•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako znaÄajna, ili bilo Å¡ta Å¡to se tiÄe sveta kinematografije, možete nam poslati vaÅ¡a viÄ‘enja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 reÄenica, reÄi poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima sliÄne neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Filmovi koji su bili zabranjeni u Jugoslaviji

Bilo iz politiÄkih, moralnih ili naprosto neobjašnjivih razloga, ovi filmovi nisu mogli da se gledaju na televiziji ili u bioskopima.

Jugoslovenska kinematografija, koliko god da je bila hvaljena, imala je svoju mraÄnu stranu i nije bila imuna na zabrane. SpecifiÄni EX-YU stil podrazumevao je ono što bismo nazvali sirovim, naglašenim scenama s puno psovki i prostota, scena nasilja i zloÄina, a sve zaÄinjeno gomilom crnog humora. Ali, neki filmovi su u tome ipak izgleda preterali, pa su tadašnje vlasti odluÄile da ih cenzurišu u periodu od 1947. do 1991., kad je snimljeno preko 1000 filmova.

1. Grad (1963) Scenario: Kokan Rakonjac, Marko Babac, Živojin Pavlović Uloge: Stole AranÄ‘elović, Slavko Simić, Miloš Žutić

Ovaj film je jedini koji je bio i sudski zabranjen u bivšoj Jugoslaviji, što je svakako bilo neobiÄno za vrednosti socijalizma, jer je znatno ÄešÄ‡a bila praksa u kojoj bi vladajuća garnitura odluÄila da se on ne prikazuje, pa mesta za sud nije ni bilo.
Za to nije bila zaslužna golotinja, već neki drugi elementi koji su smetali vlast u ovoj psihološkoj drami, koja pleše na granici depresije i melanholije.
Pretpostavka je da komunistima nije smetala kritika prikazane stvarnosti u filmu, već sama Äinjenica da je film imao drugaÄiji odnos prema stvarnosti. Verovatno ni likovi iz filma nisu bili baš poželjni – od homoseksualca do prostitutke, a kljuÄan je i trenutak u kojem se pojavljuje i prsluk iz Italije, za kojeg se kaže kako je lepši od jugoslovenskog. Provokativan je bio i lik kapitaliste kao direktora poduzeća, kao i smrt ratnog invalida partizana kojeg su pretukli nasilnici – sve u svemu, sudskom odlukom je nareÄ‘eno da se film spali, ali ipak se Äuva u arhivima.

2. Jutro (1967) Scenario i režija: Mladomir Puriša ÐorÄ‘ević Uloge: Ljubiša Samardžić, Neda Arnerić, Milena Dravić, Mija Aleksić, Ljuba Tadić, Faruk Begoli

Na pulskom festivalu ovaj film je pobrao tri nagrade, a jednu je osvojio glavni glumac Ljubiša Samardžić u Veneciji. Radnja prati partizanskog poruÄnika koji ulazi u osloboÄ‘eni ÄŒaÄak. Prolazeći kroz razne sukobe u prvim posleratnim danima i boreći se sa bivšim saradnicima neprijatelja i izdajnicima, bivši vojnik nastavlja sa ubijanjem, Äak i u vreme mira. Tako da se rat nastavlja kao njegova unutrašnja borba i borba sa ljudima oko njega. Jedna partizanka u filmu osuÄ‘ena je na smrt, pa su pred nju doveli naoružanog zarobljenog Nemca, kako bi joj stvorili iluziju da će umreti od neprijatelja.
Pretpostavlja se kako je moralistima tadašnjeg doba najviše smetao sam glavni lik partizanskog poruÄnika Smokija koji samo misli na “svoj polni organ”, pa tako i na grobu nekadašnjeg saborca ima perverzan seks sa partizankom.

3. Rani radovi (1969) Režija: Želimir Žilnik Scenario: Želimir Žilnik, Branko VuÄićević Uloge: Milja Vujanović, Bogdan Tirnanić, ÄŒedomir Radović, Marko Nikolić…

Rani radovi na alegoriÄan naÄin izlaže priÄu mladih uÄesnika u studentskim demonstracijama, u aprilu 1968. u Beogradu: tri mladića i devojka Jugoslava, suprostavljaju se malograÄ‘anskoj rutini svakodnevnice. U želji da promene svet, nadahnuti tekstovima mladog Karla Marksa, odlaze u sela i fabrike kako bi probudili svest ljudi, ohrabrili ih u borbi za emancipaciju i dostojanstven život. U tom boravku i radu na terenu suoÄavaju se sa primitivizmom i sa sopstvenim ograniÄenjima, slabostima, nemoći, ljubomorom. Potom bivaju i uhapšeni. Frustrirani što je planirana revolucija neostvarena, tri mladića odluÄuju da eliminišu Jugoslavu, svedoka njihove nesposobnosti. Pucaju u nju, prekrivaju je partijskom zastavom, pale njeno telo, i od planirane akcije ostaje taman dim koji se diže u nebo. Jugoslavu je glumila tadašnja mis Srbije, Milja Vujanović koja je bila poznata po obnaženim ulogama, što je popularizovalo film i pre nego što je izašao. Uprkos tome što je film poznat kao jedno od najvećih meÄ‘unarodnih ostvarenja jugoslovenske kinematografije osvajanjem Zlatnog medveda na festivalu u Berlinu, film nije sudski zabranjen, ali nije prikazivan u SFRJ. Uzrok tome se krije u navodnim bezrazložnim scenama nasilja, golotinje, vulgarnosti poput izmeta i sliÄnog.

