•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

King Solomon's Mines (1985)

Film je egzotična pustolovina inspirisana klasičnim romanom H. Ridera, jednog od najvećih pisaca pustolovina onog doba, koji je proputovao Afriku, a pisao je i stručne knjige o afričkim običajima i kulturi.

Kad Jessie Houston (S. Stone) unajmi poznatog pustolova Allana Quatermaina (R. Chamberlain) da joj pomogne da oslobodi njenoga oca, profesora i naucnika arheologa iz ruku opasnih zlikovaca i ne sluti u kakve će brojne pustolovine zajedno upasti. Oca, naime, drže Turčin Dogati (J. Rhys-Davies) i nemački pukovnik Bockner (H. Lom) koji od njega traže da ih uz pomoć tajanstvenog pisma uklesanog na drevnoj figurici odvede do prebogatih rudnika biblijskoga kralja Solomona. Na svom zadatku Jessie i Allan idu iz jedne opasnosti u drugu: jedno ih domorodačko pleme želi da baci krokodilima, pleme ljudoždera s njima ima vlastite planove...

"King Solomon's Mines" iz 1885. je prva objavljena knjiga pisca pustolovina H. Ridera. Prema tom popularnom romanu snimljeno je i nekoliko filmova. Prethodne dve verzije bile su ona Roberta Stevensona iz 1937. godine, i druga, poznatija, koju su režirali Compton Bennett i Andrew Marton, nominovana za Oscara za najbolji film 1950. godine, s tadašnjim velikim hollywoodskim zvezdama Deborah Kerr i Stewartom Grangerom u glavnim ulogama.

Reditelj poslednje verzije J. Lee Thompson već ima iskustva u pustolovackom žanru (izuzetan uspeh postigao je filmom "Taras Buljba" iz 1962. s Tonyjem Curtisom i Yulom Brynnerom u glavnim ulogama. Kao posebnu zanimljivost svakako treba pomenuti da je lik Allana Quatermaina iskorišćen u filmu "Liga pravih džentlmena", rađenom prema kod nas malo poznatom stripu koji spaja likove iz različitih književnih dela (Doriana Greya, Dr. Jekylla i Mr. Hydea, vukodlake i vampire itd.), a tumačio ga je Sean Connery. U filmu gledamo Sharon Stone u jednoj od njenih prvih uloga, dok još nije lansirana u zvezdanu orbitu, a u ulozi glavnog negativca Johna Rhys-Daviesa, modernoj publici najpoznatijeg kao patuljka Gimlija iz Jacksonove trilogije "Gospodar prstenova".

Žanr:akcija, avantura, komedija
Godina:1985
Reziser:J. Lee Thompson
Scenario:H. Rider Haggard, Gene Quintano
Uloge:Richard Chamberlain, Sharon Stone, Herbert Lom
Award:dve nominacije
Studio:Cannon Group, Golan-Globus Productions, Cannon Productions
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:100 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...