•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Objavljen program 8. Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom – Bosifesta

Osmo izdanje Bosifesta, koje će se održati pod sloganom „Pokreni promenu“ od 10. do 12. oktobra u Sava centru, prikazaće 18 kvalitetnih dokumentarnih filmova na različite teme koje se tiču osoba sa invaliditetom, po izboru selektora Gorana Radovanovića, poznatog reditelja i jednog od naših najnagrađivanijih dokumentarista.

O kvalitetu filmova koji su pristigli na konkurs 8. Bosifesta (njih 90) Radovanović kaže: „Imao sam predrasudu da će među ponuđenim filmovima dominirati filmovi-projekti, odnosno hibridna polufilmska-polutelevizijska ostvarenja sa dominatnim sociološkim ili čak medicinskim predznakom. Moja ogromna greška!! Drugačije rečeno: iznenađen sam kvalitetom! Odista nisam očekivao toliku koncentraciju estetike, humanosti i poziitivne energije na jednom mestu!“, i dodaje „Bilo je izuzetno teško odbrati 18 ostvarenja s obzirom da je bilo toliko sjajnih filmova koji su takođe mogli biti odabrani i za takmičarski i za revijalni program!“

O kriterijumima za odabir i programu predstojećeg Festivala selektor kaže: „Program počiva na kriterijumu estetike i humanosti. U tom preseku nastao je program ovogodišnjeg izdanja Bosifesta! I taj presek obeležen je nečim što bih ja nazvao prostim izrazom životnost!

A iza svakog života stoji volja, nada, borba, dobrota, energija… Dakle, reč je o programu koji je s jedne strane tematski raznovrstan i koji pokriva gotovo sve aspekte pojma disability, a sa druge strane ovi filmovi počivaju na vrhunskoj estetici koja ovu tematsku specifičnost i ekskluzivnost uzdiže na nivo univerzalnog i večitog! Dakle, ni jedan film ne boluje od patetike niti pripada bidermajerskom svetu sažaljenja! Naprotiv! Život kao takav! Život kao mogućnost! Život kao nužnost koju možemo prevazići…„

Publika će od 10 do 12. oktobra imati prilike pogleda 18 filmova, 10 u takmičarskom i 8 u revijalnom delu programa. Svi filmovi biće premijerno prikazani u Srbiji, a očekuje nas i svetska pretpremijera odličnog izraelskog dokumentarca “Moj brat heroj” (r: Yonatan Nir, Enosh Cassel), koji prati grupu mladih ljudi sa Daunovim sindromom na zahtevnom putu kroz indijske Himalaje, u pratnji svojih braća i sestara. Film će biti prikazan u revijalnom delu programa.

U okviru takmičarskog programa očekuje nas dokumentarac “50 X Rio” (Autor: Francesco Mansuti, 36:14 min) o pustolovini jednog specijalnog momka, Aleksa Zanardija, i o njegovom treningu i pripremama za Paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru. Sa svojih pedeset godina, Aleks je fizički spremniji od atletičara koji su dosta mlađi od njega. Usput, film pokazuje neverovatne snimke kako scene treninga italijanskog paraolimpijskog nacionalnog tima, svakodnevnog života Aleksa, tako i specijalne momente kada se sastaje i radi sa ključnim ljudima koji mu pomažu da razvije veštinu vožnje tricikla rukama. Tu je zatim film “88 MHz” (Autor: Yana Titova, 39 min) o slepom pozorišnom i radio novinaru, Jordanu Georgievu iz Bugarske, koji vodi kulturni program “Bez maski”, kao i odlični kratkometražni dokumentarac “Drugde” (Autor: Cesare Cicardini, Mauro Melgrati, 18 ,im) oslobađajuće i intimno putovanje mladića sa Daunovim sindromom u dvadesetim godinama čija je ambicija da pronađe svoje mesto na ovom svetu.

Sigurno ćete uživati u ruskom filmu “Odlazak na ples” (autor: Maryam Makhieva, 20 min) - dokumentarcu o ljudima koju su povezani sportom - plesom u kolicima, kao i u fenomenalnom dugometražnom dokumentarcu “Normalni autistični film” u kojem nas češki dokumentarista Miroslav Janek jedinstvenom autorskom vizijom izaziva da jednom zasvagda prestanemo da doživljavamo autizam kao medicinsku dijagnozu i da pokušamo da je shvatimo kao fascinantan način razmišljanja, koji je često teško dešifrovati.

