•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Svetska premijera domaćeg filma ‘Isti’ na najznačajnijem festivalu dokumentarnog filma u svetu

Dokumentarni film Dejana Petrovića “Isti” imaće svetsku premijeru u takmičarskom programu najznačajnijeg i najvećeg festivala dokumentarnog filma na svetu, koji će se jubilarni 30. put održati od 15. do 26. novembra u Amsterdamu (IDFA 2017).

“Isti” je kratkometražni dokumentarni film (16 min) koji na jedinstven način prikazuje svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji. Njegova izuzetna fotografija i unikatna poetika daje pogled na život u zatvoru koji još uvek nije viđen u domaćem dokumentarnom filmu. To je prepoznato i od strane Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (International Documentary Film Festival Amsterdam – IDFA), koji je film “Isti” uvrstio u takmičarski program, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma.

Koliko je ovo veliki uspeh za domaći film govori činjenica da su autori iz Srbije poslednji put učestvovali u takmičarskom programu festivala u Amsterdamu pre šest godina (Goran Radovanović – „Uz Fidela do kraja“ i Srđan Keča – „Pismo ocu“), a za 30 godina, koliko postoji IDFA, u takmičarskim programima ovog prestižnog festivala prikazano je samo 9 dokumentaraca domaćih autora.

“Isti” je film metafore koji se, prikazujući život u zatvoru, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.

Zahvaljujući podršci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije film je snimljen u Kazneno-popravnim zavodima: u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

Reditelj i scenarista filma je Dejan Petrović, direktor fotografije - Dragan Vildović, montažer - Aleksandar Popović, snimatelj i dizajner zvuka - Nikola Cvijanović, kompozitor - Vojin Ristivojević. Iza filma stoji producentska kuća Nezavisni filmski centar Filmart, a koproducent je Cinnamon Films.

“Isti” je snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije (podržan na konkursu FCS-a za finansiranje i sufinansiranje proizvodnje kratkometražnih dokumentarnih filmova).

Pored filma “Isti“, u okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, biće prikazano i ostvarenje "Druga strana svega" Mile Turajlić u takmičarskom programu, u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma, kao i "Slatko od Ništa" Borisa Mitića u netakmičarskom programu Masters.

Dejan Petrović, scenarista i reditelj nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kao i brojnih promotivnih filmova, reklamnih i muzičkih spotova, kao i emisija za televiziju. U svojstvu producenta, učestvovao je u produkciji oko četrdeset kratkometražnih dokumentaraca. Osnivač je i direktor Nezavisnog filmskog centra „Filmart“, u okviru koga se realizuje nekoliko projekata, između ostalih i Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija“. Profesor je režije na Akademiji umetnosti u Beogradu, ali i član udruženja Doksrbija – Dokumentaristi Srbije. Dobitnik je nekoliko nagrada na filmskim festivalima, između ostalih i Zlatne medalje Beograda za najbolji scenario na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu za film “Restart”.

Važne online adrese:

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...