•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako znaÄajna, ili bilo Å¡ta Å¡to se tiÄe sveta kinematografije, možete nam poslati vaÅ¡a viÄ‘enja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 reÄenica, reÄi poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima sliÄne neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Blair Witch (2016)

„Veštica iz Blera“ (engl. Blair Witch) 1999. godine je za eksperimentalni horor film uradila ono što su „Krid“ (engl. Creed) i „Ratovi zvezda: Sila se budi“ (engl. Star Wars: The Force Awakens) postigli prošle godine: da ožive klasiÄne priÄe tako što ih suštinski prepriÄavaju, sa namerom da zadovolje savremenu publiku pomoću studijskog „poliranja“ vrednog par dodatnih miliona dolara.

MeÄ‘utim, izazov na koji su pristali pisac Sajmon Beret (engl. Simon Berrett) i producent Adam Vingard (engl. Adam Wingard) je, kreativno govoreći, na daleko većem nivou. Kako originalni „Ratovi zvezda“ tako je i „Roki“ (engl. Rocky) pomogao da se uspostavi ono što gledaoci danas smatraju uobiÄajenim zadovoljstvom za široke narodne mase. „Projekat veštica iz Blera“ (engl. The Blair Witch Project) je spor, raštrkan, ružan, nedopadljiv, i sniman u mrklom mraku. Kulturološko mišljenje o neverovatno profitabilnom (zaradio 248 miliona dolara širom sveta za 60.000 uloženog budžeta) otkrivenom snimku filma Danijela Majrika (engl. Daniel Myrick) i Eduarda SanÄeza (engl. Eduardo Sánchez) još uvek je podeljeno na „dosadno“ i „zastrašujuće“ (Profesionalni savet: to je delo genija.). Dakle, sve što je Beret i Vingard trebalo da urade jeste da naprave film brzog tempa u kojem se informacije daju postepeno, prošaran zastrašujućim scenama, scenama prepadanja; da kreiraju generalno dopadljive likove koji se meÄ‘usobno stalno prepiru; i da pokažu uzdržanost u pogledu centralne misterije, ali da pritom ne budu previše dvosmisleni.

„Veštica iz Blera“ je, nekako, uspela da uspostavi ravnotežu izmeÄ‘u pružanja zadovoljstva obožavaocima filmova koji pripadaju žanru otkrivenih snimaka iz 1999. i rada petkom uveÄe u multipleksu, uglavnom držeći se principa prema kojem će ono što ne vidite uvek biti strašnije.

Akcija uzima maha 2014. godine, 20 godina nakon nestanka Heder Donahju (engl. Heather Donahue), Džoša Leonarda (engl. Josh Leonard) i Majka Vilijamsa (engl. Mike Williams) negde u šumi Blek hils, engl. Black Hills u Merilendu. Hederin brat, Džejms, veruje da je našao dokaz da je njegova sestra možda još uvek žive negde u šumi. Opremljen gomilom snimateljske opreme 21. veka, ukljuÄujući i dron i kamere koje se nose zakaÄene za uvo, Džejms sa trojicom prijatelja kreće u šumu, gde – dovoljno je reći – stvari postaju sablasne.

Svako ko je upoznat sa „Projektom veštica iz Blera“ već zna na koji naÄin je novi film strukturiran. Grupa se sve više gubi što su zastrašujuće sceneveće i veće. MeÄ‘utim, lepa karakteristika „Veštice iz Blera“ je ekspanzija mitologije koja leži u osnovi originala, koja je najvidljivije prikazana u specijalu „Prokletstvo veštice iz Blera“ (engl. Curse of the Blair Witch) na SajFaj kanalu (engl. Sci-Fi Channel). Novi film zadržava isti smisao savremenog folklora, dodajući osećaj straha koji deluje gotovo prirodno i kao da potiÄe odatle.

Najvećim delom, „Veštica iz Blera“ koristi prednosti svog većeg budžeta. Snimak je Äistiji, Äak i više nego što bi tehnološki napredak omogućio jednom studentskom dokumentarcu kao što bi on to trebalo da bude. Većina snimljenog materijala deluje kao deo pravog studijskog filma. MeÄ‘utim, postoji i izvesna razigranost u pogledu raspolaganja budžetom, ukljuÄujući i jednu zastrašujuće klaustrofobiÄnu sekvencu u podzemnom tunelu. Ipak, neki elementi, kao na primer dron, deluju kao nedovoljno iskorišÄ‡eni.

„Veštica iz Blera“ predstavlja „holivudizaciju“ filma koji je prkosio industriji, i sve to funkcioniše zbog dubokog poštovanja za original koji se krije ispod kamera, koji je zaista i više nego dobar, kao i zbog glumaÄke ekipe koja je previše atraktivna. Ipak, pomalo obeshrabruje to što je ovo suštinski najbliže što je Holivud ikada mogao da doÄ‘e do toga da stvori nešto toliko Äudno i zaista proganjajuće kao što je „Projekat veštica iz Blera“.

Žanr:horor, triler
Godina:2016
Reziser:Adam Wingard
Scenario:Simon Barrett
Uloge:James Allen McCune, Callie Hernandez, Corbin Reid
Uzrast:R
Box office:19.2M USD
Studio:Lionsgate, Room 101, Snoot Entertainment
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:89 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....