•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kusturica snima film o Jasenovcu?

Izraelski istoričar i najpoznatiji istraživač genocida u Drugom svetskom ratu Gideon Grajf predložio je režiseru Emiru Kusturici da snimi film o stradanjima i strahotama u Jasenovcu, gde je ubijeno više stotina hiljada Srba, Jevreja i Roma, pišu "Večernje novosti".

Kusturica je, kako je potvrđeno listu, odgovorio da je počastvovan ponudom i da je vrlo zainteresovan za ovaj projekat.

Grajf, koji će 15. decembra biti gost Andrićgrada, gde će održati predavanja o jasenovačkoj golgoti, smatra da je proslavljeni režiser, značajne međunarodne reputacije, najbolji izbor i da će svojim ugledom i dosadašnjim ostvarenjima privući pažnju najšire svetske publike.

Grajf je nedavno na sajmu knjiga u Beogradu predstavio monografiju "Jasenovac - Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti", a i glavni je kustos izložbe o Jasenovcu koja je početkom ove godine bila postavljena u zgradi UN u Njujorku u sklopu podsećanja na Holokaust.

Ovaj glavni istraživač Instituta za holokaust "Šem Olam" prvi put je dao uporednu analizu Aušvica i Jasenovca, navodeći da su zločini počinjeni u Jasenovcu među najbrutalnijim u istoriji sveta.

Grajf je na promociji istakao da su u Jasenovcu pogažena sva ograničenja neljudskosti i da je zato veoma važno da se ovaj deo istorije ponovo osvetli.

List podseća da je na ideju da se snimi film o jasenovačkoj tragediji pre nekoliko godina došao glumac Tihomir Stanić i projekat je trebalo da finansira Republika Srpska, ali je odustao od toga zbog, kako je ispričao, pretnji iz Hrvatske.

Istom temom bavili su se i režiser Lordan Zafranović i scenarista Arsen Diklić, čiji je projekat o stradanju srpske dece "Djeca Kozare" učestvovao na ovogodišnjem konkursu Filmskog centra Srbije za finasiranje i sufinansiranje projekata sa nacionalnom temom.

Međutim, konkurs je poništen, pa ponovljen, a rezultati još nisu poznati.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...