4. PlastiÄni Isus (1971) Scenario i režija: Lazar Stojanović Uloge: Tomislav Gotovac, Vukica Ðilas, Ljubiša Ristić, Mida Stevanović, Adolf Hitler, Ante Pavelić, Josip Broz Tito

Film koji se usudio da uporedi Josipa Broza Tita s Hitlerom, ali i sveprisutne teme ismejavanja svega, ovaj film je odmah osuÄ‘en na neprikazivanje, a njegov autor je završio u zatvoru. Zapravo je reÄ o diplomskom radu režisera u kojem je glavni lik zagrepÄanin Tom koji živi u Beogradu, a finansiraju ga ljubavnice. Nakon što ga ostave obe ljubavnice, useljava se kod sestre muža poslednje ljubavnice, koji ga na kraju filma ubije. Lazar Stojanović je u film ubacio arhivske snimke ustaša, Äetnika, Hitlera i Tita, pomoću kojih uporeÄ‘uje te režime. TakoÄ‘e, u filmu se prvi put pokreću tadašnje tabu teme, poput homoseksualnosti i promiskuiteta, a i prvi put se u jugoslovenskom filmu pojavljuje nag muškarac.
Osim politiÄkih uvreda, upravo zbog navedenih tabu tema poput promiskuiteta i homoseksualnosti, režiser je zbog njega osuÄ‘en na tri godine zatvora. PolitiÄki je progonjen i glavni glumac, a film je poÄeo da se prikazuje tek 20 godina nakon što je nastao.

5. Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji (1971) Režija: Bahrudin Bato ÄŒengić Scenario: Bahrudin Bato ÄŒengić, Bora Ćosić, Branko VuÄićević Uloge: Dragan Nikolić, Danilo Bata Stojković, Branka Petrić, Milena Dravić, Mića Tomić, Erika Družović, Mija Aleksić, Stole AranÄ‘elović…

Premijerno je prikazan u Puli na filmskom festivalu 1971. godine, nakon Äega je zabranjen i nikada se nije našao u kinematografskoj distribuciji. Ovo ostvarenje donosi priÄu o revoluciji iz 1945. godine, zajedno sa nacionalnim osloboÄ‘enjem, koja je bila vojniÄka, gruba, ali istovremeno i fascinantna, artistiÄka. Zajedno s nacionalnom revolucijom morala je da se dogodi i ona manja, unutar porodica. Jedna porodica uÄi nove pesme koje treba da recituje i peva, zaboravlja stare obiÄaje poput plesanja ili izrada goblena. Ovaj film, povremeno strog, povremeno veoma veseo, govori o tome šta ostaje od porodice u koju uÄ‘e revolucija i šta ostaje od revolucije koja uÄ‘e u jednu porodicu.

Glavna je svakako scena u kojoj, u tek osloboÄ‘enom Beogradu, partizanski komesar u salon unosi Staljinovu glavu napravljenu od marcipana i nareÄ‘uje svima da “Jedu Staljinov mozak”.

6. WR – misterije organizma (1971) Scenario i režija: Dušan Makavejev Uloge: Milena Dravić, Ivica Vidović, Jagoda Kaloper, Tuli Kupferberg, Zoran Radmilović, Džeki Kertis, Miodrag Andrić

Ovaj poludokumentarac za mnoge je jedno od najboljih ostvarenja jugoslovenske kinematografije, koje nikad nije ušlo u komercijalnu distribuciju, a snimao se u SAD i SFRJ od 1968. do 1971. i posvećen je Frojdovom uÄeniku Vilhemu Rajhu. PriÄa prati mladu komunistkinju Milenu, koja sledi ideje psihoanalitiÄara i želi da uveri okolinu kako treba da se izvede klasna, a onda i seksualna revolucija. Ona se zaljubljuje u ruskog klizaÄa Vladimira IljiÄa, i ljubav će joj doći glave. U isto vreme, njena prijateljica Jagoda praktikuje slobodnu ljubav i menja partnere. Na kraju filma Rus klizaÄ, prvak u pravolinijskom klizanju, klizaljkom seÄe glavu Mileni.

Takve scene seksa i direktne politiÄke izjave nisu do tada viÄ‘ene u nekom jugoslovenskom filmu. Film je podigao veliku buru u jugoslovenskoj javnosti, ali i dobio odliÄne ocene na svetskim festivalima.

Website:b92.net
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....