•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

PLAKETA JUGOSLOVENSKE KINOTEKE URLIHU ZAJDLU

Austrijski reditelj Ulrih Zajdl, jedan od najznačajnijih reditelja današnjice, primio je danas Zlatnu plaketu Jugoslovenske kinoteke od Marjana Vujovića, upravnika ove institucije, za izuzetan doprinos kinematografiji. A koliko je zaista veliki taj doprinos, uverila se još jednom i publika Beldocsa, zahvaljujući kojem Zajdl prvi put i gostuje u Beogradu. Nakon što mu je uručena plaketa, čuveni reditelj je na poklon upravniku Jugoslovenske kinoteke uručio kopije svojih filmska ostvarenja. Na retrospektivi posvećenoj radu ovog reditelja, koji je svojom poetikom pomerio granice u savremenom dokumentarnom filmu, bili smo u prilici da vidimo i neka novija dela, kao i mahom njegove rane radove, koji su mu obezbedili status kontroverznog autora.

Prilikom uručenja, Ulrih Zajdl je izjavio: „ Nisam pripremio kompletan govor, želim samo da kažem jedno jednostavno i iskreno hvala za ovu nagradu koja mi je dodeljena. Naravno da niko ne snima filmove da bi dobio nagradu. Svaka nagrada je ujedno i potvrda rada koji čovek obavlja. U tom smislu je nagrada za mene ujedno i težnja da nastavim svoje stvaralaštvo i da i dalje snimam radikalne filmove. Živimo u teškim vremenima, živimo u svetu u kojem ne znamo koja je sledeća katastrofa sa kojom ćemo se suočiti. Povodom ove nagrade moj apel stvaraocima sledeće generacije jeste da stvarate filmove za koje vi mislite da su vredni i filmove u koje verujete. Nemojte da pravite filmove koje već imaju određen format, pravite filmove od srca.“

Beldocs je organizovao retrospektivu filmova: Dobre vesti, Životinjska ljubav, Matura, U podrumu, Gubici su očekivani ili Isus, znaš koji su poljuljali su i publiku i kritiku svojevremeno kada su prikazivani, zbog njegovog realističnog prikazivanja skrivenih života malih ljudi koji imaju mnogo toga da kažu. Upravo o svom radu i autorstvu, kao i koliko mu je teško da ispriča priče od kojih bi većina reditelja pobegla, Ulrih Zajdl je i održao masterklas u Jugoslovenskoj kinoteci.

Slike sa dodele možete preuzeti sa ovog linka: https://we.tl/YVg450NuOV

Snimak dodele možete pogledati sa ovog linka: https://youtu.be/-w8FMxcm7dg

O festivalu Beldocs:
Festival Beldocs je tokom minule decenije postao najvoljeniji prolećni festival dokumentarnog filma koji okuplja najbolja ostvarenja savremene dokumentaristike. Većina značajnih naslova savremene dokumentaristike doživela je svoje premijere upravo na Beldocsu. I ove godine biće organizovan market dokumentarnih filmova, po drugi put podržan od strane Evropske Unije, kroz program – Kreativna Evropa, potprogram Mediji.
I ove godine, Beldocs nastavlja da kvalitetnim i premijernim programom izgrađuje i edukuje svoju publiku, nudeći sem domaće i međunarodnu selekciju, kao i brojne prateće programe. Ovogodišnje 11. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs domaćoj publici predstaviće čak 98 filmova u 14 programa, u 11 bioskopih sala sa više od 100 gostiju i bogatim programom namenjenim filmskim profesionalcima. Beldocs festival biće održan od 7-14. maja u u sledećim dvoranama: Sava centar, Dom omladine Beograda, Dvorana kulturnog centra Beograda, Dom sindikata, Jugoslovenska kinoteka, Muzej jugoslovenske kinoteke, Muzej savremene umetnosti Beograda, bioskop Fontana, Centar za kulturu ”Vlada Divljan”, Cineplexx Ušće i Art bioskop Kolarac.
Filmski centar Srbije obezbedio je nagrade za najbolje filmove na predstojećem Beldocs festivalu, kao i podršku u iznosu od 2.000EUR za podršku pobedniku konkursa Beldocs in Progress, za domaći film u fazi razvoja.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...