•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dark Night (2016)

Puno je načina zbog kojih deluje da se treći dugometražni film scenariste i režisera Tima Suttona, „Dark Night“, odvija u istom svetu kao i prva dva njegova filma, „Pavilion“ i „Memphis“. Dok pratimo život grupe mladih muškaraca i žena u toku jednog dana u američkom predgrađu, možemo primetiti veliki broj tema iz njegovih prethodnih radova – dosadu sa povremenim ispadima besa, požudu i umetničku ambiciju, između ostalih. Već znamo, zahvaljujući iskrenom naslovu, kako će se ovaj film završiti – uz nimalo suptilnu referencu na pucnjavu tokom prikazivanja filma „The Dark Knight Rises“ 2012. godine u gradu Aurora, Kolorado.

Pre početka nasilja možemo videti gomilu selfija, video igara, električnih cigareta i teskobe, što lagano gradi osećaj straha unutar ovog portreta „normalnog“. Većina izvođača ostaje neimenovana, a dijalog je prilično oskudan. Jedan lažni dokumentarac sadrži intervju o majci i njenom udaljenom sinu dok pokušavaju da pronađu zajednički jezik, sa pomešanim rezultatima, učvršćuje film. Svaki groktaj, stenjanje i prevrtanje očima čini se stvarnim i nešto sa čime možemo da se poistovetimo.

Na kraju, upravo je normalnost ovih događaja ono što izaziva strah. Novosti o Jamesu Holmesu čuju se u pozadini u jednoj sceni, a služe uglavnom kao beli šum. Vesti o još jednoj pucnjavi mogu se čuti sa radija u drugoj sceni. Dok jedan mladi otac, koji samo što se vratio s dužnosti, pokušava da se ponovo uklopi u društvo posetom streljani, tinejdžer (Robert Jumper) se igra svojim oružjem i razmišlja o ubistvu komšike u koju se zaljubio. U blizini, mladu tinejdžerku muči njen fizički izgled.

Nasilje je ono što se nadnosi nad svim ovim scenama – i to ona vrsta nasilja koju očekujemo u ovoj zemlji, pa čak do neke mere i ignorišemo. Nigde nije bezbedno i niko ne radi ništa po tom pitanju. Film bi mogao imati veću političku težinu da ona nije naglašena tako očigledno. Neki trenuci se čine nepotrebnim ili prerazrađenim) ali je i pored toga ukupna poruka kristalno jasna.

Posmatramo kako vojnici razgovaraju o borbi sa PTSP-om (posttraumatskim stresnim poremećajem, PTSD u originalu) i kako starija žena priča potresnu priču o preživljavanju raka. Značaj ovih paralela je u neminovnosti. Rat ubija. Rak ubija. Oružje ubija. Dok deca planiraju svoje izlaske, ove činjenice zlokobno vrebaju dok mi posmatramo, donekle unapred znajući ishod. I da, definitivno postoji hladnoća u postupcima koji slede, koja će neke ljude odbiti. Međutim, cilj je brutalna iskrenost. Ono što se čini očiglednim na ekranu mora početi da bude očigledno i ovde, u stvarnom životu.

Žanr:drama
Godina:2016
Reziser:Tim Sutton
Scenario:Tim Sutton
Uloge:Anna Rose Hopkins, Robert Jumper, Karina Macias
Award:1 nagrada i 3 nominacija
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:85 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...