•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Pet Sematary (2019)

Amy Seimetz i Jason Clarke glume u Kevin Kolsch-ovoj i Dennis Widmyer-ovoj adaptaciji romana Stephen-a King-a iz 1983. godine.

Oživlјavanje Stephen-a King-a nastavlјa se u Pet Sematary, Kevin Kolsch i Dennis Widmyer po romanu koji mnogi smatraju vrhuncem plodne karijere autora. Već predmet ne baš posebno omilјene adaptacije iz 1989. godine, koju je napisala Mery Lambert, jeziva premisa knjige opravdava ovaj moderan drugi izgled, koji se pokazao kao solidan, ako ne i od velikog značaja horor film, izgrađen na prilično dobrim performansima. Trebalo bi da ima koristi od pažnje koja se posvećuje imovini King-a kao što je It, mada je ovaj film, srećno, samostalniji u njegovoj gadnoj drami.

Amy Seimetz i Jason Clarke igraju Rachel i Louis Creed, mlade roditelјe koji su pobegli iz Bostona zbog mirnijeg života u ruralnom Maine-u. Louis je doktor, a gledaoci koji znaju šta dolazi, mogu da se smeškaju kad uzdiše da je srećan što izbegava "grobnu smenu" u kojoj je bio zaglavlјen u velikom gradu. Groblјa će zauzeti puno Louis-ovog vremena ovde.

Osmogodišnja Ellie (Jete Laurence) jedva da je raspakovala svoje igračke kada je otkrila zemlјište na porodičnom imanju gde lokalna deca zakopavaju svoje lјubimce. (Iz pogleda na funki kolekciju grobnih markera, ta su deca bila odgajana od strane holivudskih umetničkih direktora.) Ona pokušava da se popne na masivnu gomilu grana na rubu groblјa, ali je zaustavlјena od prijatelјskog starog komšije, udovca po imenu Jud (John Lithgow). Nјih dvoje se međusobno snalaze i Jud brzo postaje prijatelј porodice.

Ali nešto u tom području iza groblјa za kućne lјubimce nije u redu. Louis ima noćne more o tome, ili možda mesečari tamo, progonjen sećanjem na pacijenta čiji život nije mogao da spasi. "Zemlјa je kisela", upozorava ga duh. Louis zadržava te vizije za sebe, preferirajući da pruži utehu Rachel, koju muči krivica, traumatizovana sećanja na unakaženu sestru koja je umrla mlada. Sa sestrom i Louis-ovim pacijentom, Kolsch i Widmyer naglašavaju krv u njihovom bolu, pokazujući više nego što je neophodno, a da ne izgledaju sadistički.

Do vremena kada Ellie-na voljena mačka Church umre (skraćenica od Winston Churchill), Jud je dovolјno naklonjen devojci da on čini nešto vrlo nepromišlјeno. On upoznaje Louis-a sa mestom izvan planine drvenih komadića - maglovitu, zvučnu stazu na vrhu brda gde blјeskaju munje u dalјini i mrtve stvari se vraćaju u život. Samo ne na način na koji ih se vi sećate. Ellie (koja nije čula za smrt mačke pre nego što je sva ta reanimacijska stvar propala) zna da nešto nije u redu sa Church - morali bi ste biti slepi da ne primetite - a mačak se uskoro pretvara u veoma nepoželјno prisustvo. Jud pokušava da objasni šta se dešava Louis-u - ima veze sa Indijancima i mitskom zveri koja se zove Wendigo, i ništa od toga nije puno zadovolјavajuće, osim što se odnosi na Jud-ovo iskustvo iz detinjstva sa tim mestom.

Pre nego što se desi druga (oštro prikazana) porodična tragedija, film je uradio prilično dobar posao širenja starih trauma koje će učiniti novi gubitak posebno bolnim - i učiniti da dođe do osećaja da je nešto više od puke priče o duhovima. Režiseri i scenarista Jeff Buhler su u značajnoj meri izmenili radnju romana, a iznenađenja treba da ostavimo iznenađenja. Ali kao što će svaki gledaoc pretpostaviti, lјudsko biće će uskoro biti tamo sahranjeno, a rezultat neće biti lep.

Ostatak filma je najjači kada dopušta da njegova fina glumačka ekipa istraži poteškoće koje njihovi likovi već imaju zajedno sa onima koje skrivaju jedni od drugih. Ne znaju svi o ovom mestu ponovnog rođenja; ne bi svi pristali da ga koriste ako bi znali. A tu je i primamlјiva mešavina straha i tugovanja u ponovnom okuplјanju preživelog člana porodice i osobe koja nije tako živa kao što biste se nadali.

Nažalost, ali ne i fatalno, film ubrzo čini ovu reanimiranu volјenu osobu monstruoznijom od neizmirene, zaposednute neverovatnom snagom i malo previše sličnu režićim čudovišta - lјudima koji se nalaze u raznim vrstama horor filmova. Više sablasan pristup bio bi dobrodošao, i više u skladu s onim što nas je Church naučio da očekujemo od onih koji se vraćaju s brda. Tako rečeno, završna scena Pet Sematary-a oslikava dvosmislenu ćudlјivost kraja romana dok potpuno ponovo stvara njegov sadržaj.

Žanr:horor, misterija, triler
Godina:2019
Reziser:Kevin Kölsch, Dennis Widmyer
Scenario:Stephen King, Matt Greenberg
Uloge:Jason Clarke, Amy Seimetz, John Lithgow
Uzrast:R
Studio:Alphaville Films, Di Bonaventura Pictures, Paramount Pictures
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:101 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...