•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dobitnik Gran prija u Veneciji otvara 23. Festival autorskog filma

Film izraelskog reditelja Samjuela Maoza „Fokstrot“ svečano otvara 23. Festival autorskog filma 24. novembra u Domu omladine. Festival će trajati do 2. decembra 2017. godine.

Porodična tragedija „Fokstrot“, koja je osvojila Gran pri žirija festivala u Veneciji, donosi nam priču o roditeljima vojnika koji je poginuo na dužnosti. Film istražuje načine na koje tuga utiče na pojedince i cela društva, i kako se provlači kroz generacije.

„Fokstrot“ je dobitnik osam Ofir nagrada, među kojima je i nagrada za najbolji film, a takođe je izabran za kandidata izraelske kinematografije za nagradu Oskar u kategoriji stranog filma. Na Filmskom festivalu u Veneciji, reditelj Samuel Maoz je „Fokstrot“ okarakterisao kao „ples čoveka sa sudbinom“. Kako kaže, u pitanju je filozofska parabola koja pokušava da dekonstruiše ovaj nejasan koncept pod nazivom „sudbina“, kroz priču o ocu i sinu.

Oni su daleko jedan od drugog, ali uprkos daljini i razdvojenosti, oni menjaju sudbinu jedan drugome. Izazov koji sam sebi postavio je da se izborim s jazom između stvari nad kojima imamo kontrolu i onih koje ne možemo da kontrolišemo. Nekada težim ka intenzivnijim sadržajima, pa kombinujem kritiku sa saosećanjem, a ponekad ubacim malo ironije, ali je ne vezujem za određeno vreme i mesto. Fokus nije na simptomima, već na filozofskoj ideji filma, psihološkom stanju likova i načinu na koji se oni nose s ljubavlju i bolom,“ objasnio je Maoz.

Samuel Maoz, reditelj i scenarista, rođen je u Tel Avivu, gde je studirao kameru. Radio je kao dizajner produkcije na filmu i televiziji, a režirao je i nekoliko dokumentaraca, televizijskih serija i pozorišnih predstava. „Liban“ je njegov prvi dugometražni film, za koji je u Veneciji 2009. godine osvojio „Zlatnog lava“.

23. izdanje Festivala autorskog filma predstaviće publici raznovrstan program sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, novih ostvarenja reditelja koje publika festivala voli i odlično poznaje, kao i zanimljivih filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu. Kao i svake godine do sada, Festival autorskog filma ugostiće veliki broj renomiranih filmskih stvaralaca koji će pored učestovanja u programima održati nekoliko radionica sa studentima.

Glavna lokacija festivala i ove godine biće Dom omladine Beograda, a festival će se održavati i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, bioskopu Fontana, bioskopu „Vlada Divljan“, Domu Kulture Studentski grad, Parobrod – Bioskopu Dragan Nikolić i bioskopu Art Kolarčeva Zadužbina.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...