•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Paterson (2016)

Pouzdano prepoznatljiv i nagrađivani Jim Jarmusch vraća se sa lepom epizodnom bajkom o krhkoj, plodnoj i ponekad teškoj vezi između kreativnosti i svakodnevnog života. Prateći nedelju dana života Patersona (Adam Driver), vozača autobusa i pesnika amatera čija kuća se slučajno nalazi u Patersonu, Nju Džersi – takođe dom Williama Carlosa Williamsa, Allena Ginsberga i Loua Costella – film prikazuje, dan po dan, njegovu banalnu, ali neobično zanimljivu rutinu. Ujutru se budi pored svoje žene Laure (Golshifteh Farahani), dizajnera/ pekara/buduće pevačice. Šeta svog engleskog buldoga, Marvina. Popije pivo u baru ponosnom na svoju lokalnu istoriju. U toku posla uživa u šarolikoj grupi putnika dok vozi po gradu. Pored svega toga u bilo koje vreme (ali obično u toku posla), smišlja stihove ukorenjene u ličnom iskustvu. Šibica, recimo, može biti inspiracija za ljubavnu pesmu.

Ima toliko toga u čemu možete uživati ovde: uvrnut scenario i prelepo nepomičan pravac, kinematografija Freda Elmesa koja tiho sija i potpuno pobednički nastupi. Troje glavnih glumaca se posebno dobro pokazalo – Nellie, izražajno kuče; Farahani, čiji neobični dekorativni ukus dovodi do nekih divnih vizuelnih šala; i Driver, koji čini junaka budnim, zamišljenim i tiho pažljivim, mešajući oprezni optimizam sa blagim dahom melanholije.

Patersonov stih, koji je napisao Ron Padgett, pesnik rođen u Oklahomi, pojavljuje se na ekranu ručno napisan dok Driver neodlučno testira zvučnost reči; odgovaraju njegovom liku poput starog, omiljenog odela. To je potpuno skroman potret umetnika kao svakodnevnog čoveka. Susret Petersona sa japanskim pesnikom (Masatoshi Nagase iz filma „Mystery Train“, ponovo nas vodi na kulturno hodočašće) suptilno se osvrće na sve što se dogodilo pre toga. Umetnost je, kako film sugeriše, prvo primećivanje, a zatim komuniciranje sa svetom oko vas. U tom smislu, „Peterson“ je još jedan mudar, divan Jarmuschov film o važnosti prijateljstva i ljubavi u ovom tužnom ali i prelepom svetu.

Žanr:komedija, drama, romansa
Godina:2016
Reziser:Jim Jarmusch
Scenario:Jim Jarmusch
Uloge:Adam Driver, Golshifteh Farahani, Nellie
Uzrast:R
Award:6 nagrada i 25 nominacija
Studio:Amazon Studios, Animal Kingdom, Inkjet Productions
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:118 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....