•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Koks: Svi smo postali žrtve dolara

Škotski glumac Brajan Koks, gost Festivala evropskog filma Palić, čiju karijeru su obeležile uloge značajnih istorijskih ličnosti i Šekspirova dela, primetio je da danas u svetu nedostaje političko vođstvo i hrabrost.

Koks je na konferenciji za novinare istakao da je Šekspir pisac za sva vremena, čija dela su i danas aktuelna, i pomenuo HBO seriju “Naslednici” o čoveku koji vodi carstvo medija i predaje ga, da bi ga kasnije povratio, u čemu vidi elemente Šekspirovog komada “Kralj Lir”.

“Mislim da jedan od velikih problema danas jeste nedostatak političkog vođstva i hrabrosti. Lir ima jednu rečenicu ‘Premalo sam mario za to’ i to je ono što odgovara trenutnoj klimi koja vlada u svetu”, ocenio je Koks.

Poznati glumac igrao je i u filmu “Koriolan” Rejfa Fajnsa i Čerčila u istoimenom ostvarenju Džonatana Teplickog, a na pitanje kakvi su nam lideri danas potrebni, kaže nekorumpirani i sa vizijom, što takođe danas fali svetu.

“Rusiju i Ameriku vode ljudi koji su sami sebi primarna briga i koji brinu samo o svojim finansijama. Ideja da Putin predstavlja socijalniu demokratiju potpuno je besmisleno, jer je on suviše daleko od toga. A lider takozvanog slobodnog sveta, Amerike, beba Tramp, koga ja zovem fetus Tramp, jer mislim da se još nije razvio u bebu, on bi trebalo da bude vođa egalitarnog sveta koji više ne postoji, iako je u osnovi američkog ustava”, ocenio je Koks.

On kaže da nije sve samo Trampova krivica i da možemo da krivimo i Obamu i druge predsednike koji su stvorili uslove da do današnje situacije dođe.

Koks je podsetio da je Čerčil bio veoma kompleksna ličnost, da je patio od manijakalne depresije, bio alkoholičar, ali je bio čovek sa vizijom, snažnih principa i usamljeni glas protiv Hitlera.

“Čerčil je bio predstavnik mog rodnog grada Dendija u parlamentu i kada su ga doveli na gradski trg, bio je u fotelji zbog bolesti. Četvorica su ga nosila, a moj ujak ih je pitao koliko im je platio. Rekli su funtu. Moj ujak je rekao: Daću vam dve ako ga ispustite. Na kraju je moj ujak priznao da ne bismo dobili rat da nije bilo Čerčila”, ispričao je Koks.

Kaže da se u Britaniji i dalje snimaju nezavisni filmovi o malim ljudima, ali da je teško održati takve filmove i sačuvati kulturu koju ugrožava elitizacija društva.

“Svi smo postali žrtve dolara, a izgleda da ćemo postati i žrtve rublje”, dodao je Koks, skrenuvši pažnju na dominaciju holivudskih blokbastera u sinepleksima.

Poznati glumac se osvrnuo i na svoju saradnju sa rediteljima poput Kena Louča, Mela Gibsona, Spajka Lija, Majkla Mena, naglasivši da najviše voli da radi sa rediteljima koji razumiju tekst, koji su bili pisci pa postali režiseri, ili sa glumcima koji su se poduhvatili režije i koji razumiju naraciju, likove i kako da izgrade emocionalni naboj tokom filma.

Takođe primećuje da mladi glumci danas žele brzo da postanu zvezde, ne shvatajući suštinu svoje profesije i značaja obrazovanja.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...