•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Nocturnal Animals (2016)

Pisac romana sveti se svojoj bivšoj ženi onako kako najbolje zna – putem fikcije – u psihološkom trileru Toma Forda koji je smešten u prebogati deo umetničkog sveta u Los Anđelesu. Ovo je drugi film modnog dizajnera, nakon njegovog debitantskog filma „A Single Man“ iz 2009. godine. Ovaj film je dosta ambiciozniji od svog prethodnika, što pokazuje i ogromna glumačka ekipa, različiti vremenski periodi, slojevito pripovedanje i razmišljanja o životu i umetnosti. Međutim, ovo je istovremeno daleko manje nežan i koherentan film, koji deluje skoro nepodnošljivo surov i ciničan. Susan (Amy Adams) je uspešan menadžer galerije koji više ne oseća strast prema svom poslu i živi u braku bez ljubavi sa Walkerom (Armie Hammer) u potpuno modernistički uređenoj palati. Jednoga dana ona dobija roman pod nazivom „Nocturnal Animals“ od svog bivšeg muža, Edwarda (Jake Gyllenhaal). Dok čita knjigu, vidimo kako se ona odigrava, zajedno sa scenama zajedničkog života Susan i Edwarda, onda kada je on bio pisac u usponu. U priči u romanu, Gyllenhaal igra Tonyja, čoveka koji je na putovanju u Teksasu sa svojom ženom (Isla Fisher) i ćerkom tinejdžerkom (Ellie Bamber). Usred noći ih napadaju trojica muškaraca, izazivajući tako najsamopouzdaniju scenu u kojoj Tony mora da se suoči sa onime što ovaj tragični događaj govori o njegovoj muškosti i snazi.

Film „Nocturnal Animals“ blagosloven je izuzetnom kinematografijom Seamusa McGarveya („Atonement“), koji zaista fenomenalno koristi ruralne predele i obrise gradova koji deluju kao da nemaju dušu. Međutim, Fordov scenario, koji je adaptiran na osnovu romana „Tony and Susan“ Austina Wrighta, ne uspeva da se uhvati u koštac sa psihološkim kompleksnostima koje sugeriše sama priča, skrećući na čudne načine svoj fokus i ton. Scenario ostavlja Susan u pozadini na neko duže vreme, dok se priča unutar priče u stilu Cormaca McCarthyja odigrava bez dubljeg zalaženja u Edwardove motive kao autora ili Susanine reakcije kao čitaoca. Zar ne bi ovaj deo trebalo da deluje više kao san u Hičkokovom stilu nego što je to slučaj? Gyllenhaal deluje kao da je prepušten slučaju u liku izmišljenog Tonyja, često pribegavajući histeriji.

Niz užasnih, lukavo smešnih sporednih glumaca (uključujući i Michaela Shannona u liku policajca koji stalno kašlje) odvraća pažnju gledalaca sa emotivne srži filma. Susan je lik koji je najgore prošao, iako je ona navodno bila glavni izvor interesa u filmu, ali je na kraju ipak završila kao prva žrtva praznih tvrdnji da su oni koji se ne upuštaju ili obožavaju umetnike, nekako površni i ne zavređuju saosećanje. Adamsino prisustvo zaista deluje proganjajuće, pa je vrlo teško okriviti njen rad. Međutim, teško je igrati potpuno ljudski lik kada film žestoko optužuje taj isti lik da je nekako mrtav iznutra. Za „Nocturnal Animals“, to je kritika koja pogađa skoro u sam centar.

Žanr:drama, triler
Godina:2016
Reziser:Tom Ford
Scenario:Tom Ford, Austin Wright
Uloge:Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon
Uzrast:R
Award:Nominovan za 1 Oscara, 15 nagrada i 125 nominacija
Box office:10.6M USD
Studio:Artina Films, Fade to Black Productions, Focus Features
Zemlja:United States
Website:focusfeatures.com/nocturnalanimals
Jezik:engleski
Trajanje:116 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...