•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sutra počinje sedmi Beogradski Irski Festival - Springtime In Belgrade!

Sedmi Beogradski Irski Festival (BIF), koji će se od 9. do 17. marta održati pod sloganom „Springtime In Belgrade!“, predstaviće na više lokacija u Beogradu deo očaravajuće irske kulture, uključujući najznačajnija i najnovija filmska ostvarenja, atraktivne izložbe, književne večeri, koncerte i druge zanimljive kulturne događaje.

Prvog festivalskog dana, u subotu, 9. marta, u Centru za kulturu „Božidarac“ od 20h koncert će održati popularni beogradski bend Irish Stew. Nesvakidašnji zvuk, intimni tekstovi, melodična muzika i harizmatična pojava svakako su prvi utisak o bendu Irish Stew. Pored odsviranih na stotine koncerata u poslednjih 15 godina, objavili su do sada i četiri studijska albuma. Mešavina irske tradicionalne muzike i originalnog rock stila je nešto što nikako ne treba da propustite. Radujemo se što su Irish Stew of Sindidun deo ovogodišnjeg festivala!

Istog dana, nešto ranije, u 17.30 časova u Galeriji ULUS-a (Knez Mihailova) biće otvorena izložba renomiranoog irskog fotografa Najdžela Svona pod nazivom „Budimpeštanske kuće sa žutom zvezdom“. Fotografije beleže savremene

ulaze zgrada u Budimpešti koji su nekada bili obeleženi žutom zvezdom i gde su jevrejske porodice bile bile ‘smeštene’ pre deportacije u logore smrti u Poljskoj na kraju drugog svetskog rata.

Beogradski Irski Festival dovodi u Beograd jednog od vodećih irskih reditelja Lenija Abrahmsona (Lenny Abrahamson), a pored njegovih ostvarenja publika će moći da uživa u bogatom i raznovrsnom filmskom program za sve uzraste.

Filmski program sedmog BIF-a koji se održava u Kinoteci u Kosovskoj ulici, osim filma koji otvara program 11. marta koji će biti prikazan u Kinoteci u Uzun Mirkovoj, predstaviće neke od najrelevantnijih filmskih ostvarenja iz Irske, uključujući igrane, dokumentarne i animirane filmove.

Specijalni gost festivala je reditelj Leni Abrahmson koga publika uglavnom zna po filmu Soba nominovanog 2016. za Oskara za najbolji film, kada je Bri Larson (Brie Larson) osvojila Oskara za glavnu ulogu u ovom ostvarenju (kao i Zlatni globus i BAFTA nagradu). Filmski program biće otvoren 11. marta u 19 č. (Kinoteka – Uzun Mirkova 1) njegovim najnovijim filmom Mali stranac koji prepliće žanrove horor filma (druga projekcija filma je 13. marta u 21, Uzun Mirkova 1 ), uklete romanse, psihološkog trilera i istorijske alegorije. Nakon projekcije, reditelj će odgovarati na pitanja publike. Publika će takođe imati priliku da pogleda i Lenijev kultni film iz 2006. Garaža (16. mart u 17č), dobitnika brojnih nagrada, imeđu ostalih i CICAE Art i Essai Cinema Prize na Kanskom festivalu, kao i nagrade za najbolji film na 25. festival u Torinu. Ova tragikomedija smeštena je u svet benzinske pumpe u ruralnoj Irskoj, a marljivi radnik u garaži je u potrazi za bliskošću.

Beograd će posetiti i etablirani irski reditelj Šej Meri Dojl (Sé Merry Doyle), a tokom festivala publika će moći da pogleda tri njegova dokumentarna filma. U dokumentarcu Snovi o tihom čoveku iz 2010. (13. mart u 17 č) Dojl pokušava da otkrije šta stoji iza Fordovog kultnog filma Tihi čovek te intervjuiše Fordove irske rođake, ali i imena kao što su Martin Scorcese, Peter Bogdanovich, Jim Sheridan i glavnu glumicu, Maureen O’Hara. Odmah nakon ove projekcije i razgovora sa rediteljem, biće prikazana i Fordova romantična komedija iz 1952. Tihi Čovek. Dojlov dokumentarac iz 2004. Patrik Kavanagh – ničija budala (14. mart u 17 č.) je bogato vizuelno putovanje koje opisuje život najpoznatijeg irskog pesnika. Film je osvojio BIFF nagradu za najbolji dokumentarac na Bostonskom irskom filmskom festivalu. Treći Dojlov film je Jimmy Murakami - ne-građanin koji nas vodi na jedno neverovatno putovanje sa svetski poznatim animatorom i biće prikazan 14. marta u 19 č. Reditelj Šej Meri Dojl će nakon projekcija odgovarati na pitanja publike.

