•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Thief of Bagdad (1940)

"Bagdadski lopov" ekranizacija je poznate priče iz "Hiljadu i jedne noći". Nije to od vremena nemog filma pa do danas ni prva ni zadnja ekranizacija te bajke ali je zato najbolja. Prvi deo filma, eksterijeri, snimani su u Maroku a zbog Drugog svetskog rata ostatak filma je snimljen u Hollywoodu.

Jednom davno u Bagdadu živeo je princ Ahmad (J. Justin) koga čim je postao kralj uhapsio njegov zli savetnik Jaffar (C. Veidt). Jaffar preuzme prestolje, a Ahmad u tamnici upozna mladića Abua (Sabu), najvećeg bagdadskog lopova. Abu pomogne Ahmadu da dan pre pogubljenja pobegne u Basru. U Basri se Ahmad zaljubi u sultanovu kćer (J. Duprez) i u vrtu njenog dvorca ukaže joj se u vodi malog jezera kao da je duh iz boce. Bio je to samo njegov odraz u vodi, a kad se s drveta spusti na zemlju kraj princeze i ona se zaljubi u njega. Ahmad joj obeća da će je voleti zauvek i onda pobegne. Drugog dana sultana poseti Jaffar i pokloni mu mehaničkog konja na kojem sultan može da leti iznad krovova. Za uzvrat zatraži ruku sultanove kćeri. U tom se času pojave Ahmad i Abu, a Jaffar, koji je i čarobnjak, čarolijom oslepi Ahmada, a Abua pretvori u psa. Princezu uzme k sebi ali ona ga ne voli i misli samo na Ahmada. Ahmad će od tada imati tri cilja u životu - da skine čarolije sa sebe i Abua, spasi princezu i vrati se na prestolje koje mu pripada...

Premda su na filmu radila tri reditelja, umetnički doprinos Michaela Powella bio je presudan. I glumački ansambl bio je vrlo dobar, specijalni efekti su i za današnje vreme maštoviti, a muzika Miklosa Rosze, i fotografija u boji Georgesa Perinala i Osmonda Borradailea nezaboravni su. U ulozi gigantskog duha iz boce nastupio je poznati reditelj nemiih filmova Rex Ingram.

Žanr:avantura, porodični, fantazija
Godina:1940
Reziser:Ludwig Berger, Michael Powell
Scenario:Miles Malleson, Lajos Biró
Uloge:Conrad Veidt, Sabu, June Duprez
Award:3 Oscara i 3 nominacije
Studio:Alexander Korda Films, London Film Productions
Zemlja:UK
Jezik:engleski
Trajanje:106 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...