Dvanaestogodišnja Laura biće naš vodič kroz život sa njenim gluvim roditeljima u filmu “Dva sveta”, a devetogodišnji Luka u ostvarenju “Poslušaj tišinu” podeliće sa nama san da se jednog dana popne na pozornicu i zaigra, jer je to jedini način na koji može da zauzme svoje mesto u velikom svetu. Jedini svet koji on poznaje je državna škola za gluvu decu koju pohađa i u kojoj živi…

U okviru takmičarskog programa biće prikazani i dokumetnarni filmovi “U drugom svetu” o ženi koja dobija vest da je trudna i da nosi dete sa Daunovim sindromom, “Ustani i hodaj” - jedinstveni dokumentarac u kojem Matthieu Firmin, glavni urednik popularnog online magazina Spicee, govori na duhovit i zanimljiv o svojoj borbi protiv paraplegije, kao i “Danijel”, film o dečaku koji provodi odmor u kampu organizovanom za osobe sa Daunovim sindromom.

Žiri ovogodišnjeg Bosifesta radiće u sastavu: Predrag Gaga Antonijević, naš poznati reditelj, Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke i Anica Dobra, jedna od najznačajnijih domaćih glumica. Žiri će dodeliti sledeće nagrade: Gran Prix za najbolji film, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolji scenario, kao i specijalne nagrade.

Pored već pomenute ekskluzivne svetske pretpremijere filma “Moj brat heroj” u okviru revijalnog programa biće prikazan i „Andre anti-džin“ - izvanredno putovanje metar i nešto visokog glumca, komičara i invalidskog advokata Andre H. Arruda, zatim ruski kratkometražni dokumentarac „Šampion i balerina“, belgijski „Kompleks kengura“, indijski „Ja sam Džidža“ - priča Džidže Goš, uspešnog i odgovornog vođe i aktivistkinje za prava osoba sa invaliditetom, koja živi sa cerebralnom paralizom, kao i iranski kratkometražni dokumentarni film „Tolo“, priča o devojci sa invaliditetom koja pokušava da dostigne svoje snove. Tu je i domaći kratki film „Kada bih mogla da biram“, koji se bavi životnom pričom Marine Obradović, dvadesetčetvorogodišnjakinje iz sela Gložan blizu Novog Sada, koja, kako ona uvek kaže, ne boluje već ima cerebralnu paralizu. Koliko često film može da promeni živote ljudi? Pa irski film „Svetilište“ zaista jeste, jer je doveo do izmene Krivičnog zakona 1993. godine.

Bosifest je jedinstven filmski festival u našoj zemlji, ali i u svetskim okvirima, jer je njegov kompletan program posvećen temama života osoba sa invaliditetom, a filmovi koji se prikazuju relevantna su i zapažena ostvarenja dokumentarnog žanra.

Misija Bosifesta je da ukaže na stvaralački rad i mogućnosti učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe sa invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani. Na taj način, ovaj festival daje snažan podsticaj donošenju mera za ravnopravno učešće i integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo.

Suštinski pokazatelj da postoji prostor za ovakav festival u Srbiji, jeste upravo veliko interesovanje za učešće u programima Bosifesta. Ovaj festival pridružuje se svetskim festivalima, koji se duži niz godina bave filmovima o osobama sa invaliditetom, kao i filmovima čiji su autori osobe sa invaliditetom. Mreža tih festivala pruža autorima izlazak na svetsko tržište, ali i mogućnost da predstave nove, inovativne filmove koji se bave tematikom vezanom za život osoba sa invaliditetom.

Više informacija o programu Bosifesta možete pronaći na zvaničnom sajtu - www.bosifest.rs

Traileri:
50 X Rio - https://www.youtube.com/watch?v=1SrpGTCiCAs
Drugde - https://www.youtube.com/watch?v=0Ay47NYwn_w
Andre anti-džin - https://youtu.be/CkMNubEuv28
Normalni Autistični Film - https://youtu.be/d9eRUm5r9Vw
Moj brat heroj - https://youtu.be/vwrbgVrrSSU
Dva sveta - https://vimeo.com/153085077
Danijel - https://vimeo.com/187275640

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...