•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Café Society (2016)

Woody Allenova nova komedija pod nazivom „Café Society“, koju je preuzeo Amazon Studios nakon njene svetske premijere u Kanu, predstavlja uglađeni sonet boje ćilibara o zlatnom dobu Holivuda 1930-ih godina prošlog veka. Jesse Eisenberg igra Bobbyja, mladog Njujorčanina koji je umoran od rada u očevoj juvelirnici i koji odlazi na Zapad da bi pronašao svoju sreću ispod mesečinom obasjanih, visokih palmi na holivudskim brdima. Bobbyjev ujak Phil (sjajni ali nedovoljno iskorišćeni Steve Carell) je glavni agent koji ne može da popije jedan koktel a da ne sklopi bar tri posla i ugovori sastanak, tj. branč sa filmskim producentom.

Nakon što ga je malo uputio u posao, Phil napokon popušta i zapošljava Bobbyja kao svog pomoćnika, pa Bobby počinje da istražuje grad sa Philovom sekretaricom, prelepom Vonnie (Kristen Stewart). Oni zajedno obilaze domove zvezda i jedu u jeftinim meksičkim restoranima. Na pomolu je privremena romansa, jer Bobby daje sve od sebe da se probije u svetu glamuroznih filmskih zvezda. Međutim, Bobby zapravo nema jasnu viziju onoga što želi da radi. On nije Barton Fink koji pokušava da piše i tako stvara umetnost, boreći se pesnicama protiv sistema; on samo želi pauzu od Njujorka. Kao takav, on ne oseća da se previše dao Holivudu, što se i ogleda u Allenovoj ličnoj dvosmislenoj vezi sa samim Holivudom.

Za razliku od skorijeg dela braće Coen, „Hail, Caesar!“, nema istinske veze sa tim vremenom, zahvalnosti za sve filmove niti smisla za frenetične ritmove iz tog perioda. Allenova nostalgija je ograničena na bioskopske foajee i domove filmskih zvezda. Ovaj životni stil smatra se praznim, iako zapravo nikada nismo videli nikakvu prazninu, pa se tako „Café Society“ ubrzo seli – nakon bolnog ljubavnog trougla – nazad u Njujork gde nailazimo na čvršće uporište vezano za Bobbyjevog oca i majku, šuraka komunistu i brata Bennyja koji je postao gangster (Corey Stoll), koji svog mlađeg brata ubacuje u posao sa noćnim klubovima. Nedavni rezultat (ishod) Woody Allenovih napora često se glatko i čvrsto odigrava, nalik radicionalnoj džez muzici koja lagano svira u pozadini. Isto tako, ovaj film počinje da nalikuje na bioskopski mjuzikl, koji je prijatan, moderan i pomalo tužan u isto vreme, a koji se na kraju krajeva zaboravlja.

Eisenberg uglavnom izbegava da radi interpretaciju Woodyja Allena, ali njegova pomalo nespretna naivnost zamara, pa Stewartova deluje kao da je izbačena iz koloseka, nemoćna da preboli to što je ona zapravo Kristen Stewart u filmu Woodyja Allena. U stvari, oboje mladih glumaca u glavnim ulogama deluju nervozno što su uopšte i pozvani da igraju te uloge, pa se često čini da im je jednostavno drago što su tu, na setu. Za predivnu kinematografiju u filmu „Café Society“ bio je zadužen upravo veteran u oblasti kinematografije, Vittorio Storace, iako je povremeno to zlatno doba predstavljeno možda i previše doslovno, pošto zlatne i oker boje asociraju na nostalgiju i preplavljuju scene. Pošto se ipak radi o Allenovom filmu, postoje i neke sitne pukotine i razmene, ali malo njih će izazvati nešto više od osmeha u znak simpatije.

Žanr:komedija, drama, romansa
Godina:2016
Reziser:Woody Allen
Scenario:Woody Allen
Uloge:Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Steve Carell
Uzrast:PG-13
Award:dve nominacije
Box office:11M
Studio:FilmNation Entertainment, Gravier Productions, Perdido Productions
Zemlja:United States
Website:www.marsdistribution.com/film/caf_society
Jezik:engleski
Trajanje:96 minuta
Podeli:



Preporucujemo