•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

No Name on the Bullet (1959)

Ovaj napeti psihološki vestern režirao je holivudski profesionalac Jack Arnold koji se tokom pedesetih proslavio naučno-fantastičnim filmovima s izvrsnim specijalnimefektima. Vestern "Bez imena na metku" nadprosečan je film ovog žanra, s vrlo malo akcije i mnogo napetosti. Glavni junak, naoko samo plaćenik koji ubija za novac, u stvari je utelovljenje smrti koja dolazi onima koji to zaslužuju i znaju da je njihova smrt jedina pravedna kazna za nedela koja su počinili.

Profesionalni ubica John Gant (A. Murphy) čovek je vrlo otmenog ponašanja, besprekorno pristojan i nadasve miran i povučen. Ali on je poznat kao savršeni ubica. Kad stigne u neki grad na Divljem zapadu, svakog ko ima nečistu savest obuzme strah i potom panika, jer očekuje da je Gant došao u grad da ubije upravo njega, a Gant samo čeka da žrtva pred svedocima izgubi živce i prva potegne oružje. Tada ubija - naizgled u samoobrani.

Dolaskom u gradić Lordsburg Gant izaziva strah među bankarima i vlasnicima rudnika koji nagađaju da je profesionalni ubica došao da likvidira nekog od njih. Dok Gant provodi vreme igrajući šah s doktorom Lukeom Canfieldom (C. Drake) i pijući bezbroj kafa u salunu hotela gde je odseo, jedan bankar gubi prisebnost i od straha počini samoubistvo, a grupa bogataša pokušava da organizuje linč i da ubije Ganta. Gant sve to podnosi stoički i sa prezirom prema dvoličnosti vladara koji "zaslužuju smrt". Dr. Canfield pokušava da spreči raspad grada, ali Gant ne odustaje od posla za koji je plaćen i mirno čeka trenutak kada će izvršiti ono zbog čega je i došao...

Glavni glumac Audie Murphy ima dvostruku slavu: kao najodlikovaniji američki vojnik u Drugom svetskom ratu (primio je 33 odličja za hrabrost i požrtvovanost) i kao holivudska zvezda vesterna. Posebno je za njegovu karijeru značajan autobiografski ratni film "Do pakla i nazad" (1955) u kom glumi samog sebe i koji je bio najveći bioskopski hit studija Universal sve do premijere Spielbergove "Ajkule". Audie Murphy glumio je u 44 filma među kojima su posebno značajna dva filma slavnog reditelja Johna Hustona (Crvena značka za hrabrost, Nepomirljivi), a poginuo je u vazduhoplovnoj nesreći nakon što je završio vestern "Vreme za umiranje" reditelja Budda Boettichera.

Žanr:vestern
Godina:1959
Reziser:Jack Arnold
Scenario:Gene L. Coon, Howard Amacker
Uloge: Audie Murphy, Charles Drake, Joan Evans
Studio:Universal International Pictures (UI)
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:67 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...