•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Snoviđenja! - Uskoro 24. Festival evropskog filma Palić

Dvadeset i četvrto izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 15. do 21. jula na više lokacija u jedinstvenom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

Publiku očekuje i ove godine veliki broj relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 11 selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Hrvatska u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitniku nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters! i Palić u Beogradu.

Direktor Festivala Radoslav Zelenović o vrlo delikatnom trenutku u kojem se održava ovogodišnji Festival kaže: “U 25 godina dugoj istoriji Festivala bilo je mnogo teških trenutaka, ali ovogodišnji Festival doveden je ozbiljno u pitanje, pre svega zbog činjenice da je pre 10-ak godina Festival operisao sa sumom od preko 400.000 eura, a da mi sada imamo problem da obezbedimo i budžet od 150.000 eur. Ovde pre svega mislim na Pokrajinski sekretarijat za kulturu koji je ove godine odvojio nikad manja sredstva za naš festival, za razliku od republike i Grada Subotice koji nisu smanjivali dodeljena sredstva u odnosu na prošlu godinu, ali što je opet u odnosu na pomenutu 2008. značajno manje”.

Napominjući da je u takvim uslovima vrlo teško praviti festival evropskog filma, on dodaje: “Svima nama je jako stalo do Evrope, svima su puna usta Evrope, a kada treba da promovišemo nešto je proverena evropska vrednost, a Palićki festival već godinama to jeste, konačno promoć koju smo prošle godine dobili od Evropske komisije govori u prilog tome – prava podrška izostaje. Svima nama je jako teško da govorimo o tom cilju odnosno da Festival zadržimo u gabaritima u kojima je on bio. Pred organizatorima festivala je ogroman problem. Mi ćemo ga rešiti kako znamo i umemo. Ovde pre svega mislim da on ostane u istim okvirima u kojima je bio prošle godine. Štedeće se na mnogim drugim stvarima, najverovatnije ćemo ove godine ostati bez jedne izuzetno važne i dragocene institucije koja se zove Festivalske novine. Njih će biti, ali u bitno promenjenom obliku. Biće takođe upitno da li ćemo moći da dovedemo na Festival neke zanimljive ljude koje smo planirali. Nije dobro, zbog toga što je iduće godine 25 godina od kako postoji Festival koji je u mnogo navrata pokazao i dokazao da je potreban gradu, da na žalost bude ukinuta jedna selekcija koja je pokazala odlične razultate, to je program “Klasici na trgu”. Festival je bio poznat i po muzičkom programu i drugim nekim sadržajima – svega toga moramo da se lišimo da bismo zadržali onu suštinu odnosno glavne selekcije. Festival će biti održan u obliku u kakvom ga poznaju i gledaoci i kritičarii i svi ostali. Ozbiljno je pitanje da li to treba raditi u takvim uslovima. Na žalost mi koji smo u Festivalu, takvo pitanje sebi ne možemo da postavimo posle 25 godina, ali je zato to pitanje za one druge: da li stvarno misle da tako treba da se odnose prema Festivalu, prema jednoj ozbiljnoj evropskoj tekovini? Prema nečemu što traje 25 godina i što je kao vrednost provereno i u našim i u evropskim okvirima”, kaže na kraju izjave direktor Festivala Radoslav Zelenović.

Glavni takmičarski program i ove godine biće prikazan u najlepšem bioskopu pod vedrim nebom – čudesnoj Letnjoj pozornici koja prima 1200 posetilaca.

U fokusu 24. Festivala biće hrvatska kinematografija, a vrlo brzo možete očekivati više informacija o ovom segmentu, kao i o ostatku programa predstojećeg Festivala.

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...