•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Preminuo najveći američki dramaturg Edward Albee

Američki dramski pisac Edward Albee, autor dela "Who's Afraid of Virginia Woolf?", umro je u 88. godini, prenosi BBC.

Njegov pomoćnik je potvrdio da je umetnik preminuo u petak u svom domu na Long Islandu u blizini New Yorka, ali nije precizirao uzrok smrti. Albee je tri puta bio dobitnik Pulitzerove nagrade te je bez sumnje bio najveći američki dramaturg nakon smrti Arthura Millera i Augusta Wilsona 2005. godine.

Pulitzerove nagrade je dobio za dela "A Delicate Balance“, "Seascape“ i "Three Tall Women". Kroz svoja dela je prožimao drugu stranu humora, a njegove drame su se bavile istraživanjem tamnije strane braka, religije, dece i američkog načina života.

Njegov najpoznatiji rad, "Who's Afraid of Virginia Woolf?“, govorio je o propasti braka, ali nije osvojio Pulitzerovu nagradu 1963. godine nakon što je debitovao na Broadwayu prethodne godine. Naime, savetodavni odbor odlučio je da nagradu ne može da dobije zbog psovki i seksualnih tema.

Delo je posle prilagođeno za film u kojem su glumili Richard Burton i Elizabeth Taylor. Godine 1996. je nagrađen Nacionalnom medaljom za umetnost, a uručio mu je tadašnji predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Bill Clinton.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu