•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children (2016)

Tim Burton pruža tako specifičan izgled, osećaj i teksturu svakom svom filmu – bez obzira na to šta o njima mislimo – da sam po sebi predstavlja poseban žanr. Budući da je pod velikim uticajem prestižnih nemačkih ekspresionističkih filmova, on predstavlja pionira u ovoj generaciji ludih, mračnih filmova zbog toga što njegova dela krase bioskopska platna više od četvrt veka. Ipak, kao što smo videli u njegovim nedavnim naporima, malo preterane kreativne slobode – tj. cela ta kreativna sloboda – može iznedriti najglomaznije ili najkatastrofalnije priče. U svom poslednjem delu, „Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children“, ekscentrični reditelj ima priliku da radi ono što najbolje ume: da se igra svojom jezivom kutijom s peskom, koja poseduje beskrajnu duhovitost i radost koje su mu na dohvat ruke.

Pretežno dobra kombinacija čudnog i neobičnog, ove avanture su zabavne i pametne. Ono što pomaže prilikom upravljanja kreativnim pojedincima kao što je Burton je, na jedan osvežavajući način, zapravo neki privid strukture. Pošto je ovo adaptacija knjige (Ransoma Riggsa), postoje neke smernice kojih se treba pridržavati, a to što je Jane Goldman (Kingsman, Kickass) bila scenarista pomaže Burtonu da premosti jaz koji postoji između stranica knjige i filmskog platna, i to uz samo nekoliko manjih poteškoća, naročito kada se radi o mutnom vrhuncu. Kako ekscentrični režiser izvodi svoju magiju u pogledu vizuala i raznovrsnosti glumačke ekipe, priča se uglavnom kreće stabilnim, privlačnim tempom, za koji se ne može baš reći da je karakterističan za njegove ostale filmove snimljene u ovoj deceniji.

Ne tako različit od njegovih ostalih dela, koja se često fokusiraju na priču o potpunom autsajderu, on se ne boji da bude mračan u pogledu povodljive dece koja se pojavljuju u filmu. Iako ima očaravajućih elemenata, u ovom filmu postoji zlo koje bi, iskreno rečeno, zaista isprepadalo decu. Impresivan glumački sastav, tj. miks koji čine Terence Stamp, Judi Dench, Eva Green, Samuel L. Jackson, pa čak i neobični Chris O’Dowd kao nesvesna/neodlučna očinska figura, čini ovaj film interesantnim. Najbolja iz ovog glumačkog sastava, Green, koja igra glavnu ulogu Miss Peregrine, izvodi neobičan performans, koji bi i prethodni Burtonov oslonac, Helenu Bonham Carter, učinio ponosnom.

Iako su gorenavedena imena možda i najveća, najzanimljiviji taktovi ove priče upravo se vrte oko „Peculiar Children“ (engl. čudna deca), koju otkrivamo zajedno sa Jacobom kojeg igra Asa Butterfield. Sa Goldmanom koji je ponovo na svojoj teritoriji nakon filma „X-Men: First Class“, polako saznajemo koje su to njihove veštine, što dovodi do privlačnog podizanja atmosfere kada koriste te svoje veštine da se bore protiv zlih Hollowgast-ova. Kao što se od bilo koje Burtonove produkcije očekuje, setovi su isto toliko predivni kao i kostimi (koje je dizajnirala Burtonova stalna saradnica Colleen Atwood), a pogodak dvojice kompozitora (Michael Higham i Matthew Margeson) čini da celokupno iskustvo deluje potpuno sveže. Vizuali Brunoa Delbonnela jednostavno zasenjuju, dok je ova priča o grupi ’otpadnika’ na kraju poptuno dirljiva.

Iako je ton malo nedosledan, naročito u trećem delu filma, ovo je zapravo Burton koji radi ono što najbolje ume. Kada režiser nastoji da unapredi svoje veštine u ovoj oblasti, on nikada ne želi da radi dva puta istu stvar. Iako se Burtonu mogu pripisati različiti projekti („Edward Scissorhands“, „Batman“, „Big Fish“, „Ed Wood“, itd.), Miss Peregrine definitivno spada u one filmove na kojima je on gradi svoje ime i svoju karijeru, tj. ovo je film koji je krojen i prekrajan od početka do kraja po njegovom ukusu. Ipak, kada se uporedi sa njegovim ranijim radovima, njegova jasna naklonost prema ovom filmu deluje kao veoma neočekivana poslastica da gotovo liči na drugu renesansu.

Žanr:avantura, drama, fantazija
Godina:2016
Reziser:Tim Burton
Scenario:Ransom Riggs, Jane Goldman
Uloge:Eva Green, Asa Butterfield, Samuel L. Jackson
Uzrast:PG-13
Box office:54.9M USD
Studio:Twentieth Century Fox Film Corporation, Chernin Entertainment, Scope Pictures
Zemlja:United States
Website:www.foxmovies.com/movies/miss-peregrines-home-for-peculiar-children
Jezik:engleski
Trajanje:127 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...