•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Najbolji evropski filmovi u okviru predfestivalskog programa 24. FEF Palić

U okviru predfestivalske selekcije “Best of Europe 2016” 24. Festivala evropskog filma Palić biće od 3. jula u subotičkom bioskopu Eurocinema prikazani izuzetni evropski naslovi koji su obeležili prošlu godinu.

Program otvara nagrađivano ostvarenje “Toni Erdman” rediteljke Maren Ade, dobitnik nagrade Zlatni toranj za najbolji film na 23. Festivalu evropskog filma Palić, otkačena komedija koja govori o odnosu oca i ćerke u savremenom otuđenom svetu okrenutom uspehu. Na prošlogodišnoj, 29. dodeli Evropskih filmskih nagrada “Toni Erdman” je osvojio čak 5 priznanja: za Najbolji film (prvi put jednoj rediteljki je otišla nagrada), Najbolji scenarista, Najbolji glumac i glumica. Renomirani magazin Sight & Sound proglasio je film najboljim za 2016. godinu, a “Toni Erdman” je takođe dobitnik nagrade Fipresci na Kanskom festivalu 2016, koju dodeljuje Međunarodna federacija filmskih kritičara (film je bio i nemački kandidat za Oskara).

Sledi “Druga strana nade” kultnog reditelja Akija Kaurismakija, neobična priča o prijateljstvu finskog trgovačkog putnika i sirijskog izbeglice, film autentične emocije u kojoj preovladava empatija.

Ja, Danijel Blejk”, izvanredni film Kena Louča, dobitnik Zlatne palme, dirljiva je priča koja govori o stolaru Danijelu Blejku (59) čiji se životni put ukršta sa Kejti, samohranom majkom dvoje dece. Njih dvoje žrtve su duhumanizovane birokratije savremene Engleske. Danijel zanemaruje vlastitu patnju ne bi li pomogao marginalizovanoj, siromašnoj porodici.

Prilikom dodeljivanja nagrade Palićki toranj Kristijanu Munđijuu za najbolju režiju (filma “Matura), žiri 23. Festivala evropskog filma Palić je naveo sledeće: “Matura pokazuje veliki talenat u stvaranju perfektnog portreta dezintegrisanog i nefunkcionalnog društva, kroz nepogrešivo ubedljivu glumu”. Novi film verovatno najznačajnijeg predstavnika rumunskog novog talasa Kristijana Munđijua premijerno je u Srbiji prikazan upravo na prošlom Festivalu. Ovo fantastično ostvarenje govori o kompromisima i implikacijama roditeljstva, a čuveni Guardian je napisao da je Matura “složen, duboko inteligentan film i sumorna slika stanja nacionalne depresije u Rumuniji, gde se generacija rođena '90-ih nada da će imati priliku da ponovo počne”. Kristijan Munđiju bio je gost prošlogodišnjeg Festivala.

U okviru selekcije “Best of Europe 2016” biće prikazano i finsko ostvarenje “Najsrećniji dan u životu Oli Makija” - priča o bokseru koji se bori u leto 1962. za titulu svetskog bokserskog šampiona u perolakoj kategoriji. Sve što Oli treba da uradi je da malo izgubi na težini i da se koncetriše pred meč. Ali, postoji problem - zaljubio se u Raiju. Film je prikazan u okviru Glavnog programa 23. FEF Palić.

Drama Andreja Končalovskog “Raj” prati dva glavna lika čiji se putevi ukrštaju tokom drugog svetskog rata: On je oficir SS divizije Helmut koji je došao u koncentracioni logor da obavi istragu korupcionaške afere. Ona je ruska kneginja Olga, emigrantkinja, koja je stupila u redove francuskog Otpora i u logor dospela zato što je u svojem stanu od Gestapa skrivala jevrejsku decu. Nekada pre rata Helmut i Olga doživeli su romansu. Zato se sada likovi suočavaju s problemom izbora. On će na kocku staviti svoju karijeru i verovanja i pokušati da odluči hoće li spasiti svoju ljubav iz mladosti od plinske komore. Olga će morati naći odgovor na pitanje što joj je važnije – spasiti svoje telo ili dušu. Snimljen u crno-beloj tehnici, sa izrazitom aromom kinematografije Zlatnog doba, ovaj film elegantno slika ratnu stvarnost i posledice učinjenih izbora. Film je između ostalog osvojio Nagradu za režiju na Venecijanskom filmskom festivalu, a našao se i u užem izboru za „Oskara“ u kategoriji za „najbolji strani film“.

Program “Best of Europe 2016” zatvara ostvarenje „Hulijetavelikog španskog reditelja Pedra Almodovara. Film govori o borbi majke da preživi nesigurnost, ali i o kompleksu krivice i nedokučivoj misteriji koja navodi ljude da napuste one koje vole, brišući ih iz života kao da nikada za njih ništa nisu značili, kao da nikada nisu postojali. Film je baziran na kratkim pričama dobitnice Nobelove nagrade za književnost Alis Munro.

Raspored prikazivanja filmova, bioskop Eurocinema, Subotica

  • 3. jul, 19h - Toni Erdman
  • 4. jul, 19h - Druga strana nade
  • 5. jul, 19h - Ja, Danijel Blejk
  • 6. jul, 19h – Matura
  • 7. jul, 19h – Najsrećniji dan u životu Oli Makija
  • 8. jul, 19h – Raj
  • 9. jul, 19h – Hulijeta

Cena ulaznice: 200 dinara.

Traileri:

Toni Erdman - https://youtu.be/Ym8ZpHhxcl8

Druga strana nade - https://youtu.be/vX2FuQ_CNRI

Ja, Danijel Blejk - https://youtu.be/ahWgxw9E_h4

Matura - https://youtu.be/ffBtnZm0xGw

Najsrećniji dan u životu Oli Makija - https://youtu.be/53QhSLAo9d8

Raj - https://youtu.be/fWWcB6olacU

Hulijeta - https://youtu.be/yoi4dbpqZmg

Na predstojećem 24. izdanju Festivala evropskog filma Palić, koje će se održati od 15. do 21. jula, biće prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Hrvatska u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitniku nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters! i Palić u Beogradu.

Glavni takmičarski program i ove godine biće prikazan u najlepšem bioskopu pod vedrim nebom – čudesnoj Letnjoj pozornici koja prima 1200 posetilaca.

FEF Palić online:
Sajt - www.palicfilmfestival.com

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....