacima mučenja. Tačne okolnosti ovog užasnog zločina ostaju nejasne, kao i sudbine žrtava, ali dokazi ukazuju na direktnu umešanost korumpirane meksičke policije, vojske i države, koji su predali studente lokalnom narko kartelu...

U znak sećanja na žrtve, ovaj film će biti prikazan u isto vreme u preko deset svetskih gradova. Za projekciju su obezbeđeni titlovi na srpskom.

Ponedeljak, 26. septembar, 19.00

Mala sala

Međunarodne teme

ISTORIJA DIPLOMATIJE

Evolucija diplomatskih metoda u političkoj istoriji

Predstavljanje knjige Davida Dašića

Učestvuju: Đorđe Lopičić, Milisav Pajić i autor

Veoma koristan prilog proučavanju mesta i uloge diplomatije u prošlosti i sadašnjosti. Na zanimljiv način, koristeći se utvrđenim činjenicama, prikazan je put diplomatije od njenih najranijih dana, s ciljem da današnjem čitaocu pomogne da bolje razume ulogu mirnih sredstava u rešavanju kompleksnih odnosa među državama. Najviše prostora daje se ulozi savremene diplomatije, u kojoj je autor i sam učestvovao kao diplomata i istovremeno bio u prilici da ima na raspolaganju značajnu dokumentaciju.

Dragoljub Živojinović

Utorak 27.9.

DANI SLOVAČKOG FILMA

U saradnji sa Ambasadom Slovačke

Utorak 27. septembar, Velika sala, 20.00

PTIČICE, SIROČIĆI I LUDACI

r: Juraj Jakubisko; ul: Jirži Sikora, Filip Avron

Čehoslovačka, 1969, 78’

Adolescenti ratna siročad uživaju u anarhiji svakodnevnog života neobuzdane mladosti. Pomalo bizarno, nadrealno remek-delo Juraja Jakubiska, klasika čehoslovačke kinematografije, često nazivanog Felini istočnoevropskog filma.

26. i 27. septembar, 20.00, Letnja scena/Velika sala

FESTIVAL BLUZ BENDOVA

Sreda 28.9.

Sreda, 28. septembar, 19.00

Klub-knjižara Magistrala

Filozofske teme

SMISAO EGZISTENCIJE, KRIZA HUMANIZMA I RELIGIJA

Savremeni čovek na raspućima civilizacije

Govori: Zoran Vidojević

Smisao života u savremenoj civilizaciji mnogo češće se pretpostavlja nego što se propituje. Ljudski odnos prema drugima zahteva i ljudskost prema sebi i vrednostima na horizontu sopstvenog života. Otuđenost i postvarenost u hipertehnologizovanom okruženju dovode individuu do nehumanih rubova smisla. Premise poverenja se pretvaraju u veru koja može da dosegne religiozne dimenzije izbavljenja. Obećanje spasa je, dakle, jedan od nagoveštaja prevazilaženja individualne drame egzistencije.

Četvrtak 29.9.

Četvrtak, 29. septembar u 20.00

Amfiteatar/Velika sala

IVAN TOMIĆ & MARIANA ARANĐELOVIĆ & SRĐAN OLMAN

Stand-up

Stand-up komedija je atraktivna scenska forma, koja doživljava brz razvoj kod nas i u regionu. Potpuno zasluženo. Između lake zabave i lucidnih uvida u život, svet, stanje u državi, stand-up komedija predstavlja idealnu kulturnu aktivnost za širok spektar publike. Začeta od glasa obespravljenih koji su tražili način da se podsmehnu bahatosti i moći, danas je stand-up komedija slavlje zdravog razuma i bezazlenog smeha.

Četvrtak, 29. septembar, 19.00

Klub-knjižara Magistrala

DRŽAVNI NEPRIJATELjI

Mišel Uelbek i Bernar-Anri Levi

(Prevod Vladimira D. Jankovića, Booka, 2016)

Učestvuju: Teofil Pančić, Vladimir D. Janković i Ivan Bevc

Hvaljeni i kuđeni, obožavani i omrznuti, Mišel Uelbek i Bernar-Anri Levi spadaju u intelektualce oko kojih se javnost uvek deli u dva zaraćena tabora.

...Levi ne može da parira Uelbekovoj jetkoj duhovitosti. Levi piše ozbiljnije, ali je manje zabavan, iznosi Lukrecijevu atomističku teoriju, Lajbnicovu monadologiju, Levinasovu konceptualizaciju Drugog. Uelbek mu umorno otpisuje da te knjige nije čitao i da jedva čeka da se vrati u Rusiju, zemlju noćnih klubova punih bujnih plavuša...

Stjuart Džefriz (Guardian)

Mišel Uelbek (’58, Reunion), najprevođeniji savremeni francuski pisac, po struci je agronom. Zbog hroničnih depresija lečen je u psihijatrijskim bolnicama. Shvativši principe trgovine, napustio je državnu službu i posvetio se književnosti. Pored cinizma i provokacije, neguje neobičan izgled. Romani: Proširenje područja borbe, Elementarne čestice, Platforma, Mogućnost ostrva, Karta i teritorija, Pokoravanje…

Bernar-Anri Levi (’48, Alžir), francuski filozof, romansijer, esejista, dramaturg, poslovni čovek, intelektualac i hroničar društvenog i političkog života. Važi za uticajnu figuru na političkoj i medijskoj sceni Francuske. Knjige: Božji testament, Francuska ideologija, Đavo u glavi, Poslednji dani Šarla Bodlera, Sartrov vek, Duh judaizma...

29. septembar, 18.00

Čitaonica E

INFORMACIONA PISMENOST 1 - OSNOVE PRETRAŽIVANjA LITERATURE

Predavač: Obrad Vučkovac, bibliotekar

Radionice su namenjene studentima koji uče da pišu seminarske, diplomske i master radove. Pretraživanje literature je prvi korak - radionica će vam pomoći da na najbrži, najlakši i najefikasniji način dođete do relevantne literature za pisanje svog rada.

Četvrtak, 29. septembar, 19.00

Klub-knjižara Magistrala

Kulturološke teme

KULT PREDAKA

Šintoizam i budizam u japanskoj duhovnoj i svetovnoj tradiciji

Govori: Dušan Pajin

U Japanu je kult predaka starija tradicija i od šintoizma i od budizma. Može se reći da šintoizam (prvi vekovi naše ere) i budizam (od 6. veka) uključuju u svoj sistem verovanja i obreda aspekte kulta predaka. Drugo tumačenje kaže da je kult predaka bio prvobitni oblik šintoizma, koji se bitnije menja sa dolaskom budizma, kada se jasnije uobličuju likovi bogova. Budizam je u Japan prenet u 6. veku, ali se učvršćuje i dobija podršku cara u 8. veku. Sa budizmom su uvedeni i likovi nebeskih buda, koji su bili jednaki bogovima u drugim religijama, kao i bodhisatvi (slični polubožanstvima). Japan je imao koegzistenciju tradicija, pri čemu su, u zavisnosti od istorijskih prilika, šintoizam i budizam naizmenično odnosili prevagu. Istorija religioznosti u Japanu je zanimljiva i za razumevanje religija u Evropi, posebno Srbiji, gde se kult predaka zadržao i do danas (zadušnice - odavanje pošte precima). I hrišćanstvo, kao u Japanu budizam, delom je potisnulo, a delom preoblikovalo kult koji mu je prethodio.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...