Na programu BIF-a 12. i 17. marta od 17č. naći će se i animirani film Hranitelj zasnovan na bestseleru Debore Elis. Prošle godine na festivalima širom sveta osvojio je 17 nagrada, a nominovan je čak 49 puta, uključujući nominaciju za Oskara za najbolji animirani dugometražni film. Radnja prati 11 – godišnju devojčicu koja odrasta u Afganistanu 2001. godine pod Talibanima. Predstavnik studija Cartoon Saloon i pomoćnik reditelja će razgovarati sa publikom nakon projekcije.

Kompletan spisak filmova sa satnicom možete pronaći na sajtu festivala - www.irishfest.rs

U okviru programa Vizuelne umetnosti, čuveni strit-art umetnik Džejms Erli (James Early) oslikaće mural / strit-art instalaciju u centru Beograda, a publika će imati priliku i da vidi neverovatne live stream digitalne projekcije prestižnog irskog umetnika Džona Gerarda (John Gerrard).

Po prvi put ove godine u okviru festivala 12. marta u Kinoteci održaće se digitalna biznis konferencija koja ima za cilj da poveže digitalnu industriju Irske i Srbije. Ova jednodnevna konferencija pružiće uvid u bogatu kreativnu i digitalnu industriju u Srbiji i Irskoj, kroz učešće velikog broja govornika, vrhunskih stručnjaka u svojim oblastima, uključujući nagrađivani irski studio Cartoon Saloon čiji su animirani filmovi Breadwinner i Late Afternoon nominovani za Oskara. Konferenciju organizuje Ambasada Irske u partnerstvu sa Beogradskim Irskim Festivalom, Kabinetom premijerke, platformom Srbija stvara i Enterprise Ireland. Konferenciju će otvoriti Ambasadorka Irske, Nj.E. Orla Oj Hanrahan i Nenad Paunović iz kabineta premijerke Srbije.

Glavni grad će se i ove godine, zahvaljujući Beogradskom Irskom Festivalu, pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju irski nacionalni praznik Dan Svetog Patrika, pa će nekoliko gradskih lokacija, uključujući Most na Adi, biti osvetljeno irsko-zelenim svetlom.

Publiku takođe očekuje izložba na otvorenom (Sava promenada) „Hrišćanstvo u Irskoj i Srbiji – Primeri i značenja“, zatim diskusija „Srednjovekovna duhovnost: Irska i Srbija“, predstava „Čekajući Godoa“, radionice: „Street art fotografija“ i „Štampaj zeleno“, predstavljanje knjige „Jestiva zadovoljastva Lane Citron“, proslava Svetog Patrika nizom događaja između 15. i 17. marta.

Beogradski Irski Festival organizuje irski novinar sa srpskom adresom Jas Kaminski u saradnji i uz podršku institucija i partnera: Ambasada Republike Irske u Atini, Irish Film International, Culture Ireland, delegacija Evropske Unije, EU Info centar, Grad Beograd, CRH, BPI, Agri Business Partner, Comtrade, Jameson, Guinness (Carlsberg, Serbia), Bekament, Hagepol, Turistička organizacija Beograda, Jugoslovenska Kinoteka, Konzulat Irske (Srbija), i druge kulturne institucije i partneri bez kojih održavanje Beogradskog Irskog Festivala ne bi bilo moguće.

Beogradski Irski Festival online:

Sajt - www.irishfest.rs

Facebook strana - www.facebook.com/BelgradeIrishFestival

Instagram - https://www.instagram.com/beogradskiirskifestival/

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila