•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Predstavljena prva monografija o najvećoj glumačkoj legendi sa ovih prostora - Gospodin mangup

Prva monografija o jednom od najvoljenijih srpskih glumaca, Draganu Nikoliću, predstavljena je u Ateljeu 212. Umetnička biografija koja nosi naziv Gospodin mangup jeste jedinstveno svedočanstvo o glumačkoj i moralnoj veličini najvećeg šarmera i omiljenog glumca uz čije su uloge odrastale generacije. Monografija je nastala na incijativu Grand kafe i u dogovoru sa njegovom suprugom, proslavljenom glumicom Milenom Dravić, a u prodaji će se naći od 10. marta, u izdanju Lagune.

Nesvakidašnju promociju obeležile su priče o životu, radu i prijateljstvu sa najvećom legendom srpske glumačke scene. Govorili su oni koji su imali čast i privilegiju da sa njim dele daske koje život znače: poznati reditelji, glumci i autori monografije.

Posebnu svečanu notu promociji dalo je emotivno pismo Milene Dravić koja, iz zdravstvenih razloga, nije bila u prilici da lično prisustvuje događaju. Prvi primerak monografije Gospodin mangup članovima njene najuže porodice uručio je Andrej Bele, generalni direktor Strateškog poslovog područja kafa Atlantic Grupe.

»Pre svega, ponosan sam što je naša ideja o monografiji ostvarena i što u rukama danas imamo ovakvu vrednu knjigu. Knjiga Gospodin mangup je omaž liku i delu Dragana Nikolića i jedno veliko hvala za sav njegov trud, njegovu plemenitost i dugogodišnje prijateljstvo, koje smo na ovaj način želeli da sačuvamo i podelimo sa svima koji su ga voleli, koji ga cene i koji će ga pamtiti. Posebno nam je drago što knjiga izlazi u godini jubileja Grand kafe“ – izjavio je Bele.

„Dragan je bio voljen, bio je šarmer i šmeker, bio je krstaš, lik kog ste voleli, kog ste mogli u kafani da oslovite i on bi bio ljubazan prema vama. Ovom knjigom želeli smo da damo stvarnu vrednost njegovog umetničkog dela i ostavimo trajno svedočanstvo o jednoj takvoj legendi, ali sa gomilom dokaza da je on bio zaista sjajan čovek i veliki glumac“ – kaže Radmila Stanković, urednica monografije Gospodin mangup.

Gospodin mangup koji je nesumnjivo pripadao glumačkoj ali i ljudskoj eliti jedan je od najznačajnijih filmskih glumaca modernog srpskog i jugoslovenskog filma. Dragana Gage Nikolića su se u monografiji sećale cenjene ličnosti naše kulturne scene filmski kritičar Milan Vlajčić, pozorišni kritičar Aleksandar Saša Milosavljević, dramatrug Predrag Perišić, pisac i akademik Dušan Kovačević, reditelji Dejan Mijač, Slobodan Šijan, Paolo Mađeli, Slobodan Unkovski, Ljiljana Todorović, Miloš Radivojević, Boro Drašković, Miroslav Lekić, Zdravko Šotra i Miloš Radović i Dragoljub Draža Petrović, novinar i glavni urednik Danasa. Urednica fotografije je Goranka Matić.

Antrfile

Pola veka je Dragan Nikolić trajao na jugoslovenskoj i srpskoj umetničkoj sceni. Kao glumac u pozorištu, na filmu i na televiziji. Igrao je mangupa u brojnim nezaboravnim ostvarenjima, a srpskoj kinematografiji je pružio maestralne uloge koje su ga vinule u sam vrh glumaca sa ovih prostora. Iza njega ostalo je više od stotinu filmskih, televizijskih i pozorišnih uloga, od kojih se mnoge svrstavaju u antologijska ostvarenja. Debitovao je 1964. u filmu Pravo stanje stvari, a prvu glavnu ulogu, lik Džimija Barke, odigrao je u kultnom ostvarenju Živojina Pavlovića Kad budem mrtav i beo. Nakon te uloge, nizale su se maestralne role u filmovima Tri sata za ljubav, Homo homini, Život je lep, Horoskop, Bube u glavi, Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji, Mlad i zdrav kao ruža, Bez reči, Nacionalna klasa, Ko to tamo peva, Banović Strahinja, Sezona mira u Parizu, Nešto između, Balkan ekspres, Obećana zemlja, Poslednji krug u Monci, Original falsifikata, Bure baruta, Zona Zamfirova...

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...