•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sherlock Holmes: Game of Shadows (2011)

U filmu „Sherkock Holmes: A Game of Shadows“, može se videti puno viktorijanskog Londona (kao i Pariza i Švajcarske). Ovo je moderni akcioni film u kome glumci nose kostime. Radnja filma govori o tome da sada Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) koji je oduvek bio najpametniji lik ima novog neprijatelja, a to je Professor Moriarty (Jared Harris) koji ne da je na njegovom intelektualnom nivou, već je i njegova sposobnost za činjenjem zla, zajedno sa nedostatkom savesti velika. Sve to mu daje prednost nad čuvenim detektivom. Kada je princ Austrije nađen mrtav, dokazi koje je pronašao inspektor Lestrade (Eddie Marsan), ukazuju na ubistvo. Ali, Sherlock Holmes zaključuje da je princ bio žrtva ubistva, koje je samo deo velike slagalice dizajnirane od strane Professor-a Moriarty-ja. Lukavi profesor je uvek jedan korak ispred Holmes-a u ovoj igri smrti i destrukcije, koje su samo deo velikog plana, čiji ishod može da promeni istoriju.

„Sherlock Holmes: A Game of Shadows" počinje hitnim lučajem koji preti da razori Holmes-ov svet: Dr. Watson (Law) se ženi. U ranijem filmu o ovom Sherlock-u Holmes-u pominje se da je Dr. Watson veren Mary Watson (Kelly Reilly). Holmes (Downey), koji smatra da je on jedino dobro društvo koje doktoru može biti potrebno, osuđuje ovakav razvoj događaja, pa se čak i sam pridružuje srećnom paru na njihovom svadbenom putovanju. Kako se sve to dešava u vozu, on izbacuje Mary iz voza, ali to je da bi spasio njen život.

Veći deo filma je usredsređen na vrhunac razvoja događaja u neprijateljstvu između Holmes-a i Professor-a James-a Moriarty-ja (Jared Harris), koji je mozak jednog anarhističkog scenarija sa namerom da uz upotrebu bombi i ubistava uvuče Evropu u rat. Moriarty ima plan da oformi multi-industrijski kompleks za snabdevanje tržišta oružjem. Tako će on započeti rat serijom političkih ubistava i profitirati. Tragovi vode Holmes-a do anarhističkog podzemlja uz pomoć vidovite proročice (Noomi Rapace). Životi mnogih važnih Evropljana su ugorženi, a Holmes je jedina nada da ih spase.

Borba dobra i zla u ovom filmu je prikazana na neki neobično elegantan način, a smeštena je u Švajcarsku u zimu sa mnogo snega. Moriartyse obračunava sa Holmes-om na zajedljivom jeziku, što nekako vraća priču na tradiciju Conan-a Doyle-a.

Dr. Watson ima važnu ulogu ovoga puta, zato i sam film "A Game of Shadows" počinje njegovim prisećanjem na ove događaje dok kuca na mašini koja je previše moderna za 1895. godinu, ali koja možda treba da pokaže da on sve to piše mnogo godina kasnije. On nije samo poverenik i hroničar, već je takođe i heroj, koji je bio umešan u borbe i pucnjave. Njegova žena mora da bude zahvalna na tome što ju je Holmes eliminisao jako brzo iz većine akcije koja će uslediti.

Mycroft, Holmes-ov brat je deo evropske diplomatije. Važna su i dva ženska lika u filmu: Irene Adler (Rachel McAdams), enigmatska ličnost u romantičnim špekulisanjima vezanim za Holmes-a. Isto tako, srećemo i po prvi put proračicu sudbine, Madame Simza Heron, koju igra Noomi Rapace, koja je poznata po filmu „Girl With the Dragon Tattoo."
U ovom filmu, Holmes se distancira od opasnosti, na svoj smiren način dobro je razmatrajući. Dešava se čak i da je nekoliko puta u samom filmu nadmudren od strane zlog profesora.

Reditelj Guy Ritchie je u film uvrstio puno pucnjave kako bi zadovoljio fanove, ali on nikada ne ignoriše moć Holmes-ovog zaključivanja, bez obzira na sve to. Radnja se premešta iz Londona u Pariz, u Nemačku, ali i na dobro poznati vodopad u švajcarskim Alpima.

Kroz seriju svojih susreta Holmes i njegov neprijatelj igraju bukvalnu i metaforičku igru šaha. Sam Sherlock ostaje superheroj, čija su glavna moć mape uma.

Iako nikada ne prelazi u parodiju,“ Sherlock Holmes: Game of Shadows“ ima veseli trag podsmevanja, a sam reditelj, Richie, je ubeđen da je važno upravo ono što su neki reditelji blokbastera izgleda zaboravili, a to je da zabava nije prljava reč.

Autor teksta: Maja Nikolić
Žanr:action, adventure, crime
Godina:2011
Reziser:Guy Ritchie
Scenario:Michele Mulroney, Kieran Mulroney
Uloge:Robert Downey Jr., Jude Law,Jared Harris
Uzrast:PG-13
Box office:40
Studio:Warner Bros.
Website:http://sherlockholmes2.warnerbros.com/
Jezik:engleski
Trajanje:129 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...