•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

American Assassin (2017)

Kada prvi put upoznajemo mladog Mitcha Rappa (Dylan O’Brien) u filmu „American Assassin“, on još uvek nije iskusna, nadljudska mašina za ubijanje kakva će uskoro postati. Umesto toga, on je blesavi momak u dvadesetim godinama, koji je na odmoru sa svojom devojkom Katrinom (Charlotte Vega). Oni se zabavljaju na plaži na Ibici, on je prosi i veoma su srećni – sve dok, nekoliko trenutaka kasnije, nju ne pogodi metak u grudi tokom nasumičnog, brutalno nasilnog terorističkog napada. Siroti Rapp mora da gleda kako njegova tek zaručena verenica umire od posledica krvarenja tu na plaži, dok se njen beli bikini natapa krvlju. Bikini pokazuje da je ona seksi, a bela boja to da je ona čista i nevina. Suptilnost nije jača strana u „American Assassin“.

Zvuči poznato? Ovaj kliše, nasilan početak u „American Assassin“ postavlja ton za ostatak filma, tj. za priču o superheroju u vidu super-kvalifikovanog Rappa. Ovaj lik nastao je na osnovu najprodavanije serije romana Vincea Flynna, a iako je Flynn originalno predstavio svog protagonistu kao veterana i eksperta CIA-e, „American Assassin“ je zasnovan na jednoj od Flynnovih kasnijih knjiga, koja prati način na koji je Rapp, ljubavnik sa dečačkim licem, postao visoko obučeni agent. Velika filmska adaptacija reditelja Michaela Cuestae prati Rappa u mesecima nakon Katrinaine smrti, dok uči arapski jezik, radi na usavršavanju svojih borilačkih veština, i pušta veliku, čupavu bradu. Kada napokon pronađe neke od terorista koji su bili uključeni u napad na Ibici, Rappove vannastavne aktivnosti upadaju u oči američkoj vladi. Rukovodilac CIA-e Irene Kennedy (Sanaa Lathan) odlučuje da ga zaposli umesto da ga pošalje na terapiju da se suoči sa svojim duboko ukorenjenim traumama.

Ona Rappa predstavlja njegovom novom mentoru: bivšoj mornaričkoj foki po imenu Stan Hurley (Michael Keaton). Osorni Harley, koji uvek nosi bejzbol kačket, vodi tajni trening kamp u šumi. On u suštini funkcioniše kao neka vrsta visoko treniranog oca - ubice svim svojim ubicama početnicima. Njegov posao je da nauči Rappa i ostatak svoje ubilačke dece (Murder Children) kako da srede neke od najopasnijih terorista na svetu. U filmu punom klišea i ozbiljnosti, Keaton je jedini koji deluje kao da se zabavlja, dajući ozbiljnost i pokoji mig smešnom zapletu o teroristima koji nastoje da nabave delove i naprave nuklearnu bombu. U jednom trenutku, on čak dobija i priliku da izgovori rečenicu: „To je j**eno velika količina plutonijuma!“

Dok se Hurley i Rapp trkaju s teroristima, zaplet je previše glup da biste ga ozbiljno shvatili i previše ozbiljan sam po sebi da bi bio zabavan. Ne iznenađuje to što se učenik i mentor sukobljavaju, pošto Rappa u potpunosti vodi želja za osvetom a Hurley ga tera da se fokusira na posao i da se oslobodi svih emocija. Međutim, stvari postaju lične kada tim otkrije da je jedan od Hurleyevih bivših američkih beba – ubica prešao na tamnu stranu i koristi svoj specifični skup veština tako što sarađuje sa pomenutim teroristima na stvaranju bombe. On je poznat kao Ghost i igra ga Taylor Kitsch. Film koji bi imao više nijansi mogao bi da istražuje ideju o tome da Amerikanci koriste terorističku grupu sa Bliskog Istoka kao marionetu, ali „American Assassin“ radije prikazuje Ghosta kako kidnapuje Hurleyja i nasilno se obračunava sa njegovim očinskim problemima. (Jedna naročito grozna scena mučenja prikazuje Keatona kako se rastaje od nokta na jednom od svojih prstiju, na šta se on nasmeje i odgovara: „Imam ih još devet!“)

Osim Keatona, O’Brien je najzanimljiviji deo celog filma, čak i kada scenario od njega zahteva da potroši većinu svog vremena ćuteći ili udarajući svari. U retkim trenucima kada mu je zapravo dozvoljeno da se nasmeje ili dobaci neku repliku, možete videti kako iz njega isijava mali šarm nalik poznatom agentu 007. Takođe je uživanje gledati ga u akcionim scenama, naročito u onoj sceni borbe jedan na jedan na gliseru. „American Assassin“ i nije baš dovoljno originalan da bi osigurao svoj nastavak – ali ukoliko uspeju u tome da O’Brien ponovo adaptira neki od Flynnovih romana, nadamo se da će mu dozvoliti da se malo više zabavlja u tom filmu.

Žanr:akcija, triler
Godina:2017
Reziser:Michael Cuesta
Scenario:Stephen Schiff, Michael Finch
Uloge:Dylan O'Brien, Michael Keaton, Sanaa Lathan
Uzrast:R
Award:1 nominacija
Studio:CBS Films, Lionsgate, Di Bonaventura Pictures
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:112 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...