•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Ardennes (D'Ardennen) (2015)

Dva brata po krvi i zločinu bore se da održe svoju dvojnu vezu u filmu „The Ardennes“, hrabrom belgijskom delu koje nije toliko u stilu Kaina i Avelja kao što deluje. Ovde, za razliku od biblijske priče, ozlojeđenost ide u oba pravca, ali je sa obe strane ublažena iskrenom bratskom ljubavlju. Obećavajuć, ako ne i baš hrabar, debi Robina Pronta, ovaj film ima dosta koristi od solidno zamišljene porodične dinamike, ali zapravo ne stvara mnogo uzbuđenja sve do konačnog čina. Distributeri umetničkih filmova mogu dosta toga naučiti iz ovog filma, naročito ukoliko u obzir uzmemo kritičku pažnju koja je data filma „Bullhead“, čiji je producent Bartu Van Langendonck.

Pront počinje jednom od nekoliko scena koje su raštrkane svuda po filmu a koje okupiraju svu pažnju: čovek nosi hulahopke preko glave i bori se da diše dok hitno pokušava da izađe iz bazena. Ovo je Dave (Jeroen Perceval), koji beži sa mesta zločina – provale koja je pošla po zlu i u kojoj će njegov brat Kenny (Kevin Janssens) biti uhvaćen, uhapšen i osuđen na sedam godina zatvora. Kenny će odbiti da oda svoje saučesnike, ali mu njegova lojalnost neće doneti mnogo dobra: njegova devojka Sylvie (Veerle Baetens), saučesnik braće u ovom zločinu, raskida s njim i zaljubljuje se u Davea, što Kenny ne zna.

Srećni par traži stanove i saznaje da je Sylvie trudna, baš u trenutku kada Kenny nakon četiri godine u zatvoru izlazi na uslovnu slobodu. Niko nije previše srećan da ovom bivšem zatvoreniku saopšti ove novosti, dok se ne prilagodi na ispravan život koji ne uključuje zločine, a ni piće, od kojeg su njegovi bivši saučesnici odustali. Oni čak pokušavaju da mu srede da se zaposli u jednoj perionici automobila, nešto za šta svi, osim Davea, znaju da će se loše završiti.

Neprijatna Božićna večera u kojoj se ova trojka sastaje u kući majke dvojice braće spretno prikazuje ljubomoru i potisnuti bes koji će uskoro eksplodirati, međutim film se predugo oslanja na nepriznatu vezu zarad drame; počinjemo da se pitamo koliko scena će se oslanjati na dobronamernog Davea koji pokušava da kaže Kennyju šta se dešava, pre nego što ovaj svojim entuzijazmom usmerava tok priče u nekom drugom pravcu.

Stvari postaju ozbiljne kada Kenny ubije vlasnika bara u naletu strasti i natera Davea da se odveze s njim u šumu kako bi se otarasili dokaza. Oni odlaze kod Kennyjevog starog cimera iz zatvora po imenu Stef (Jan Bijvoet), čije skrovište u vidu kamp-kućice definitivno nije mesto na kojem će se loše situacije poboljšati. Bijvoetova nestalna gluma, kao i dvosmisleno prisustvo čoveka koji se oblači kao žena, a koji mu pravi društvo u Ardenima, jesu upravo ono što je ovom filmu potrebno da nas dovede do ivice, dok Pront napreduje u svojem biblijskom obračunu koji nam je tiho obećavao još od samog početka, zajedno sa tragedijama koje je sakrivao kao iznenađenja.

Žanr:drama
Godina:2015
Reziser:Robin Pront
Scenario:Jeroen Perceval, Robin Pront
Uloge:Kevin Janssens, Jeroen Perceval, Veerle Baetens
Award:8 nagrada i 6 nominacija
Studio:Savage Film, Bastide Films, PRPL
Zemlja:Belgium
Jezik:flamanski
Trajanje:96 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...