•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Desperado (1995)

Desperado je film Roberta Rodrigueza iz 1995. sa Antonijom Banderasom i Salmom Hayek u glavnim ulogama. To je u neku ruku nastavak prethodnog Rodriguezova filma, El Mariachi, što znači da priča nije baš linearna niti su svi događaji povezani. To je drugi deo "Mariachi trilogije". Trilogija je zaokružena filmom Bilo jednom u Meksiku, ali su sva tri filma nezavisne priče.

Bivši gitarista (Banderas) traži osvetu protiv narko-bossa koji je ubio ženu koju je voleo. Na putu se zaljubljuje u Carolinu (Hayek), ženu koja radi za šefa narko-kartela, Bucha. Film je poznat po domišljatim scenama pucnjave, uključujući puške i bacače raketa skrivene u kofere za gitare.

Desperado je proslavio Antonija Banderasa i upoznao američku publiku sa Salmom Hayek. Njena uloga je bila prva glavna uloga neke meksičke glumice u Hollywoodu još od četrdesetih, kada je tamo nastupala Dolores del Rio. Studio je prvobitno hteo plavušu ali nakon probe, Hayek se pokazala kao idealan izbor za ulogu.

Rodriguezov prijatelj, scenarista i reditelj Quentin Tarantino, pojavljuje se u cameo ulozi, igrajući "Dostavljača". Pojavljuje se i Carlos Gallardo, koji je glumio Banderasovu ulogu u Rodriguezovu prethodnom filmu, El Mariachi. U Desperadu se pojavljuje kao El Mariachijev prijatelj zvan Campa.

Mnogi od sporednih glumaca pojavljuju se u drugim Rodriguezovim filmovima kao što su Spy Kids, Od sumraka do zore i El Mariachi.

Desperado zapravo nije trebao biti nastavak. Rodriguezov prijatelj Quentin Tarantino nagovorio ga je da promeni par elemenata u priči rekavši da je ovo njegova "Meksička dolarska trilogija", ugledajući se na "Dolarsku trilologiju" Sergija Leonea u kojoj je nastupio Clint Eastwood, a koja isto tako nije sastavljena od doslovnih nastavaka nego su se isti glumci pojavljivali u različitim ulogama.

Budući da se Salma Hayek osećala neugodno dok je snimala scenu seksa, cela ekipa je morala izaći sa seta dok su Rodriguez i njegova žena snimili celu scenu, iako su svi članovi ekipe jedva čekali taj dan. Bio je to i jedini dan kad se cela ekipa pojavila (prema komentaru na DVD-u).

Robert Rodriguez dao je manje uloge svojim sestrama, Angeli Lanzi i Patriciji Vonne.

Desperado je sada maltene klasik koga svakako vredi pogledati još po neki put.

V.K.
Žanr:akcija, krimi, triler
Godina:1995
Reziser:Robert Rodriguez
Producent:Robert Rodriguez
Scenario:Robert Rodriguez
Uloge:Antonio Banderas, Salma Hayek, Joaquim de Almeida
Uzrast:R
Award:3 nominacije
Box office:26
Studio:Columbia Pictures Corporation
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:104 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...